Emánuel
3 °C
12 °C

Folytatódik az RMDSZ-es átvilágítási botrány Romániában

2006.08.16. 09:44
A szerdai bukaresti lapok szinte egymásra licitálnak az ügynökvádak felsorolásában. Bukarestben az államelnököt és az egyik befolyásos magyar szenátort, Frunda Györgyöt faggatják állítólagos ügynökmúltjukról. Az RMDSZ más vezetőit már korábban megvádolták a sajtóban azzal, hogy együttműködtek a Securitatéval.

A román konzervatívok vezetője - írja az Adevarul című bukaresti lap -, Dan Voiculescu azt állítja, hogy Traian Basescu államelnök együttműködött a Securitatéval, Ceausescu egykori hírhedt titkosrendőrségével.

Basescu kínos nyilatkozata

A CNSAS, a romániai átvilágításokkal megbízott szervezet szerint viszont nincsenek adatok Basescu érintettségéről. Az Adevarul szerint Basescu újságírói kérdésekre, miszerint igazak-e a vádak, állítólag azt válaszolta: "Hagyjanak békén. Tettem, amit tennem kellett."

Persze nemcsak az államelnököt érinti kínosan az utóbbi hetekben kirobbant botránysorozat, a liberális pártban az egyik meghatározó személyiség, Mona Musca korábbi kulturális miniszter ismerte el, hogy szóban tájékoztatta külföldi diákjairól temesvári egyetemi tanárként a korábbi titkosszolgálatot, de nem volt ügynök.

Az RMDSZ-esek esetleges érintettsége

Még kínosabb, hogy az elmúlt napokban Markó Béla RMDSZ-elnököt és az egyes hírek szerint mintegy 8 millió dolláros vagyonnal rendelkező Verestóy Attila RMDSZ-szenátort is meggyanúsította az Evenimentul Zilei című bukaresti lap azzal, hogy együttműködtek a Securitatéval. Markóról egyébként már korábban is elterjedt, hogy írt jelentéseket, de az erről szóló adatok jelentőségét finoman szólva sem "túlozták el" az RMDSZ-nél.

Az Index egyébként korábban már beszámolt Markó esetleges érintettségéről, akkor a Cotidianul című lap vetette fel a politikus elleni vádakat.

Az Adevarul viszont szerdán Frunda Györgyről, a menő marosvásárhelyi ügyvédről, RMDSZ-szenátorról véli kideríteni, hogy együttműködött a Securitatéval. Frunda esetében az is különleges, hogy nemcsak hálózati dossziéja van, írja a lap, hanem megfigyelési is, vagyis egyszerre jelentett és egyszerre figyelték Frundát.

Különleges volt a Securitate módszere

Ez mutatja, hogy a Ceausescu-rendszer nem bízott még saját ügynökeiben sem - vélik egyes megfigyelők, amit megerősít az Index már idézett cikke is Markóról, hiszen Markó sem csak jelentést írt, hanem lehallgatását is elrendelte korábban a Securitate.

Frunda György egyébként a mostani vádak kapcsán tagadta, hogy együttműködött volna a Securitatéval, illetve hogy azonosítója lett volna, és jelentéseket írt volna bárkiről is.

Ennek kapcsán az Indexnek a román Securitatét ismerő, Magyarországon tartózkodó személyek elmondták: Ceausescu titkosszolgálata nem úgy működött, mint a biztonsági szervek manapság.

A Securitate nagyon sok közhivatalnok és közalkalmazott esetében elvárta, hogy akár heti rendszerességgel számoljon be a környezetében történt eseményekről. Ez nem azt jelentette, hogy ezek az emberek Securitate-ügynökök lettek volna, és még azt sem, hogy igazat mondtak a titkosszolgálatnak.

Tanárok, közalkalmazottak is fókuszban voltak

Mindennek alapján az Indexnek nyilatkozó szakértők a romániai átvilágítások kapcsán felhívják a figyelmet arra, hogy sokkal több érintettje lehet egy ilyen procedúrának délkeleti szomszédunkban, mint más volt szocialista országokban. (Talán csak az egykori NDK-t, az ottani Stasit lehet a Securitatéhoz hasonlítani.)

Nagyon könnyű ezek alapján tanárokat, közintézmények dolgozóit meggyanúsítani, hiszen azok az emberek, akik nagyon sok diákkal, látogatóval, turistával érintkezhettek, eleve a Securitate érdeklődésének középpontjába kerültek. Ha ezek az emberek önként vagy kényszer hatására be is számoltak tevékenységükről, vagy annak egy részéről, ettől függetlenül a titkosszolgálat rájuk állíthatott megfigyelőket vagy lehallgathatta őket.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.