Auguszta
5 °C
22 °C

Hazatér az amerikai kémrepülő legénysége

2001.04.11. 22:01
A kínai hatóságok szerdán bejelentették: "humanitárius" megfontolásokból hazaengedik az EP-3 kémrepülőgép 24 fős személyzetét. A bejelentés előtt a kínai média alaposan felkészítette a lakosságot a hírre. A diplomáciai egyeztetés április 18-án folytatódik: akkor döntenek a repülő hazatérési részleteiről, illetve a baleset körülményeit próbálják tisztázni.

A kínai hatóságok szerdán bejelentették, hazaengedik a 11 napja Hajnan-szigeten tartózkodó EP-3 kémrepülőgép 24 fős legénységét. A kínai hatóságok az amerikaiak délelőtt elküldött levelére válaszoltak, melyben az amerikaiak nem kértek ugyan bocsánatot, de "nagyon sajnálatosnak" nevezték az incidenst. A kínai külügyminisztérium tájékoztatása szerint "humanitárius megfontolásokból" engedik szabadon a repülő legénységét, de csupán a szükséges formalitások rendezése után.

A részletek nem ismertek

Az sem ismert, hogy a sérült gép hogyan tér vissza Amerikába: elképzelhető, hogy technikusokból álló csoport érkezik a szigetre, hogy megjavítsák a gépet, majd így az "saját erejéből" fog hazatérni. A CNN viszont azt tartja valószínűnek, hogy a gépet egy hajóra pakolják, a legközelebbi amerikai támaszpontra szállítják, és ott javítják meg.

A bizonytalanságok mellett az amerikai hatóságok már előkészítették azt a charter járatot, mely hazahozná a kémrepülőgép legénységét. A szabadulás hírére George W. Bush elnök rövid washingtoni beszédében elmondta, hogy a legénység hazaszállítása gyors lesz. Az amerikai elnök újból hansúlyozta, hogy sajnálja a kínai pilóta halálát.

Az állami média felkészítette a kínaiakat a kiszabadítás hírére

A kínai állami sajtó szerdán felkészítette a közvéleményt az amerikai gép legénységének kiszabadításának hírére. Colin Powel külügyminiszter sajnálatot kifejező szavait nem hivatalos bocsánatkérésként értékelték, holott a külügyminiszter a kínai pilóta elvesztése miatt fejezte ki sajnálatát. A kínai média ugyanakkor azt is ismertette, hogy az amerikaiak elismerték, hogy megsértették a kínai légteret, de azt nem részletezik, hogy a légtér megsértése a nemzetközi légtérben történt baleset után következett be.

A diplomáciai tárgyalások folytatódnak

A diplomáciai vitának azonban még nincs vége. A két fél április 18-án találkozik a baleset körülményeit tisztázni, illetve a gép elszállításának részleteit megbeszélni. A legénység szabadon engedésekor Chen Ci, Hainan tartományának külügyi felelőse azt mondta, Peking azt szeretné, hogy a kínai partok közelében zajló amerikai felderítő repüléseknek vessenek véget. Az amerikaiak azonban nem szeretnének lemondani a erről, mondván, saját nemzetbiztonságuk érdekében végzik azokat.

Washington is magyarázkodik

Washingtonnak nincs miért bocsánatot kérnie Kínától a kémrepülőgép esetével összefüggésben - jelentette ki a Párizsban tartózkodó Colin Powell. Az amerikai diplomáciai vezetője szerint ha a Bush-kormányzat az "őszinte sajnálkozás" kifejezésén túl még meg is követné Pekinget, akkor azt ismerné el, hogy hibát követett el, amiért felelősséget vállal. "Mi azonban semmi rosszat nem tettünk, s ezért nem is kérhetünk bocsánatot" - hangoztatta párizsi sajtóértekezletén az amerikai külügyminiszter.

Powell elégedetten nyugtázta, hogy az Egyesült Államok és Kína megállapodott a 11 napja leszállásra kényszerült kémrepülőgép személyzetének hazajuttatásáról, és kormánya nevében sajnálkozásának adott hangot a kínai vadászgép pilótájának halála miatt, s azért is, hogy az amerikai gép engedély nélkül hatolt be a kínai légtérbe a légi incidens utáni kényszerleszállás során. "Sajnáljuk, ami történt, de elégedettek is vagyunk azzal, amit (az amerikai pilóta) tett" - mondta a washingtoni diplomácia feje. Powell a balkáni összekötő csoport külügyminisztereinek tanácskozására érkezett a francia fővárosba néhány órával korábban. Csütörtökön délelőtt orosz kollégájával, Igor Ivanovval tárgyal.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Tervezi már nyaralását?

Segítünk! Válasszon célpontot nyárra útjaink közül! Tengerparti apartmanok előfoglalási kedvezménnyel!