Miklós
-7 °C
2 °C

Megkezdődött Fallúdzsa ostroma

2004.11.08. 16:12
Két híd és egy kórház elfoglalásával megindult a harc Fallúdzsánál. Alávi iraki miniszterelnök még nem adta ki a parancsot a szunnita lázadók ostromgyűrűbe zárt központjának lerohanására, de az előcsatározások már folynak. A tudósítók szerint bármelyik pillanatban megindulhat az amerikai hadsereg harminchat év óta legnagyobb támadása.
Behatoltak az amerikai tengerészgyalogosok Fallúdzsába. A támadásra Ijád Alávi miniszterelnök adott parancsot, miután kijárási tilalmat rendelt el a városban. Alávi lezáratta a bagdadi nemzetközi repteret és többhelyen az országhatárt is.

Az amerikaiak a város nyugati szélein támadnak, ahol heves tűzbe kerültek, jelentette a BBC. A támadást megelőző éjszaka a tengerészgyalogosok két stratégiai fontosságú hídat és egy kórházat foglaltak el. A várost ostromgyűrűbe záró amerikai tengerészgyalogosok különleges alakulata éjjellátó szemüvegekkel felszerelkezve foglalta el a város nyugati határában álló hidakat. Az egyik híd volt a helyszíne négy amerikai civil áprilisi meglincselésének. A brutális gyilkosság után ostromolta meg először - sikertelenül - a szunnita lázadók központjának tartott várost az amerikai hadsereg.

Zarkávi dzsihádra szólít fel
Az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal szövetséges Abu Muszab az-Zarkávi jordániai terroristavezér minden muzulmánt felkelésre szólított fel hétfőn az Egyesült Államok ellen. Ez áll legalábbis egy nyilatkozatban, amelyet a nevében tettek közzé egy muzulmán szélsőségesek által gyakran használt arab internetoldalon. A Zarkávi nevében közölt nyilatkozat dzsihádra (szent háborúra) biztatja a muszlimokat. Szövege szerint a muzulmánok "pokoli kínokat szenvednek el" ellenségeiktől. Az internetes nyilatkozat biztatja őket, hogy minden erejükkel szálljanak szembe az ellenséggel, mert "csak idő kérdése, hogy eljöjjön a győzelem".
Forrás: MTI
Harminchat év óta a legnagyobb csata

Bár az offenzíva még nem kezdődött meg, az amerikai és iraki alakulatok már csak Ijád Alávi miniszterelnök parancsára várnak. Alávi hétfőn még nem rendelte el a támadást, de kijárási tilalmat hirdetett ki a városban. A kormányfő vasárnap ugyan még a békés rendezésre tett kísérletek felújításáról beszélt, az ostromló alakulatoknál tartózkodó tudósítók jelentése szerint "bármelyik pillanatban elindulhat" az offenzíva, írja a BBC.

Az amerikai csapatok egyelőre nem hatoltak be a városközpontba, előkészítő bombázásaik és a két híd elfoglalása során azonban hétfőre virradóra tizenkét iraki lázadó és két amerikai tengerészgyalogos életét vesztette. A sűrűn lakott részeken házról házra megvívott harcokra és öngyilkos merényletekre számítanak az alakulatok parancsnokai. A fallúdzsai ostromot több szakértő a vietnami Hue város elleni 1968-as offenzívához hasonlítja. Az amerikai hadsereg utolsó nagy ostromában száznegyvenkét amerikai és több ezer vietnami katona vesztette életét.

Támadássorozattal feleltek

A fallúdzsai ostromra a lázadók is készülnek, a Sunday Times értesülései szerint háromszáz öngyilkos merénylő várja az amerikai támadást. A lázadók az ország más részein intézett támadásokkal próbálják elterelni a támadók figyelmét. A hét végén összesen hatvannál is több áldozatot követeltek támadásaik, Bagdadtól nyugatra, Haditában elkövetett támadásukban huszonegy iraki rendőrt végeztek ki.

A hétvégi erőszakhullám és a fallúdzsai ostrom miatt Ijád Alávi vasárnap hatvannapos rendkívüli állapotot hirdetett ki az ország arablakta vidékein.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Egzotikus élmények!

Amiről eddig álmodni sem mert. Luxus nyaralás, a világ legcsodálatosabb tengerpartjain.