Szabina
4 °C
12 °C

Új módszerrel a gépeltérítéses terrorakciók ellen

2004.01.02. 16:32
Amerikai tudósok új módszert dolgoztak ki a gépeltérítéses terrorakciók megakadályozására: ez a műholdas helymeghatározó rendszerre építve egyszerűen megtiltaná a gépeknek, hogy a "védett övezetekbe" berepüljenek.
A műholdas helymeghatározás, az úgynevezett GPS-rendszer évtizedek óta működik, s ma már sok személygépkocsiban is megtalálható. Ennek révén minden egyes pillanatban tudni lehet, hogy egy-egy repülőgép, hajó, autó, vagy akár egy-egy személy hol tartózkodik.

Az amerikai újítás abból áll, hogy ezeket az információkat folyamatosan megkapja a repülő számítógéprendszere, s összehasonlítja azokkal az adatokkal, amelyeket előzetesen beletápláltak a "tiltott övezetekről" (ilyen lehet mondjuk a Fehér Ház és környéke, vagy egy atomerőmű, de akár egy-egy teljes nagyváros is). Ha a gép egy ilyen tiltott övezet határához közeledik, a számítógép nem hagyja, hogy tovább folytassa útját: előbb hangjelzéssel figyelmezteti a pilótát, de ha az nem téríti el a gépet, a számítógép automatikusan átveszi a repülő irányítását, s módosítja az útvonalat.

A La Derniere Heure című belga lap pénteki száma szerint az amerikai tudósok már ki is próbálták ezt a módszert, s az működött: a repülőgépet a pilóta nem tudta egy alkalmilag "tiltott övezetté" minősített hegy felé vezetni.

Újabb veszélyforrások

Azt azonban még nem tudni, az amerikai kormány engedélyezné-e egy ilyen rendszer működtetését. Egyes szakértők félnek az emberek biztonságát a számítógépekre bízni, mások attól tartanak, hogy egy ilyen lépés nyomán a terroristák, illetve a számítógép-kalózok a műholdas helymeghatározó rendszer adatait próbálják majd meghamisítani, s végül azt is el kellene dönteni, hogy ki fedezi az új berendezések költségeit.

Az amerikai légitársaságok ugyanis - mint a lap emlékeztet - az elmúlt évek fejleményei, így a terrorizmus, a nemzetközi turizmus visszaesése és az iraki háború nyomán igencsak rossz anyagi helyzetben vannak.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!