Ambrus
-7 °C
3 °C

Az amerikaiak szerint erős a magyar demokrácia

2006.10.13. 11:26
Washingtonnak is nehéz, hogy a jó kapcsolatok ellenére biztonsági okokból továbbra is vízumkötelezettség terheli a magyarokat, mondta Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter Göncz Kingának. Steve Hadley nemzetbiztonsági tanácsadó szerint a magyarországi zűrös események elég rövid ideig tartottak ahhoz, ne rombolják le a stabil demokráciáról már kialakult képet.

Az Egyesült Államok bízik a magyar demokráciában és a gazdaság erejében, abban, hogy Magyarország végig tudja vinni a reformokat, mondta Göncz Kinga külügyminiszter, miután csütörtökön Washingtonban találkozott Condoleezza Rice külügyminiszterrel és Steve Hadley nemzetbiztonsági tanácsadóval.


Göncz és Rice Washingtonban

Göncz Kinga tájékoztatása szerint a tárgyalásokon az is elhangzott, hogy "egy erős vezetőre van szükség, aki ezeket a reformokat keresztül tudja vinni". Ha ezek a lépések eleinte nem is népszerűek és nem feltétlenül jelentenek azonnali segítséget, az emberek előbb-utóbb belátják, az országnak hosszabb távon szüksége van erre.

Nem aktuális a vízummentesség

Göncz Kinga a megbeszéléseken a vízumkötelezettség eltörlésének kérdését is felvetette. "Sok minden történt" ez ügyben, mondta, ugyanakkor egyelőre nincs szó vízummentességről, csak könnyítésekről. "Az egésznek a szigorúsága azért sokat enyhült" - fogalmazott. Tárgyalópartnereinek kifejtette, hogy a kérdésnek önmagán túlmutató jelentősége van, arról is szól, hogy "mennyire érkeztünk meg a világnak ebbe a felébe". Mint azt Göncz Kinga elmondta, az amerikai külügyminiszter az eszmecserén kifejtette, hogy Amerika számára a vízummentesség megadása elsősorban biztonsági kérdés. Condoleeza Rice szerint Washington számára is nehéz, hogy olyan országokkal, köztük Lengyelországgal és Magyarországgal szemben áll fenn a vízumkötelezettség, amelyekkel nagyon jó kapcsolatokat ápol.

A demokratikus átalakulás fázisai

A magyar külügyminiszter hosszabban beszélgetett Steve Hadley-vel a magyarországi helyzetről. Egyetértettek abban, hogy a demokratikus átalakulás Közép-Európában nem történhet meg egyik pillanatról a másikra, van, amin gyorsabban, van, amin lassabban lehet változtatni. Idő kell ahhoz, hogy az emberek gondolkodása átalakuljon, és "sajátjuknak érezzenek egyfajta személyes felelősségvállalást". Kitértek arra is, a magyarországi zűrös események elég rövid ideig tartottak ahhoz, hogy átrajzolják az országról kialakított képet. Hadley hangsúlyozta, a magyar demokrácia elég erős ahhoz, hogy túljusson a nehézségeken.

Teszünk a biztonságért

Göncz Kinga beszámolt arról is, hogy az amerikai fél nagyra értékelte a magyar szerepvállalást az afganisztáni újjáépítésben. Washington fontosnak tartja, hogy Magyarország belátja, a saját biztonságát nemcsak határain belül tudja biztosítani, hanem szükség van globális szerepvállalásra is. Az amerikai kormány üdvözli, hogy az ország "nemcsak fogyasztója a biztonságnak, hanem tesz is érte".

A magyar diplomácia vezetője háromnapos hivatalos látogatása végén, pénteken a floridai Miamiban részt vesz a kubai átmenetről rendezendő konferencián. Göncz Kinga a meghívás magyarázatául elmondta, az amerikaiak szerint a magyarországi tárgyalásos rendszerváltás modellül szolgálhat Kuba számára, ha a kubaiak úgy döntenek, hogy változást szeretnének.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.