Melinda, Vivien
2 °C
8 °C

Áram nélkül maradt Grúzia

2004.08.13. 15:12
Péntek délben másfél órára Grúzia egész területén szünetelt az áramellátás. Az ország fővárosában, Tbilisziben leállt a metró és a vízellátás. A leállás előtt, még csütörtökön született egy megállapodás, aminek értelmében több mint 120 millió forintnyi hosszú lejáratú hitelt fordíthatnak a grúzok energiaszektoruk fejlesztésére.
Áram nélkül maradt péntek délben másfél órára egész Grúzia. Hivatalos közlés szerint az a magas feszültségű távvezeték hibásodott meg, amely az ország nyugati részéből a keleti körzetekbe továbbítja az áramot, s ez a teljes energiarendszer leállásához vezetett. A vezetékszakadást egy orkán erejű széllel kísért vihar okozta.

Leállt a a metró és a vízellátás

A hiba következtében Tbilisziben, az ország fővárosában leállt a vízellátás és a metró is. Számos metrószerelvény akadt el több ezer utassal az állomások közötti alagútszakaszokban. A metróhálózat saját áramszolgáltató rendszere segítségével mintegy fél óra alatt az utasok többségét felszínre juttatták.

Mintegy másfél óra alatt sikerült részben kijavítani az érintett vezetéket. Ennek, és a tartalék vezetékek üzembe helyezésének köszönhetően helyreállt a tbiliszi metró, a vízátemelő állomások és más létfontosságú objektumok áramellátása. A szakemberek szerint még a nap folyamán az egész országban megszűnik az áramhiány.

Katasztrofális állapotban az energiaszektor

A kimaradás nem okozott pánikot, mivel a mintegy 70 ezer négyzetkilométer területű, ötmillió lakosú országban átlagban havonta előfordul hasonló meghibásodás - nem véletlenül, hiszen 1991 óta abszolút nem fejlesztették az ország energia szektorát -, legutóbb szerdán Tbiliszi maradt áram nélkül egy heves vihar következtében.

Tegnap írt alá egy szerződést a PA Consulting és a Bank of Georgia, írja a grúz Messenger, aminek értelmében valamivel több mint százhúsz millió forintnyi hosszú lejáratú hitelt folyósítanak a grúz energiaszektor fejlesztésére. Ezt az összeget a PA Consulting pályázat útján fogja szétosztani magáncégeknek, illetve non-profit szervezeteknek, amelyek az összeget saját régiójukban használhatják majd azt fel.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.