Vince, Artúr
-11 °C
-1 °C

Bezárult az ostromgyűrű Fallúdzsa körül

2004.11.05. 14:25
Hét órán belül öt bombatámadást hajtottak végre Fallúdzsa ellen. A város körül bezárult az ostromgyűrű, a támadás "nemsokára" megkezdődik, közölte az ostromlók parancsnoka.
Minden Fallúdzsába vezető utat lezárt az amerikai hadsereg pénteken, jelentette a BBC. A brit hírügynökség értesülései szerint bármelyik pillanatban megindulhat a szunnita ellenállás iraki központjának ostroma.

Parancsra várnak

"Az utolsó előkészületeknél tartunk, nemsokára kezdődik. Már csak Ijád Alávi miniszterelnök utasítására várunk", nyilatkozta a várost ostromló amerikai tengerészgyalogosok parancsnoka, Michael Shupp ezredes a Reutersnek.

A háromszázezres város civil lakosságának nagy része a hírügynökségi jelentések szerint már elmenekült a hetek óta folyamatosan bombázott városból. A szunnita ellenállás központja és Abu Muszab al-Zarkavi, a lefejezésekért felelős, al-Kaida kapcsolatokkal vádolt terroristavezér feltételezett búvóhelye elleni támadás az amerikaiak szerint a januárra tervezett iraki választások biztosítása érdekében elkerülhetetlen.

Folyamatos bombázás

A támadást előkészítendő az amerikai légierő az elmúlt hét órában ötször is bombázta a várost. A hadsereg jelentése szerint a támadásokban az ellenállók több parancsnoki állása, bunkere és fegyverraktára is megsemmisült, írja a BBC.

A város ostromát már hetek óta tervezi az amerikai hadsereg. Az elemzők szerint azonban George W. Bush nem kívánta az amerikai választás előtt elkezdeni a támadást, nehogy a veszteségek híre rontsa újraválasztási esélyeit.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Európai körutazások

Izlandi csillagtúra, Skócia felfedezése, a csodás Szicília, és a bajor kastélyok világa.