Zelma, Rajmund
-10 °C
-3 °C

Luxusvonat anarchistáknak

2001.06.28. 17:47
Hatvanezer fontért bérelt magának különvonatot egy brit anarchista csoport, hogy zavartalan luxusban közelíthessék meg a Genovában megrendezésre kerülő G8-csúcstalálkozót. A világ hét legfejlettebb ipari hatalmát, plusz Oroszországot tömörítő szervezet júliusi találkozójára - ami úgymond a globális kapitalizmus egyik legfontosabb szervezeti eseménye - több mint 100 ezer globalizációellenes tüntetőt várnak.
A Globalise Resistance nevű anarchista csoport nem éppen szegény miskolci punkok gyülekezete. A londoni The Times értesülései szerint a szervezet 60 ezer fontot (24 millió forintot) pengetett le a francia államvasutaknak, hogy zavartalan kényelemben és biztonságban jussanak el mind az ötszázan Genovába - egy első osztályú különvonaton.

A békés olasz városban rendezik meg ugyanis július 20. és 22. közt a világ hét legfejlettebb ipari hatalmát, plusz Oroszországot tömörítő G8 csúcstalálkozóját. Az eseményre több mint százezer globalizációellenes tüntetőt várnak. Hol van már Göteborg?

Vonatdiszkó - újságíróknak 250 fontért

Az aktivisták ugyan tisztában vannak vele, hogy nehézségekkel kell majd szembenézniük - Olaszország példátlan biztonsági intézkedésekkel készül a várhatóan káoszba fúló találkozóra -, de ez nem jelenti azt, hogy feladják igényességüket. Az éjszakára például diszkóvá alakítják át a francia partokról induló vonatot, amire egyébként - potom 250 fontért - újságírókat is meghívtak.

A francia államvasutak szóvivője azt mondta, nem érdekli, kik bérelték ki a vonatot, amíg rendesen kifizetik a díjat. A schengeni egyezmény miatt egyébként is nehéz lesz feltartóztatni a radikálisokat, ennek értelmében ugyanis az Európai Unióban gyakorlatilag megszűntek a határok. Az olasz hatóságok arra készülnek, hogy lezárják a genovai pályaudvart.

A csoport egyébként szóvivőjük állítása szerint kizárólag békés tüntetésre készül, bár elismerik, hogy az erőszakos göteborgi események "segítettek ránk terelni a figyelmet".

Ha valaki esetleg csatlakozni akar a csoporthoz, honlapjukon még megteheti.

És az ügy?

"Hát ez nem tesz jót az ügynek" - kommentálta szárazan a hírt egy magyar aktivista, amikor az Index szembesítette az angol csoport büdzséjének kiadási oldalával. A környezetvédő, aki szerint ennyi pénzt értelmesebben is el lehetett volna költeni, azonban sietett hozzátenni: kár volna idő előtt elítélni a Globalise Resistance-t, különösen annak fényében, hogy a "másik oldal" mennyit költ a demonstrációk megakadályozására.

De még előbb Salzburg
"Egy nap, 17 óra, 3 perc van még hátra, amíg szét nem zúzzuk a WEF-t" - hirdeti magabiztos nyugalommal a cikk írásának percében hátralévő időt a Bécsben megrendezésre kerülő Világgazdasági Fórumig (WEF) egy oldal az interneten. A WEF a globalizációellenes mozgalom egyik kedvenc ellensége: a svájci illetőségű szervezet politikusokat, filozófusokat, közgazdászokat és újságírókat tömörít, feladatának pedig a globális kapitalizmus propagálását és hatékonyabbá tételét tekinti - igazi összeesküvő titkos kamara. (Ezt persze ne higgyük el!)

Szóval július 1. és 3. közt Mozart városában találkozik körülbelül ezer résztvevő, a téma ezúttal főként az EU bővítése és az európai migráció lesz. A globalizációellenes csoportok ezt nyilván nem hagyhatják szó nélkül, de a rendőrség sem - mindenfajta demonstráció illegális lesz, és Ausztria még az schengeni egyezményt is felfüggeszti erre az időre, hogy könnyebben megállítsák a találkozóra igyekvő tüntetőket.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!