Mária
-6 °C
-2 °C

Népirtásért ítélték el a szerb tábornokot

2004.04.19. 14:43
Hiába tartották "túl jelentéktelennek" hétezer muzulmán férfi és fiú lemészárlását Radiszláv Krsztics védői, a hágai Nemzetközi Törvényszék fellebbviteli tanácsa is népirtásnak minősítette a srebrenicai vérengzést. Az ítélet nemzetközi precedenst teremthet, mivel ezentúl nem csak a teljes lakosság kiirtásának kísérlete számít népirtásnak.
Népirtás történt Srebrenicában 1995-ben - mondta ki hétfői ítéletében a hágai Nemzetközi Törvényszék fellebbviteli tanácsa. A tanács ugyanakkor negyvenhatról harmincöt évre enyhítette a várost megostromló szerb csapatok parancsnokára, Radiszláv Krsztics tábornokra kiszabott börtönbüntetést.

Szélesen értelmezték

Az ítélet indoklása szerint Krsztics nem vett részt a több mint hétezer muzulmán férfi és fiú kivégzésében, de a várost ostromló egység parancsnokaként tudomása volt a népirtásról.

A srebrenicai mészárlást népirtásnak minősítő ítélet történelmi jelentőségű lehet a nemzetközi jog alkalmazásában. Az ítélet szerint ugyanis nem csak a teljes lakosság (férfiak, nők, gyerekek) elpusztítására irányuló törekvés tartozik ebbe a körbe, de a lakosság egy részének (ebben az esetben férfiaknak) a megölése is.

Jelentéktelen öldöklés

Krsztics védői szerint "túl jelentéktelen" méretű volt az öldöklés ahhoz, hogy népirtásnak minősítsék - írja a BBC. Az ügyvédek már az elsőfokú ítéletet is erre hivatkozva támadták meg. A másodfokú bíróság azonban helyben hagyta az első fokon született ítéletben szereplő minősítést.

Srebrenicát - amelyet egyébként az ENSZ védett övezetnek minősített, de mégsem védett meg - 1995 júliusában foglalta el a boszniai szerbek hadereje, majd ezt követően, alig néhány nap alatt a szerbek több mint 7000 helyi férfit végeztek ki. Ez volt a legszörnyűbb mészárlás Európában a II. világháború vége óta, s nem kis szerepet játszott abban, hogy a boszniai háború ügyében a nemzetközi közösség végre elszánta magát a beavatkozásra.

A várost elfoglaló szerb csapatokat Krsztics irányította, akit a boszniai nemzetközi békeerők 1998 decemberében elfogtak, s a hágai törvényszék elé állítottak. Az 1948-as genfi konvenció meghatározása szerint a népirtás "olyan bűncselekmény, amelyet egy nemzeti, etnikai, faji vagy vallási csoport egészének, vagy valamely részének elpusztítási szándékával követnek el".

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.