Natália
-3 °C
8 °C

Atomreaktort épít Finnország

2002.05.24. 16:30
Szemben az európai trenddel új atomreaktor felépítéséről döntött a finn parlament. A reaktor megépítésével a várakozások szerint az ország függetlenebbé válna Oroszországtól, valamint teljesítené a kiotói egyezményt.
Új nukleáris reaktor építéséről döntött pénteken a finn parlament. A döntést azzal indokolták, hogy így Finnország függetlenebbé válhat Oroszországtól. Finnország jelenleg villamos-energia szükségletének hetven százalékát Oroszországtól vásárolja.

Harminc éve nem épült új reaktor

A parlament szűk többséggel, 107-92 arányban döntött az új reaktor megépítéséről. Ez lesz az ország ötödik reaktora, melyet harmincévnyi szünet után építenek fel. Európában 1991-ben adtak engedélyt utoljára atomreaktor építésére, akkor Franciaország döntött egy új erőmű üzembe helyezéséről. A finn parlament döntését indokolja az is, hogy az ország így eleget tud tenni a kiotói egyezményben foglalt, üvegházhatást okozó gázok kibocsátására vonatkozó vállalását.

Európa a megújuló energiát támogatja

A finn parlament döntésével szembehelyezkedett az Európára jellemző, az atomenergiát ellenző hozzáállással. A ccsernobili atomerőmű 1986-os balesete óta az uniós országok inkább megújuló erőforrások - víz és szélerőművek - illetve gázerőművek építését támogatják. Finnország azonban nem rendelkezik természetes erőforrásokkal, és az ötödik reaktor felépítését is mintegy húsz éve tervezik. Szakértők szerint az ország négy működő reaktora a világ legbiztonságosabbjai közé tartozik. Utoljára 1993-ban szavazott a parlament egy új reaktor építéséről, de akkor elutasították. Előzetes becslések szerint a reaktor építése mintegy 2,5 milliárd euróba kerül majd.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.