Mária
-7 °C
3 °C

Szélsőséges állatvédő gyilkolta meg a holland pártvezért

2002.05.08. 10:51
Bíróság elé állítják szerdán a Pim Fortuyn elleni merénylet elkövetésével vádolt állatjogi aktivistát. A holland férfi Fortuyn szörmeipart támogató kijelentései miatt támadhatott a szélsőjobboldali politikusra. Továbbra is Fortuyn neve szerepel majd pártja listájának élén a választásokon, ahol a szervezet akár húsz százaléknál több szavazatot szerezhet.
Bíróság elé állítják szerdán azt a férfit, akit Pim Fortuyn holland szélsőjobboldali politikus meggyilkolásával vádolnak. A harminckét éves férfit nem sokkal azután tartóztatták le, hogy Fortuyn halálos lövések érték egy rádióállomás előtt hétfőn. Nyomozók a BBC-nek nyilatkozva elmondták, hogy a házkutatások során a Fortuyn halálát okozó golyókkal azonos kaliberű lőszert találtak a gyanúsított lakásán.

Szélsőséges állatjogi aktivista a gyilkos

A gyilkosságot elkövető férfi szélsőséges állatjogi aktivista, akit feltehetően a jobboldali politikus szörmeipart támogató kijelentései háboríthattak fel. A házkutatás során számos környezetvédelemmel foglalkozó művet is lefoglaltak. Kedd este több ezres tömeg tiltakozott a gyilkosság ellen Rotterdamban. A BBC helyszíni tudósítója szerint a tüntetők nem Fortuyn politikáját támogatandó tüntettek, hanem a szélsőséges politikai gyilkosság miatti felháborodásukat fejezték ki.

Fortuyn marad a listavezető

A dél-holland nagyváros Fortuyn legnagyobb politikai sikerének helyszíne, ahol pártja a márciusi helyhatósági választásokon a szavazatok több mint harminc százalékát megszerezve a legnagyobb frakciót alapíthatta meg a városi önkormányzatban. A Fortuyn listája néven induló politikai mozgalom a májusi parlamenti választásokon a szavazatok 15-20 százalékára számíthat a közvélemény-kutatások eredményei szerint, azonban vezetőjük halála akár további szimpátia-szavazatokat is eredményezhet.

Egyelőre nem tudni, hogy Fortuyn mozgalma megtartja-e a meggyilkolt politikus nevét, új vezető személyéről csak a választások után döntenek. A választásokon, amit a kormány döntése értelmében az eredetileg tervezett, május 15-i időpontban tartanak, a szervezet 52 nevet tartalmazó listájának élén továbbra is Fortuyn neve szerepel majd.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.