Antal, Antónia
-7 °C
0 °C

Nem lesz kormányfő az indiai választás nyertese

2004.05.18. 19:32
Meggondolta magát Sonia Gandhi. Az indiai választások nyertese reggel még a kormányalakításról tárgyalt az államfővel, délutánra azonban visszalépett. Döntését nem indokolta, sajtóértesülések szerint az életét félti.
Nem vállalja a miniszterelnöki posztot az indiai választásokon meglepő győzelmet arató Sonia Gandhi. "Szerényen vissza kell utasítanom a posztot" - jelentette ki a meggyilkolt Radzsif Gandhi özvegye. Sajtóértesülések szerint a politikusasszony a családja elleni bosszútól tartva mondott le az elnyert tisztségről.

Reggel még vállalta volna

Pártja, a Kongresszus Párt döntése megfontolására kérte Gandhit. A politikusasszony azonban inkább "a belső hangokra" hallgatott. "Soha nem akartam miniszterelnök lenni, nem ez volt a szándékom" - jelentette ki, hozzátéve, hogy családját egyébként nem érték fenyegetések.

Gandhi reggel még a kormányalakításról tárgyalt India államfőjével - jelentette a BBC. A találkozó után még arról beszélt, hogy ugyan több időre van szüksége kormánya megalakításához, azonban szerdai találkozón bemutatja koalíciós partnerei támogatóleveleit. A beiktatási ceremóniát "amint lehetséges" megtartják - nyilatkozta még délelőtt.

Nacionalista hangulatkeltés

A választásokon elbukó hindu nacionalisták több támadást is intéztek Gandhi ellen, mondván az olasz származású asszony nem lehet India miniszterelnöke. A bukott kormány egyik miniszterasszonya, Susma Szvaradzs visszavonulással és feje kopaszra borotválásával fenyegetőzött.

Gandhi hívei is fenyegetésekkel próbálták meggyőzni a politikusasszonyt. A háza előtt összegyűlt, őt éltető tömegben egy ember azt állította, felgyújtja magát, ha Gandhi nem vállalja a miniszterelnökséget.

A Kongresszus Párt minden előzetes várakozás ellenére aratott sikert a választásokon. Az előző nacionalista kormány idején India hatalmas gazdasági fejlődésen ment keresztül, a javakból azonban nem egyenlően részesedett a milliárdos lakosság. Elemzők szerint a Kongresszus végül a szegények szavazataival győzhette le a hindu nacionalistákat.

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.