Natália
-3 °C
7 °C

Már a britek is vizsgálják a Szaddámmal bizniszelő képviselőt

2006.01.25. 14:29
George Galloway, az egyre több bizonyíték szerint Szaddámmal bizniszelő Irak-barát brit képviselő teljes izolációban tölti idejét a Big Brother Hírességek valóságshowban. Eközben már brit hatóságok is vizsgálják gyanús ügyleteit. A botrányt kirobbantó napilap viszont elbukta perét, 150 000 font kártérítés mellett 1,2 millió font perköltséget is fizethet.

Nagy-Britanniában is vizsgálat indult George Galloway, a Munkáspártból kirúgott Irak-barát brit parlamenti képviselő ellen. Egyre több a bizonyíték ugyanis arra, hogy a skóciai képviselő legalább félmillió dollár kenőpénzt kapott Szaddám Huszein iraki diktatúrájától.

Ezernyi bizonyíték

A Guardian értesülései szerint a Komoly Csalások Hivatala (tényleg így hívják: Serius Fraud Office, SFO) négy munkatársa a napokban dokumentumok ezreivel tért haza, amik az ENSZ Olajat élelemért segélyprogramjával kapcsolatos visszaélések brit érintettjeiről, töbek között Gallowayről szólnak.

Az ügyben az amerikai szenátus vizsgálóbizottsága mellett egy független nemzetközi vizsgálócsoport, a főként az ENSZ vezetőinek érintettségét vizsgáló Voelcker-bizottság is kutakodott. A szenátusi bizottság banki kimutatásokkal bizonyította, hogy Galloway Irakot támogató alapítványa, a Mariam Appeal 350 000 dollárt, Galloway immár külön élő felesége, az iraki származású Amineh Abu Zayyad 150 000 dollárt kapott Favaz Zureikattól, aki a bizottság szerint Galloway ügynöke volt.

A Guardian értesülései szerint az SFO munkatársai hamarosan összeállítják jelentésüket, ami alapján vizsgálat indulhat a parlamenti képviselő ellen.

Bulvárpolitikus

Galloway ezekről a fejleményekről semmit sem tud, mivel ő az egyik szereplője a Chanel 4 műsorán futó Big Brother Hírességek valóságshownak. A műsor szereplői semmilyen kapcsolatot nem tarthatnak fenn a külvilággal, az adás producerei a Guardiannak sem engedték meg, hogy nyilatkoztassák a képviselőt. A lap úgy tudja, hogy a képviselőt záros határidőn belül kiejthetik a showból, hogy megkezdődhessen ellene a vizsgálat.

Galloway eddig kitartóan tagadta, hogy pénzt kapott volna Huszein diktatúrájától. "Soha az életben nem láttam olajoshordót, soha nem kereskedtem olajjal, ahogy a nevemben sem üzletelt senki" - állította korábban.

A botrány kirobbantóját kártérítésre kötelezték

Kitartó tagadása eddig két bírósági győzelmet hozott neki az ügyet elsőként kirobbantó Daily Telegraph ellen. A konzervatív napilap - Nagy-Britannia legolvasottabb politikai lapja - éppen szerdán bukta el fellebbezését az első fokon a lapot Gallowaynek 150 000 font (54 millió forint) kártérítés és a per 1,2 millió fontos (435 millió forint) összköltségének megfizetésére kötelező ítélete ellen.

A Telegraph bagdadi tudósítója 2003 májusában a bagdadi olajipari minisztériumban talált Galloway lefizetésére utaló iratokat. A bíróság megállapítása szerint a lap egyoldalúan mutatta be a tényeket és nem adott teret a képviselő reakciójának.

A Telegraph utolsó lehetőségét is kihasználva a brit felsőház elé viszi ügyét. Amennyiben a lordok a lapnak adnak igazat, Galloway nem csak a kártérítéstől esik el, de parlamenti vizsgálat elé is állhat. A képviselőház etikai bizottsága ugyanis a Telegraph elleni per idejére függesztette fel Galloway olajbiznisze ügyében folytatott vizsgálatát.

Ha a lordok elvetik a Telegraph fellebbezését, a lap - amit nem csalás, csak egyoldalú beszámoló miatt ítéltek el - tizennégy napon belül köteles kifizetni az összesen 1,35 millió fontos (csaknem félmilliárd forintos) költségeket.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.