Piroska
-12 °C
-2 °C

Muzulmán sírokat rongáltak meg Franciaországban

2004.08.06. 20:18
Muzulmán sírokat gyaláztak meg Franciaországban. A politikusok elítélték az akciót, a kisebbségek szerint viszont ez már nem elegendő. Franciaországban az utóbbi időszakban megszaporodtak a rasszista megnyilvánulások.
Muzulmán sírokat gyaláztak meg péntekre virradóra a franciaországi Strasbourg katonai temetőjében. A francia belügyminisztérium közleménye szerint tizenöt muzulmán katona sírkövét mázolták össze ismeretlen tettesek horogkeresztekkel, feliratokkal és firkákkal a strasbourgi temetőben.

Elítélték az akciót

Jacques Chirac francia elnök nyaralását megszakítva ítélte el a vandál tettet. Nyílt levelében arról biztosította az elzászi muzulmán tanács vezetőjét, szilárd elhatározása, hogy harcba szálljon a gyűlölet és a rasszizmus ellen. Dominique de Villepin francia belügyminiszter ugyancsak a lehető leghatározottabban elítélte a sírgyalázást, és leszögezte, minden eszközt mozgósítanak a tettesek elfogására. A miniszter szolidaritását fejezte ki a Franciaországban élő muzulmán közösséggel és a volt harcosokat tömörítő, érintett bajtársi szövetségekkel.

Nem elég elítélni

Az elzászi muzulmán közösség vezetése megvádolta a kormányt, hogy tétlen szemlélője a vallásfelekezetek elleni támadásorozatnak. "Már nem elégíthetnek ki a politikai vezetők elítélő és együttérzésről biztosító nyilatkozatai. Eredményeket akarok - közölte Abdellah Boussouf, a strasbourgi mecset elöljárója. - A franciaországi muzulmánok általában úgy érzik, mintha másodosztályú állampolgároknak számítanának." A nyugat-európai államok közül Franciaországban él a legnépesebb, ötmilliós iszlám kisebbség és a legnagyobb zsidó közösség.

Szaporodnak a rasszista megnyilvánulások

Összesen háromszáz zsidó, muzulmán és keresztény sírkövet rongáltak meg az utóbbi néhány hónapban Strasbourg térségében, a barbár támadásokat gyakran neonáci firkák kísérték. A múlt héten hírmincnégy sírt gyaláztak meg a közeli Saverne zsidó temetőjében, többségükre vörös vagy kék horogkeresztet pingáltak. Fekete horogkereszteket mázoltak tizennégy síremlékre júniusban a szomszédos Niederhaslach keresztény temetőjében, amit egy hónapon belül már másodszor dúltak fel.

Franciaországban az utóbbi években megszaporodtak az antiszemita támadások, amit néhányan a közel-keleti válság táplálta, muzulmánok és zsidók közötti feszültségekre vezetnek vissza. A horogkeresztek és az Adolf Hitlert éltető firkák feltűnése óta azonban a rendőrség arra gyanakszik, hogy valószínűleg újfasiszta csoportok állnak a sírgyalázások hátterében. A szélsőjobboldalnak erős bázisa van Elzászban, a szavazatok huszonöt százalékát kapta a márciusi helyhatósági választásokon.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!