Gusztáv
-11 °C
-2 °C

Grúz-orosz huzavona Dél-Oszétiáért

2006.06.01. 12:18
Az orosz külügyminisztérium virtuálisnak minősítette Grúzia Dél-Oszétia feletti szuverenitását, és a szakadár régió önrendelkezésének elvét legalább olyan fontosnak ítélte, mint a kaukázusi köztársaság területi egységének helyreállítását.

"Tiszteletben tartjuk a területi integritás elvét. De ez az integritás Grúzia esetében egyelőre inkább lehetséges állapot, semmint tényleges politikai-jogi valóság, és létrehozni csakis bonyolult tárgyalások útján lehet, amelyeken a dél-oszét alapállás a nemzetközi közösség által nem kevésbé elismert elven, jelesül az önrendelkezési jogon nyugszik" - fejtegette az orosz tárca csütörtöki közleményében.

"Dél-Oszétia területe jelenleg kívül esik Tbiliszi ellenőrzésén, és felölel egy nemzetközileg elismert konfliktusövezetet, amelynek rendjét a Vegyes Ellenőrző Bizottság határozza meg és felügyeli a neki alárendelt Vegyes Békefenntartó Erővel együtt" - hangsúlyozta a moszkvai minisztérium, képtelenség gyanánt elutasítva azt az új tbiliszi követelést, hogy a békefenntartók orosz kontingensének tagjai számára szerezzenek be grúz vízumot a (Dél-Oszétiát Grúzia törzsétől elválasztó) konfliktusövezetben való tartózkodásra.

Georgi Haindrava grúz konfliktusrendezési miniszter ugyanis szerdán követelte, hogy folyamodjanak grúz vízumért azok az orosz békefenntartók, akik előző nap az (orosz-dél-oszét határon lévő) Rokszkij-alagúton át érkeztek a térségbe egy előre bejelentett váltás keretében.

Az 1992-es grúz-orosz egyezményben egy-egy ötszáz fős orosz, grúz és dél-oszét zászlóaljat rendeltek ki Vegyes Békefenntartó Erőként a tűzszünet ellenőrzésére, miután Dél-Oszétia háborúval elszakadt Grúziától. Tbiliszi, amely a szakadár régió feletti ellenőrzésének visszaállítására törekszik, azzal vádolja az orosz békefenntartókat, hogy a dél-oszét szeparatisták pártját fogják.

Mihail Szaakasvili grúz elnök több mint két éve, a hatalomra jutásakor azt ígérte, hogy helyreállítja Tbiliszi fennhatóságát a szakadár területek fölött. Grúzia és Oroszország kapcsolatai azóta lehűltek, köszönhetően például a Grúziába tartó gázvezeték szándékos felrobbantásának, vagy a gázárvitának, illetve az orosz békefenntartó csapatok állítólagos részrehajlásának. Észak-Oszétia ugyanis Oroszország része, a Grúziától elszakadni akaró oszétok is Oroszországhoz csatlakoznának. A kaukázusi ország a Nyugathoz fordult segítségért, az orosz csapatokat még februárban távozásra szólította fel, és a Független Államok Közösségéből való kilépését is fontolóra vette.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!