Ágnes
-13 °C
0 °C

Szabadon engedték volna az öngyilkos guantánamóit

2006.06.12. 21:37
141 guantánamói fogoly szabadon engedésére készül az Egyesült Államok, állítja a vádemelés nélkül bebörtönzöttek egyik jogi képviselője. Mark Denbeaux szerint köztük volt a szombaton öngyilkosságot elkövetett rabok egyike is.

Már hivatalosan is ártatlannak és ártalmatlannak minősült a szombaton öngyilkosságot elkövető három guantánamói fogoly egyike, jelentette be az amerikai fogolytáborban vádemelés nélkül fogva tartottak jogi képviselője. Szombaton három guantánamói fogoly, a jemeni Ali Abdullah Ahmed, illetve a szaúdi Jaszar Talal az-Zahrani és Mani Saman Turki al-Habardi al-Utajbi követette el öngyilkosságot. Mark Denbeaux jogászprofesszor szerint al-Utajbi neve szerepelt azon a 141 foglyot felsoroló listán, akiket az amerikaiak már szabadon akartak bocsájtani.

Utajbi ugyanakkor erről még nem tudott, mivel az amerikaiak még nem döntötték el, hova toloncolják ki a férfit. Az előírásaik szerint pedig addig, amíg ez el nem dől, nem tájékoztatják a foglyokat a sorsukról.

Az öngyilkosságokban amúgy ez, a tájékoztatás hiánya játszhatta a legnagyobb szerepet. "Ezeknek az embereknek [a foglyoknak] azt mondják, hogy ötven éves koruk előtt nem fognak kiszabadulni. Ügyvédet nem fogadhatnak, bíróság nem hallgatja meg őket, látszólag semmi reményük sincs a szabadulásra" - magyarázta a BBC-nek Denbeaux.

Guantánamón körülbelül 460 foglyot tartanak. A vádemelés, sőt hivatalos gyanú nélkül fogva tartottak már eddig is vagy tucatnyi öngyilkosságot kíséreltek meg, de most szombatig nem jártak sikerrel. Az amerikai kormányzat - mely hivatalosan még nem reagált arra, hogy valóban szabadon bocsátás várt volna a szombati áldozatok egyikére - hivatalos közleményében "remek PR-fogásnak" minősítette az öngyilkosságokat.

Az Egyesült Államok azt sem kommentálta, hogy valóban 141 fogoly - azaz a fogva tartottak egy jelentős hányadának - szabadon bocsátására készülnek.

Az AI vizsgálatot követel (MTI)

A guantánamói amerikai börtöntáborban történt öngyilkosságok teljesen független, civilek által vezetett kivizsgálását követelte hétfőn Londonban kiadott nyilatkozatában az Amnesty International. A világ legnagyobb emberi jogi szervezetének hétfő esti londoni közleménye szerint "csak idő kérdése volt e tragédia bekövetkezte". Különösen az amerikai kormány és a hadsereg magas rangú illetékeseinek nyilatkozatai után tűnik "abszolút sürgetőnek" a teljes körű, független vizsgálat, mivel ezek a kijelentések alkalmasak a haditengerészeti bűnügyi nyomozó hatóság vizsgálatának aláásására, áll az AI közleményében.

Az Amnesty International szerint Colleen Graffynek, az amerikai külügyminisztérium közkapcsolatokért felelős helyettes államtitkárának azon kijelentése, miszerint a három guantánamói fogoly közös öngyilkossága "figyelemfelkeltő célú, jó PR-húzás volt", az emberi élettel szembeni "vérfagyasztó közönyről" tanúskodik. A szervezet szerint ugyancsak "mélységesen aggályos" és "teljesen elfogadhatatlan" a börtöntábor parancsnokának, Harry Harris ellentengernagynak az a kijelentése, hogy a foglyok öngyilkosságát nem az elkeseredés, hanem az Egyesült Államok elleni "aszimmetrikus hadviselés" motiválta.

Az AI szerint George Bush amerikai elnöknek hatalmában áll, hogy haladéktalanul véget vessen a guantánamói tábor jelentette "emberi jogi botránynak". A szervezet a közleményben megismételte felhívását a tábor bezárására, mégpedig anélkül, hogy az "ott honos törvénytelenséget áthelyeznék máshova".

Azoknak az őrizeteseknek, akiket szabadon engednek, de akik nem térhetnek vissza hazájukba a súlyos emberi jogi visszaélések kockázata miatt, az Egyesült Államoknak védelmet kell felajánlania, és szükség esetén ebben más országoknak is segíteniük kell, áll a közleményben. Az AI már a múlt hónap végén kiadott idei éves világjelentésében azt írta, hogy értesülései szerint Guantánamón, ahol 35 országból mintegy ötszáz foglyot őriznek, több tucatnyian éhségsztrájkba kezdtek a durva bánásmód, illetve a jogi eljárás elmaradása miatt. A májusi világjelentés szerint az éhségsztrájkolók közül néhány állítólag már akkor súlyos beteg volt.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.