Orsolya
7 °C
10 °C

Gettólakások Románia romáinak

2001.10.15. 13:20
Speciális, gettószerű lakónegyedet építene Piatra Neamt polgármestere a város szélén lakó romáknak: a negyedet kerítés venné körül, és csendőrök vigyáznának a biztonságra. A múlt héten ismertetett elképzelésnek máris követői akadtak: Déva polgármestere istállókból átalakított házakba szeretné költöztetni a város összes romáit. Ion Iliescu államfő és Adrian Nastase miniszterelnök is bírálták a helyi tanácsok döntéseit.

Összesen négymilliárd lejt (40 millió forint) szánna Piatra Neamt városi tanácsa arra, hogy külön negyedbe telepítse a város szélein földből és kartonból engedély nélkül épített házakban élő romákat. A városi tanács az Izvorul (forrás) negyedben megvásárolta egy tyúkfarm használaton kívüli épületeit, és oda garzonlakásokat építenének. Az odaköltöző romáknak egyáltalán nem, vagy nagyon kevés bért kellene fizetniük, tartozásukat a város hasznára végzett munkával egyenlítenék ki.

Romák kilakoltatása Bukarestben Máshol gettóba telepítnék őket
Mediafax-fotó
Az engedély nélküli városszéli tákolmányokat a városi tanács lerombolná. Az új lakások építését januárig befejeznék, az így kialakuló negyedet pedig - a környék biztonságának biztosítása érdekében - kerítéssel vennék körül, és csendőröket vezényelnének ki annak őrzésére. A negyedbe nem csak a városszéli romákat, hanem az utcagyerekeket és a városban szociális lakásokban élő romacsaládokat is beköltöztetnék.

Az első romamentes város

"Piatra Neamt lesz az első romamentes város Romániában, hiszen mindnyájukat a városon kívülre telepítjük" -- állapította meg Ion Rotaru, Piatra Neamt polgármestere. "Munkára kényszerítjük őket, iskolájuk lesz, muszáj lesz nekik tanulni. Természetes, hogy körül kell keríteni a helyet, ezt a réteget ellenőrzés alatt kell tartani. Megpróbáljuk megfegyelmezni őket" -- magyarázta a sajtónak a polgármester.

A városszélen lakó romák, illetve az önkormányzatok lakásaiban élők is - akik állítólag több százmillió lejes tartózást halmoztak fel, és szétverték az önkormányzati lakásokat - nem szívesen költöznének egy volt tyúkfarmra. A közelben továbbra is működnek a volt tyúktenyészet egyes részlegei, az állati hulladékot pedig a közelben tárolják.

A Piatra Neamt-i városi tanács példáján felbuzdulva Déva városa is közel háromszáz romáját egy utcába költöztetné, amit fegyveres csendőrök vigyáznának. A városszéli területen több mint százharminc roma él, a régebben istállóknak használt épületekbe a tervek szerint bevezetnék a gázt, áramot, vizet, és közművesítenék a helyet.

Nem szabad gettókban gondolkodni

A Piatra Neamt-i városi tanács terveire reagálva Ion Iliescu államfő "nem túl bölcs" intézkedésnek nevezte azt. A köztársasági elnök szerint a romák gondjait nem elszigeteléssel, hanem a közösséggel együtt kell megoldani. Adrian Nastase miniszterelnök is bírálta a városi terveket: "Nem beszélhetünk a romák szociális integrációjáról, ha gettókban gondolkodunk". A miniszterelnök szerint a kérdést nyitottan és korrekten kell megközelíteni.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.