Előd
5 °C
12 °C

Amerika szállítja a front szélére a grúz katonákat

2008.08.10. 19:26
Az Irakban szolgálatot teljesítő kétezer grúz katonát az amerikai hadsereg szállítja a dél-oszétiai konfliktusövezet közelébe. A grúzok biztosították a harmadik legnagyobb kontingenst Irakban, helyüket most amerikai tengerészgyalogosok veszik át.

Az amerikaiak megkezdték a grúz katonák hazaszállítását Irakból - közölte vasárnap egy magas rangú amerikai illetékes. Az első katonák már meg is érkeztek Grúziába tbiliszi közlés szerint.

A katonákat a konfliktusövezet peremére szállítják Temur Iakobasvili grúz újraegyesítési miniszter szerint.

Az Irakban állomásozó kétezer grúz katonát a szakadár Dél-Oszétia körül Oroszországgal kirobbant konfliktus miatt vezénylik vissza Grúziába. Hazaszállításukra a grúz kormány az amerikaiakat kérte fel. A Pentagon eleget tett a kérésnek.

Grúzia mintegy kétezer embert küldött az iraki szövetséges haderőbe, és ezzel az utóbbi időben az Egyesült Államok és Nagy-Britannia mögött a harmadik legnagyobb kontingense volt a közel-keleti országban.

A grúz erők sokáig a viszonylag biztonságos, úgynevezett bagdadi zöld zónában teljesítettek szolgálatot, de tavaly egy százfős alakult kivételével átcsoportosították őket a síita lázadók által folyamatosan fenyegetett, Bagdadtól északkeletre fekvő zónába. Helyüket most amerikai csapatok veszik át.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Hétvége Sopronban!

Tómalom Fürdő, Tűztorony, Karmelita kolostor, és még számos látnivaló várja Sopronban.