Miklós
-7 °C
2 °C

Gén-térképezés: kié a teljesebb verzió?

2000.03.31. 16:33
Kapcsolódó cikkek (1)
Az ember genetikai kódjának első sorozata júniusban lesz elérhető az interneten. A közpénzekből fenntartott Human Genome Project (HGP) ezzel megelőzi a kereskedelmi Celera Genomics-t, bár ez utóbbi állítólag egy teljesebb verzióval áll majd elő.

A nyilvánosságra hozatalt komoly vita előzte meg. Egyes tudósok és társaságok a közlés, tehát a szabad hozzáférés mellett voltak, míg mások azt akarták elérni, hogy az eredményeket szabadalmaztatni lehessen. Március elején Bill Clinton és Tony Blair is felszólította a tudósokat, hogy tegyék hozzáférhetővé az adatokat. Az eddig is jó példaként emlegetett HGP most az emberi génállomány nagy részét nyilvánosságra hozza, a teljes verziót pedig 2003-ra ígéri.

A kettős spirál alakú DNS molekula két dezoxiribózláncból áll. A két láncot bázisnak nevezett kémiai komponensek párjainak sorozata tartja össze. Négy ilyen bázis van: adenin, timin, citozin, guanin. Az adenin a timinnel, a citozin a guaninnal kapcsolódhat. Az emberi génállományban 3 milliárd ilyen bázispár van. A HGP ebből most több mint kétmilliárdot közöl.

Biotech cégek a tőzsdén
A márciusi Clinton-Blair nyilatkozat után, ami a géntérkép nyilvánosságra-hozatalára szólította fel a tudósokat a biotechnológiával foglalkozó cégek részvényeinek árfolyama zuhanni kezdett a new yorki tőzsdén. Ezek a cégek tudniillik a szabadalmaztatott kutatási eredményekből akartak profitot nyerni. Abban bíztak, hogy a felfedezések forradalmasítják majd az orvostudományt, így komoly ipart lehet alapozni a levédett adatokra. Az esés más részvények árát is lenyomta, a Nasdaq 4 százalékot, 200 pontot esett, a Dow Jones 1,26 százalékkal lett alacsonyabb. A Human Genome Sciences, az Incyte Pharmaceuticals, az AriadPharmaceuticals egyaránt vesztett értékéből, de ennek ellenére a biotech részvények még így is 37 százalékkal az éveleji ár felett maradtak.
Négy hónappal ezelőtt a társaság még csak egymilliárdnál tartott. "Nagyon jó, hogy ilyen gyorsan haladunk. De még ennél is jobb a világ tudósai most már elkezdhetik keresni a különböző betegségek, például az Alzheimer-kór vagy a cukorbetegség genetikai alapjait" - mondta Dr. Francis Collins, az Egyesült Államok Nemzeti Emberi Gén Kutató Intézetének igazgatója.

A HGP eddigi kutatásai 250 millió dollárba kerültek, és a kiadók 99,9 százalékos pontosságot ígérnek, mivel az elemzéseket ötször is elvégezték. A 2003-as teljes verzió biztosítása állítólag legalább nyolcszoros lesz.

A Celera is nyárra ígéri saját változatát. Januárban azt közölték, hogy 2,58 milliárd párt már dekódoltak, míg a HGP szerdán 2,18-at jelentett. A Celera teljes verziót akar kiadni, és azt állítja, hogy a HGP csak olyan kapcsolatban nem lévő fragmentumok adatait tudja majd megjelentetni, amiknek a kromoszómán elfoglalt helye nem ismert pontosan.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Varázslatos Szicília

Baboci2006 felhasználónk jóvoltából vadonatúj fotók segítségével visszatérhetsz a nyárba!