Barbara, Borbála
-5 °C
3 °C

Floridai csalástól tartanak a demokraták

2004.09.28. 16:59
A republikánusoknak kedvező döntésekkel vádolta a floridai választási bizottságot Jimmy Carter. A nemzetközileg elismert választási szakértő, ugyanakkor demokrata politikus exelnök a csalások megismétlődésétől tart. A floridai szavazást nemzetközi ellenőrök felügyelik majd.
A 2000-es választási visszaélések megismétlődésétől tart Jimmy Carter Floridában. A floridai választási bizottság vezetői szerint a nemzetközileg elismert választási szakértő, ugyanakkor demokrata politikus exelnök "nem tájékozódott kellően" nyilatkozata előtt.

Pártpolitikai döntések

Carter szerint Glenda Hood, a választások lebonyolításáért felelős floridai belügyminiszter "mindent megtesz azért", hogy Ralph Nader független jelölt neve is felkerüljön a szavazólapokra. Nader indulása vitatott Floridában, ha neve felkerülhet a jelöltek listájára, Kerrytől vinne el szavazatokat.

Carter kifogásolta azt is, hogy büntetett előélete miatt huszonkétezer - inkább a demokratákat támogató - afroamerikai választót kívánnak törölni a névjegyzékből, míg a jellemzően republikánusokra szavazó spanyolajkúak közül csak hatvanegyet akarnak törölni hasonló okokból.

Feledékeny gépek

A floridai választási bizottság a BBC-nek nyilatkozó szóvivője szerint Cartert "félretájékoztatták". A választási iroda szerint Florida az elsők között hajtotta végre a választási reformot, az új, érintőképernyős szavazógépek pedig már több helyi választáson is bizonyítottak.

Ezzel szemben több választás-megfigyelő civil szervezet szerint is gondok vannak az új szavazógépekkel. Rendszerösszeomlások miatt több szavazás összes adatának nyoma veszett, és a személyzetnek is gondja van az új, bonyolult gépek kezelésével. További problémát jelent, hogy a gépek látszólag gyakran hibáznak a szavazatok rögzítésekor.

A floridai szavazást egyébként Colin Powell meghívására az Európai biztonsági és Együttműködési Szervezet megfigyelői fogják ellenőrizni.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Egzotikus élmények!

Amiről eddig álmodni sem mert. Luxus nyaralás, a világ legcsodálatosabb tengerpartjain.