Melinda, Vivien
2 °C
8 °C

Gépfoglalás Brüsszelben

2005.03.11. 07:55
Ötvennyolc iráni foglalt el egy Lufthansa gépet Brüsszelben, azt követelve, hogy országukban állítsák vissza a monarchiát. Az irániak 15 órán át tartották ellenőrzésük alatt a légi járművet, ugyanakkor fegyverrel nem rendelkeztek. A hatóságok "adminisztratív őrizetbe" vették a gépfoglalókat.

Elhagyták péntek reggel a Luftahansa német légi társaság Frankfurt és Brüsszel között közlekedő járatát azok az iráni "gépfoglalók", akik a brüsszeli landolás után 15 órán át nem voltak hajlandóak kiszállni - közölte a belga rendőrség.

Adminisztratív őrizetben a gépfoglalók

Egy szóvivő szerint mind az 58 tüntető békésen hagyta el a gépet, de akadtak néhányan, akiket úgy kellett levinni a repülőről. Ugyanakkor a többi utast nem akadályozták a gép elhagyásában. Nyugodtan zajlottak a velük való tárgyalások is, amelyeket a belga külügyminisztérium vezetett.

Kiszállásuk után azonnal tájékoztatták őket "adminisztratív őrizetbe vételükről", amely személyazonossági és szükség esetén más ellenőrzéseket von maga után. Fegyvert nem találtak náluk a hatóságok. A "gépfoglalók" azért demonstráltak ilyen módon, hogy követeljék a monarchia visszaállítását hazájukban és hogy az Európai Unió ne támogassa a jelenlegi, általuk diktatórikusnak tekintett teheráni rendszert.

Öt hónapuig készültek az akcióra

Egy Belgiumban élő fiatal iráni csütörtök este megjelent a repülőtéren és újságírók előtt elmondta, hogy az akcióra immár öt hónapja készült az Azarahs nevű, londoni székhelyű monarchista szervezet. Mohzen-Behzad Karimi, aki magát az Iráni Alkotmánypárt képviselőjének mondta, leszögezte: nem kérnek egyetlen országot sem arra, hogy segítsenek az iráni rendszer megváltoztatásában, "erre önmaguk is képesek".

Ugyanakkor hozzátette: az ő szervezete nem vett részt a gépfoglalás megszervezésében. A rendőrség szerint a tűntetők valamennyien EU-tagállamokból származó útlevéllel rendelkeztek, de iráni származásúaknak vallották magukat.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.