Emánuel
4 °C
12 °C

G8-csúcstalálkozó Japánban

2000.07.18. 19:46
Ellentmondásoktól terhelt lehet a július 19-én kezdődő G8-csúcstalálkozó: a tervezett fő kérdéskörök mellékessé válhatnak, a találkozók elmaradhatnak, a szigetlakók tüntethetnek.
Okinawa szigete 1972-ig amerikai fennhatóság alatt állt, és miután visszakerült a japánokhoz, amerikai elnök nem látogatta. Amerikaiakban azért nincs hiány a szigeten, hiszen egy 30 ezer fős hadsereg állomásozik ott. A hétvégén pedig hétezer lakos tüntetett az amerikai katonai jelenlét ellen: egy megerőszakolt 14 éves japán kislány és egy cserbenhagyásos gázolás váltotta ki a lakosok haragját.

A találkozót meghatározza, a Camp Davidben zajló béketárgyalások eredménye
Camp David árnyéka Okinawáig vetül

A találkozót meghatározza, hogy Camp Davidben amerikai védnökség alatt folynak az palesztin-izraeli béketárgyalások. Ha sikerül a találkozóig hátrlévő időben megkötni az oly sokat áhított békeszerződést, akkor Bill Clinton elnök Barak és Arafat társaságában érkezik a szigetre, hogy a nyolcak előtt is ,,eldicsekedhessenek" sikerükkel, illetve a G8-országoktól a békeszerződés támogatását kérjék. Másról nem is tárgyalnak majd, csak a közel-keleti békéről; az olyan tervezett fő kérdések, mint az IT-forradalom és a koreai félszigeten kialakult új politikai helyzet mellékessé válhatnak. Ha viszont nem lesz béke, és Clinton egyedül utazik, akkor a G8-ak szomorúak lesznek, és a japán-amerikai magas szintű találkozó is elmaradhat.

G7+1=G8
A világ hét legfejlettebb ipari államát - Franciaországot, az Egyesült Államokat, Japánt, Kanadát, Németországot, Nagy-Britanniát és Olaszországot - tömörítő G7-et Oroszországgal kibővítve G8 néven emlegetik.
A tervezett fő kérdéskörök azért is valószínű, hogy háttérbe szorulnak, mert olyan problémák vetődtek fel, mint az amerikai rakétavédelmi pajzs, vagy Milosevics alkotmánymódosítása utáni Jugoszlávia.

Miloseviccsel csínján kell bánni?

Az amerikaiak a földrajzilag közel lévő, már működő észak-koreai rakétapajzzsal példálóznak, és a G8-országok megértését és áldását szeretnék tudni a terven. A G8-ak élesen bírálták Milosevics július 6-i alkotmánymódosítását is, mely lehetővé teszi, hogy másodszor vagy esetleg harmadszor is Jugoszlávia szövetségi elnöke legyen. Egyedül Igor Ivanov orosz külügyminiszter csitította a kedélyeket: szerinte Miloseviccsel csínján kell bánni.

Egy történelmi pillanat

A találkozón egy történelmi pillanat biztosan lesz: már a G8-országok külügyminisztereinek egyeztető találkozóján megállapodtak abban, hogy legalább hat államfő találkozik majd az el nem kötelezett országok, az Afrikai Egységszervezet, a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetsége és a világ legszegényebb országait tömörítő G77 csoport soros elnöki tisztét betöltő országok - Dél-Afrika, Algéria, Thaiföld, illetve Nigéria - államfőivel.

A külügyminiszterek munkareggelin tárgyaltak az adósságterhek csökkentéséről, a fejlett és fejlődő országokat egymástól elválasztó technológiai, informatikai szakadék áthidalásáról, a globalizáció negatív vetületeiről, a konfliktusok megelőzéséről, valamint az AIDS elleni küzdelemről. Nkosana Clarice Dlamini Zuma, a Dél-afrikai Köztársaság külügyminisztere a tárgyalás után elmondta, hogy kellemes meglepetést okozott neki és társainak az, hogy az álláspontok hasonlítanak. Szerinte ,,stratégiai partnerség kialakulására van remény".

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.

Egzotikus körutazások!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.