Zalán
6 °C
19 °C

Ismét magukra lőttek a szövetségesek

2003.03.27. 07:45
Kapcsolódó cikkek (1)
Harminchét amerikai katona sebesült meg Nasziríja térségében, amikor saját csapataik tűzérségi tűz alá vették konvojukat. A támadás kezdete óta ez a harmadik alkalom, hogy a szövetséges csapatok "baráti tűzben" szenvednek veszteségeket.
Amerikai katonák egymásra lőttek a dél-iraki Násziríja térségében - jelentette egy helyszínen tartózkodó francia tudósító csütörtök reggel. Az AFP tudósítója valószínűnek tartja, hogy tüzérségi tűz alá került a tengerészgyalogosok térségbeli parancsnoksága is. Harminchét amerikai katona megsebesült, három közülük válságos állapotban van - jelentette amerikai tisztekre hivatkozva.

A francia újságíró hat szétroncsolt katonai járművet látott az amerikai csapatok között lezajlott tűzpárbaj után, köztük három csapatszállító járművet.

A támadás kezdete óta négy brit katona vesztette életét "baráti tűzben". Vasárnap a brit királyi légierő egy Tornado típusú repülőgépét érte az amerikai Patriot rakétaelhárító üteg véletlen tüze az iraki-kuvaiti határon. Kedden pedig két brit harckocsizó vesztette életét , amikor Bászra közelében a homokvihar miatt ellenséges járműnek nézték és kilőtték Challenger tankjukat.

Geoff Hoon brit védelmi miniszter vasárnap a BBC-nek kijelentette: egész sor rendszabály van érvényben annak érdekében, hogy a szövetséges haderők ne essenek "baráti tűz" áldozatául. Hoon szerint ezúttal ezek a rendszabályok "sajnos nem működtek", és ezért sürgős felülvizsgálatra a biztonsági rendszer.

A britek az első öbölháborúban is szövetséges tűzben szenvedték el legnagyobb veszteségüket: akkor egy földi célpontok, főleg páncélosok támadására kialakított amerikai A-10-es gép lőtt ki tévedésből egy brit páncélozott csapatszállítót, kilenc brit katona halálát okozva.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön! London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút.

Tervezi már nyaralását?

Segítünk! Válasszon célpontot nyárra útjaink közül! Tengerparti apartmanok előfoglalási kedvezménnyel!