Vilma
-8 °C
3 °C

Új választások Peruban

2000.09.18. 12:22
Korrupciós botrány miatt új választásokat írt ki szombaton Alberto Fujimori, Peru májusban harmadszorra megválasztott elnöke. A múltban választási csalással vádolt elnök az újonnan előírt választásokon nem indul, legnagyobb kritikusa, és politikai ellenfele, Alejandro Toledo visszatért Peruba.

A májusi elnökválasztásokon a közvélemény-kutatások az ellenzéki jelölt, Toledo győzelmét vetítették elő, ennek ellenére szavazatszámláláskor a japán származású Fujimori lett a győztes. A második választási fordulóból visszavonult Toledo élesen bírálta a kormánypárt választási manőverezéseit, az eredményeket azonban hivatalosan elismerték.

Fujimori Peru elnöke lett, harmadjára is, a kongresszusban - Peru törvényhozó testületében - nem sikerült a kényelmes többséget megszerezni. A problémát az oldotta meg, hogy 15 ellenzéki képviselő Fujimori Peru 2000-nek nevezett pártjába tért át, látszólag önkéntesen.

A politikusnak 15 ezer dolllárt fizettek
A bomba múlt csütörtökön, a nemzeti televízióban robbant. Az ott bemutatott videofelvételen Vladimiro Montestinos, a titkosszolgálatok vezetője 15 ezer dollárt ad a kongresszus egy tagjának, aki később Fujimori pártjába iratkozott be. Alberto Kouri a csúszópénzt átvevő politikus tagadta, hogy a Peru 2000 megvásárolta őt, a felvétel bemutatása hatalmas felháborodást váltott ki országszerte.

A megbotránkozás azonban akkor csúcsosodott, mikor Fujimori szombaton televíziós beszédében bejelentette: új választásokat tartanak, amelyen ő nem indul. A bejelenés azért is meglepő, mert Fujimori mindedig minden eszközt megragadt azért, hogy hatalmon maradhasson: korábban felfüggesztette az alkotmányt, és szétoszlatta a kongresszust.

Fujimori a titkosszolgálat tevékenységének megszüntetését is bejelentette, az egész országot átszövő szervezet működését szóban könnyebben lehet megszüntetni, mint gyakorlatban - vélik a szakértők. A jelenlegi elnök nem nevezte meg a következő választások időpontját, egészségügy minisztere, Alejandro Aguinaga szerint hat-hét hónap elteltével megtarthatják az új választásokat. Egy volt miniszterelnök, Francisco Diez Canseco szerint hülység lenne egy évnél hamarabb választásokra gondolni.

Fujimori: új választások lesznek Peruban
Fujimori bejelentése széleskörű utcai tüntetéseket eredményezett. Amerika elégedettségének adott hangot, Jake Siewert a Fehér Ház szóvivője elmondta: ,,A választások óta a politikai reformot támogattuk. Nyilvánvaló, hogy Peru népe demokráciát akar."

Az Amerikából hazautazó ellenzéki politikus, Alejandro Toledo limai repülőtéren több száz támogatója előtt mondott beszédében felszólította Fujimorit: azonnal mondjon le tisztségéről. Toledo az ellenzék közös elnökjelöltje szeretne lenni, és megválasztása esetén - ígérete szerint - nemzeti egységkormányt alakítana.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.