Ambrus
-7 °C
3 °C

Grúz Bokros-csomag az összeomlás ellen

2003.11.25. 15:15
Grúzia a gazdasági összeomlás szélén áll - közölte kedden az ideiglenes államfő kedden Tbilisziben, amiért radikális intézkedésre van szükség. Közben a grúz Legfelsőbb Bíróság hivatalosan is érvénytelenítette a november 2-i parlamenti választások eredményét. Az előre hozott elnökválasztást 2004. január 4-re tűzte ki keddi rendkívüli ülésén a grúz parlament. A jelenlévő 155 képviselő egyhangúlag szavazta meg a javasolt dátumot.
Grúzia a gazdasági összeomlás szélén áll - jelentette ki Nino Burdzsanadze, a kaukázusi köztársaság ideiglenes államfője kedden Tbilisziben. A helyzet nagyon bonyolult. A hétfői adatok szerint a gazdaság az összeomlás szélére jutott. A gazdasági helyzet sokkal súlyosabb, mint azt korábban gondoltuk.

Radikális intézkedésekkel a csőd ellen

A helyzet további rosszabbodásának elkerüléséhez radikális intézkedésekre van szükség - mondta Burdzsanadze. Részleteket nem mondott azon túl, hogy a vállalatokat arra sürgette: teljes kapacitással dolgozzanak. Sokan a lemondatott Eduard Sevarnadze elnököt tartják felelősnek azért, hogy tizenegyéves uralma alatt az ország gazdasági összeomlásba szédült: nőtt a szegénység, virágzott a korrupció és szeparatista megmozdulások voltak.

Negyven dollár a havi átlagjövedelem

Grúzia nem kapott hitelt a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF), amely mindaddig megtagadta a hitelnyújtást, amíg Sevarnadze korrupcióval és adócsalással összefonódott kormánya van hatalmon. A 4,5 millió lakosú Grúziában havi átlagjövedelem 40 dollárnak (körülbelül 8700 Ft) felel meg.

A hitelező kormányokat tömörítő Párizsi Klub illetékese azt mondta, hogy Grúziának az IMF-fel kell rendeznie kapcsolatát, csak azután lehet bármi esélye is adósságkönnyítésre. Grúzia 1,78 milliárd dollárral tartozik a külföldi hitelezőknek, ebből 600 millióval a Párizsi Klubnak.

A szomszédos Oroszország ígéretet tett, hogy továbbra is fenntartja a létfontosságú áramszállítást Grúziába, amelynek gazdaságát gyakran fojtogatja áramszünet.

Érvénytelenített választás

A grúz legfelsőbb bíróság kedden érvénytelennek nyilvánította a november 2-án tartott parlamenti választások eredményét. Ezt a legfelsőbb bírói testület szóvivője jelentette be, hangsúlyozva: a határozat végleges, és fellebbezésnek nincs helye. A grúz állami televízióban ismertetett döntés szerint érvénytelen a pártlistákról a parlamentbe bekerült 150 képviselő megválasztása, a 85 egyéni választókerületben indult jelöltekre leadott szavazatok összeszámlálását pedig leállították.

A régi parlament marad az új választásokig

Az előre hozott elnökválasztást 2004. január 4-re tűzte ki keddi rendkívüli ülésén a grúz parlament. A jelenlévő 155 képviselő egyhangúlag szavazta meg a javasolt dátumot. A megválasztott (régi) parlament az új választásokig marad hivatalában.

A november 2-i választásokon egyébként a kormánypárti Új Grúziáért tömörülés a szavazatok 21,32 százalékát szerezte meg, a pártlistáról 38 képviselője jutott a parlamentbe. Az Aszlan Abasidze, a Grúziához tartozó Adzsár Autonóm Köztársaság elnöke által vezetett Újjászületés párt végzett a második helyen 18,84 százalékkal. Ez a párt - bár hivatalosan ellenzéki - az utóbbi időben Eduard Sevardnadze lemondott elnököt támogatta. A harmadik a legjelentősebb ellenzéki erő, a Mihail Szaakasvili volt igazságügy-miniszter vezette jobboldali radikális Nemzeti Mozgalom lett 18,8 százalékkal.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.