Emánuel
4 °C
12 °C

Figyelmeztetés nélkül lőtték le az olasz biztonsági főnököt

2005.03.08. 16:53
Gianfranco Fini külügyminiszter kedden arról tájékoztatta az olasz parlament alsóházát, hogy az amerikaiakat előre tájéjkoztatták, milyen fontos küldöttség hajtott a múlt pénteken a bagdadi repülőtérre. Ennek ellenére a járőrök figyelmeztetés nélkül lelőtték az olasz belbiztonsági tisztet, két társát pedig megsebesítették.
Az olasz külügyminiszter szerint megalapozatlan azt állítani, hogy az amerikaiak "csapdát állítottak" Bagdadban a kiszabadított olasz újságírónőnek. Gianfranco Fini külügyminiszter, miniszterelnök-helyettes kedden az olasz törvényhozás alsóházát tájékoztatta Giuliana Sgrena, az Il Manifesto című baloldali lap tudósítójának - egyhónapos fogság utáni - szabadulásáról. Bővebben> > >

Nem Sgrena volt a célpont

A külügyminiszter elmondta, hogy az olasz kormány igenis tájékoztatta a szövetséges amerikai erőket a fontos olasz jármű mozgásáról, de konkrétan nem említették, hogy Sgrena is az autóban lesz. Ezzel gyakorlatilag kizárták, hogy az amerikaiak célpontja az újságírónő lett volna.

A múlt pénteken az amerikai járőrök lövéseitől a bagdadi repülőtér közelében életét vesztette Nicola Calipari olasz belbiztonsági tiszt, miközben a repülőtérre tartott a nem sokkal azelőtt kiszabadított olasz újságírónő, Sgrenával és a követségi terepjárót vezető csendőrtiszttel. Az utóbbi két olasz megsebesült. Az amerikaiak háromszáz lövést adtak le a járműre.

Nem volt figyelmeztetés

Fini szavai szerint az olasz gépkocsi teljesen szabályosan haladt a bagdadi repülőtér felé, a benne ülők a sorozatok előtt semmiféle figyelmeztetést nem kaptak. Calipari - akinek szabad mozgást biztosító engedélyei voltak - semmiféle hibát nem követett el. A biztonsági tiszt "minden szükséges kapcsolatot fenntartott a repülőtér biztonságáért felelős amerikai hatóságokkal" - szögezte le a külügyminiszter.

Az olasz külügyminiszter cáfolta azokat az első amerikai magyarázatokat, amelyek szerint Róma nem adott tájékoztatást az olasz akcióról, ügynökei mozgásáról, és a Sgrenát szállító gépkocsi a járőr többszöri felszólítására sem állt meg. Róma "az igazság kiderítését és teljes tisztását" kéri a Pentagontól.

Titok, hogy volt-e váltságdíj

Fini nem adott információkat arról, hogy Giuliana Sgrena szabadulásáért fizettek-e váltságdíjat. Az olasz sajtó ugyanakkor már napok óta több millióról beszél, nyolcmillió eurót, illetve tízmillió dollárt is emlegetnek.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Wellness hétvégék belföldön

A kényeztetés egész évben jár Önnek! Válasszon a legjobb ajánlatokból.