Miklós
-7 °C
2 °C

Hazatért a Nagy Vonatrabló

2001.05.07. 11:43
Egy rokkant, beszélni képtelen, három szívinfarktust túlélő, cowboykalapot és piros Sun reklámpólót viselő öregember érkezett meg hétfőn a northolti repülőtérre. A Sun bulvárlap magánrepülőgépén utazó, tolószékben ülő férfi Anglia leghíresebb vonatrablója, Ronnie Biggs volt. A Nagy Vonatrablóként elhíresült férfit, aki 1966 óta él Rio de Janeiróban, már várta a rendőrség.
Huszonnyolc év és kilenc hónap van hátra a 71 éves Ronnie Biggs börtönbüntetéséből. Ennek letöltését 35 éves megszakítás után hétfőn újrakezdte. A Nagy Vonatrabló hétfőn délelőtt 10 órakor érkezett vissza Nagy-Britanniába a The Sun bulvárlap segítségével.

A westernfilmek hatására vonatot raboltak

A 35 éve szökésben lévő férfit a Scotland Yard munkatársai letartóztatták, és egy meg nem nevezett rendőrőrsre szállították
fotó: EPA
Anglia leghíresebb vonatrablója, Ronnie Biggs élete utolsó 35 évét Brazíliában töltötte, ahol a 2,6 millió fontnyi zsákmány reá eső részéből gazdálkodott. A pénzt tizenöt társával együtt rabolták el egy vonatról 1963-ban. Az eset a Nagy Vonatrablás (The Great Train Robbery) néven híresült el.

Az amerikai westernfilmeken felnövő csapatnyi férfi egy postavonat kirablását tartotta a legjobb üzletnek. A London-Glasgow útvonalon közlekedő vonat 2,6 millió fontot (mai értéke 50 millió font) szállított használt bankókban. Augusztus 8-án megtámadták és sikeresen kirabolták a vonatot. A rendőrség nem tétlenkedett: a banda rejtekhelyét megtalálták, és a csapat tagjait is letartóztatták. A bíróság összesen 300 évnyi börtönbüntetést szabott ki a banda tagjaira, az értelmi szerző, Bruce Reynolds tíz évet kapott.

Biggs 15 hónap után megszökött a börtönből

Ronnie Biggs egyike volt a fiúknak, akik 30 évnyi büntetést kaptak. Biggs azonban börtönbeli szökésével, és azt követő kalandos életvel vált híressé: tizenöt hónapnyi büntetés letöltése után a férfi megszökött a londoni Wandsworth börtönből egy kis teherautón. Plasztikai műtéten esett át, és hamis útlevéllel utazva Spanyolországban, Ausztráliában, majd 1966-ban Brazíliában talált menedéket. Mire a Scotland Yard megtalálta Biggset, brazil barátnője, Raimunda terhes volt. A brazil törvények védelmezik, és nem adják ki egy brazil gyermek atyját, így a brit hatóságok kiadatási kérelmeit sorra visszautasították.

A Nagy Vonatrabló népi hőssé vált

A brit sajtó és Biggs látszólagos elérhetetlensége népi hőst avatott a vonatrablóból. A férfi éveken keresztül luxusban élt családjával Brazíliában. Egészsége azonban 1988-tól folyamatosan romlott, és a ma 71 éves férfi már három szívinfarktust szenvedett el. A férfi nem tud beszélni, és egy tolószékben ülve tud csak közlekedni. Biggs az év elején szánta el magát a hazatérésre, és e-mailben jelezte szándékát a rendőrségen. Sokak szerint azért tér haza, hogy a brit egészségügy szolgáltatásait vegye igénybe. A regényes indíték az, hogy a Margaret pubban kíván halála előtt egy pint sört meginni.

A beteg férfi hazatérését a The Sun támogatta

A feltehetően pénzhiánnyal küszködő Biggs hazatérését a The Sun nevű brit bulvárlap szervezte meg. A napilap a büntetését letöltött Bruce Reynolds bandatársát utaztatta ki Brazíliába, hogy a vonatrablók egyszerre érkezhessenek meg. Ugyancsak a bulvárlap közbenjárására kapott Biggs a brit nagykövetségtől egyszeri beutazásra jogosító útlevelet, és a lap munkatársai mentették meg Biggset a Rio de Janeiró-i repülőtéren összegyűlt sajtótól. És persze mindvégig a Sun piros pólóját viselte az öregember.

A magánrepülőgép végül hétfőn délelőtt 10 óra körül érkezett meg a northolti repülőtérre, a 35 éve szökésben lévő férfit a Scotland Yard munkatársai letartóztatták. Hogy ezentúl mi vár Nagy-Britannia Nagy Vonatrablójára és hősére, nem lehet tudni. A BBC szerint a férfit egy nem megnevezett rendőrőrsre szállították, ahol egy orvos fogja megvizsgálni. A vizsgálat után bírák elé kerül. Hogy a bírák hogy döntenek, nem lehet tudni, de valószínű, hogy egy börtönkórházban fogja letölteni büntetése hátralévő részét. Ha még él 28 évet és kilenc hónapot.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Év végi utazás

Ajándékozzon utazást, töltse a karácsonyt és a szilvesztert külföldön!