Barbara, Borbála
-6 °C
3 °C

Jobboldali győzelmet jósolnak a francia választásokon

2002.06.08. 18:56
A jobboldal az egyértelmű esélyese a vasárnap kezdődő, kétfordulós nemzetgyűlési választásoknak a francia közvélemény-kutatók szerint, azonban a választások kimenetelét több "kiszámíthatatlan" tényező módosíthatja.
A vasárnapi választásokon közel 8 500 jelölt indul az 577 képviselői helyért. A rajthoz állók átlagosan 15-szörös túlkínálata nem könnyíti meg a szavazópolgárok dolgát. A Le Figaro szombati száma szerint mind a jobb, mind a baloldali erőket aggasztja, hogy a 33 különféle pártformáció jelöltjei között a szavazópolgárok "eltévednek".

Hasznos szavazatok

A jobb és baloldal vezető politikusai is arra hívják fel választóikat, hogy már az első fordulóban "hasznos szavazattal" voksoljanak, a komoly pártok képviselőjelöltjeit küldjék tovább a második fordulóba. Bizonytalan a választási részvétel nagysága is, két hónappal ezelőtti elnökválasztás első fordulójában az eddigi legkisebb részvételi arányt mérték.

A bizonytalanságot növeli, hogy az elnökválasztás második fordulója után öt héttel lehet-e mozgósítani a választópolgárokat. A franciák a törvényhozási választásoknak kisebb jelentőséget tulajdonítnak. Az 1997-es törvényhozási választásokon 68 százalékos volt a részvétel, míg az 1995-ös elnökválasztáson 78,4 százalékos.

Népfront a Nemzeti Front ellen

Az első forduló részvételi szintje döntően befolyásolhatja a második körbe kerülő jelöltek számát. A francia választási rendszerben a második fordulóba kerülés küszöbét a névjegyzékbe vett - de a szavazásban nem feltétlenül részt vevő - választók voksainak 12,5 százalékában szabja meg.

Az alacsony érdeklődés és a szavazatszóródás Le Pen Nemzeti Frontjának (FN) esélyeit növelné. A Le Monde szombati elemezése megállapítja: ha a vasárnapi fordulón az FN-nek sikerül az április 21-i eredményét megismételnie, akkor a szélsőjobb párt 237 jelöltje juthat be a második fordulóba. Az FN sikerét ismét a két nagy párt egymás javára történő visszalépései akadályozhatják meg.

A mostani választások tétje a "társbérlet" - jobboldali államfő-baloldali kormány - megszüntetése. A felmérések szerint a franciák ötven százaléka Raffarin ideiglenes kormányfőt támogatva kíván véget vetni az intézményi reformok gátjának tekintett hatalommegosztástól.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Értékeljen, nyerjen!

Van kedvenc légitársasága? Írja meg véleményét itt!