Gyöngyi
2 °C
13 °C

Tódul a nép Genovába

2001.07.19. 15:23
Kapcsolódó cikkek (1)
Ezrével érkeznek a globalizációellenes tüntetők Genovába, ahol pénteken kezdődik a világ hét legfejlettebb ipari hatalmát és Oroszországot tömörítő G8 csúcstalálkozója. Az aktivisták, akik közül sokan védőmellényeket viselnek, többnyire különvonatokon érkeznek, és különbuszokra szállva jutnak el a város által biztosított szállásaikra. A Nyolcak külügyminiszterei közben kétnapos tárgyalásaik végére értek.
A megmozdulást szervező Genova Szociális Fórum (GSF) szerint legalább tízezren érkeztek eddig. Hírügynökségek szerint szerdán több mint háromezren jöttek, annak ellenére, hogy 686 embert visszafordítottak az olasz határról. A szervezők 100-120 ezer emberre számítanak. Egyelőre nem tudni, hogy valóban megérkezik-e ennyi tüntető.

Galambbal tüntető békés olaszok

A GSF információs pontokat állított fel szerte a városban a tüntetésre érkezők tájékoztatására. A szervezet honlapján már hetek óta hozzáférhetők jogi és egészségügyi információk, valamint tanácsok arra nézvést, hogy mit kell tenni, ha elkezdődik a tánc.

Húszezer rendőr, katona és ügynök áll készenlétben. A várost egy vörös és egy sárga zónára osztották, a politikusokat egy négy méter magas drótakadály választja el a tüntetőktől, és terrorista támadástól tartva még föld-levegő rakétákat is telepítettek a város repülőtere köré. Az egyik helyi kórházban külön hullakamrát alakítottak ki arra az esetre, ha elszabadulna a pokol, és a biztonság kedvéért még 200 extra hullazsákot is rendeltek. A börtönök készen állnak: a "fölös" rabokat időlegesen Szicíliába és Szardiniára "deportálják".

Az ostromállapotról bővebben itt olvashatunk.

Globofób franciák
A francia Le Monde csütörtök reggel annak a közvélemény-kutatásnak az eredményeit mutatja be, amelyet a globalizáció témájában készítettek. Ebből kitűnik, hogy a franciák 55 százaléka szerint a globalizáció állásukat, illetve vállalkozásukat fenyegeti. A megkérdezettek egyharmada pedig úgy véli: a globalizáció a vállalati fejlődés számára nyújt jó lehetőségeket. Minden tíz válaszadóból négy gondolja azt, hogy veszélyt jelent az Észak-Dél közötti szakadék mélyülése, és igen sokan tartanak a tőzsde és a pénzpiacok egyeduralmától - olvasható a Le Monde mai számában.

(MTI)

Prodi szerint nincs szükség az "extravagáns csúcsra"

A csúcstalálkozóról érdekes kommentárt tett közzé csütörtökön Romano Prodi, az Európai Unió kormányának szerepét betöltő Európai Bizottság elnöke. Prodi szerint talán jobb lenne, ha nem tartanák meg a találkozót, hisz az "túlságosan extravagánssá vált. Ideje volna egy olyan szervezetet létrehozni, amely a hangsúlyt az emberekre helyezi". Jacques Chirac francia államfő pedig arról írt a mai Le Figaro-ban, hogy "emberivé kell tenni a globalizációt, amelynek szükségessége ma már nem megkérdőjelezhető". Chirac ugyanakkor felhívja a figyelmet az eredményekre, melyeket szerinte a Nyolcak elértek.

A csúcstalálkozón többek közt szó lesz a harmadik világ hiteleinek elengedéséről, illetve a szegénység és a betegségek elleni globális küzdelemről. A Nyolcak külügyminiszterei kétnapos tárgyalásuk végeztével csütörtökön közös nyilatkozatot adnak ki: a Reuters által megszerzett nyilatkozat egyebek közt felszólítja a Közel-Keleten harcoló feleket a Mitchell-bizottság ajánlásainak megvalósítására, hitet tesz a balkáni helyzet stabilizálása mellett, és támogatja, hogy Montenegró maradjon Jugoszlávia része.

Miről van szó?
A tüntetők szerint a G8 - a hét legfejlettebb ipari állam plusz Oroszország - alapvetően antidemokratikus szervezet, ami úgy dönt a világ fontos kérdéseiről, hogy a szegényekkel nem foglalkozik. Ellenzik a "G8 által diktált" világkereskedelmi politikát, amely arra kényszeríti a kevésbé fejlett országokat, hogy nyissák meg piacukat a multik termékei előtt, de a nyugati országok piacát továbbra is vámokkal védi. Szemükre vetik, hogy nem foglalkoznak a környezetvédelemmel, és csak ígérgetik, hogy segítenek a szegény országokon, még arra sem képesek, hogy adósságaikat elengedjék. A szervezetek rendkívül tarkák, megtalálhatóak köztük mérsékelt csoportok, radikális anarchisták, antikapitalisták, zöldek és mezei kommunisták is. Bővebben erről itt olvashatunk.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Értékeljen, nyerjen!

Van kedvenc légitársasága? Írja meg véleményét itt!