Orosz-grúz háború

2008.08.11. 06:24

Fontosabb részletek
  • Háború tört ki Oroszország és Grúzia között csütörtökről péntekre virradóra.
  • Az egyre több áldozatot követelő orosz támadás válasz arra, hogy Grúzia fegyvereseket küldött a grúzokat folyamatosan támadó, szakadár Dél-Oszétia tartományba az alkotmányos rend helyreállítására.
  • Az oroszok gyakorlatilag kiszorították a Grúzokat Dél-Oszétiából, de a harcok nem csak ott, hanem Grúziában is folytak. A halálos áldozatok száma több ezerre tehető.
  • Az oroszok azt kommunikálják, hogy nem akarják Grúziát elfoglalni, csupán a korábbi, 1992-es határokat szeretnék betartatni.
  • Abházia, egy szintén szakadár, Grúzia melletti tartomány is beszállt a harcokba, katonái kedd délelőttre bekerítették a Kodori-szorosban állomásozó grúz erőket.
  • Szaakasvili, grúz elnök nemzetközi segítséget kért, de eddig érdemi támogatást nem kapott.
  • A legfrissebb hírek szerint (az oroszok mondják ezt) kedden befejeződtek a hadműveletek.
  • Grúzia kilép a Független Államok Közösségéből.
  • Az orosz elnök kedd délután bejelentette, hogy Oroszország ki fogja vonni a Dél-Oszétiába küldött csapatait.
  • Oroszország ideiglenes fegyverszünetet hirdetett, mert Medvegyev orosz államfő szerint elérte a célját.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Orosz katonai vezetők szerint a grúzok nem tartják be az önként vállalt egyoldalú tűzszünetet és továbbra is támadják a dél-oszét fővárost, Chivalit. Marat Kulahmetov, a térség orosz katonai parancsnonak szerint hétfőre virradóra harcok voltak a város környékén és a grúz légierő is bombázott orosz állásokat. (MTI)
  • Egymillió euró értékben küld segélyszállítmányokat az Európai Unió a háborús térségbe. Hosszabb távon még több segítséget ígért Brüsszel a harcok miatt nélkülöző civileknek és a menekültaknak. (MTI)
  • A civilek többsége elhagyta Gorit, Sztálin szülővárosát. A dél-oszét fővárostól 50 kilométerre délre lévő településen a hétvégén heves harcok dúltak, az orosz légierő szombaton több hullámban bombázott. Egy helyszíni riport szerint vasárnap a grúz katonák is kivonultak a városból, ami elkeserítette a helyieket. Ugyanakkor a környéken vasárnap délután még voltak összecsapások. (BBC)
  • Dél-Oszétia lakosságának több mint fele elhagyta már a háborús övezetet. Orosz források szerint 30 ezer ember menekült orosz területekre. Grúz források szerint 15-20 ezer grúz hagyta el a válságövezetet. Sokan szétbombázott otthonokat hagytak el, több ezer család mindenét elvesztette. (BBC)
  • 9 ezer katonát és 350 páncélozott járművet vontak össze az oroszok Abháziában. Abházia Dél-Oszétiához hasonlóan a 90-es évek elején vált ki Grúziából, az akkori grúz-abház háború rendkívül véres volt. Moszkva azt követeli, hogy Grúzia Dél-Oszétia mellett mondjon le erről a területről is. (MTI)
  • Orosz katonai források szerint hétfőre virradó éjjel rakétatámadás érte a dél-oszét fővárost, Chinvalit. Három orosz katona meghalt, 18 megsebesült. (MTI)
  • cikkünk a témában:

    Cheney telefonon szidta az oroszokat

    Az USA alelnöke azt ígérte, hogy következményei lesznek az orosz agressziónak. Bush elnök szerint Dél-Oszétián kívül nem lehetne bombázni Grúziát. (CNN)
  • Hétfőn lekapcsolta Kazahsztán a Grúziába tartó olajvezetéket. A vezetéken napi 200 ezer hordónyi olaj ment Batumi kikötőjéig, az áru nagy részét a Fekete-tengeren tovább szállították Grúziából. Ez világviszonylatban nem számít nagy mennyiségnek, így szakértők szerint nem kell attól tartani, hogy emiatt drágább lesz az olaj. Grúziának viszont fontos kereskedelmi létesítménye az olajkikötő. (MTI)
  • A grúz kormány állítása szerint az ország hadserege sikeresen megvédte a Kodori-szorost, az Abházia felől érkező támadástól. (Abházia Dél-Oszétiához hasonlóan orosz támogatással nyilvánította ki elszakadását Grúziától, a 90-es évek elején.) Abházia területét eddig elkerülte a háború, de 9 ezer orosz katonát vontak ott össze és a szakadár területről több támadási is érte a Grúziához tartozó Kodori-szorost. A szorosnak stratégiai jelentősége van, ez a terület köti össze Grúziát Abháziával.

    Az abház hadügyminiszter szerint nem igaz, hogy visszaverték csapataikat a grúzok. Szerinte az abházok az összes hegyi utat és ösvényt lezárták a grúzok elől, és a grúz katonák a szoros magasabban fekvő területein rekedtek. (MTI)

  • Az Abháziába vezényelt orosz katonák parancsnoka felszólította a tartomány határában lévő grúz katonákat, hogy tegyék le a fegyvert. Szergej Csaban, az Abháziában állomásozó orosz erők vezetője közölte: "az összes szükséges kényszerítő eszközt" bevetik, ha a grúzok nem tesznek eleget az ultimátumnak.

    Grúzia azonnal elutasította a felszólítást, és belügyi szóvivője útján közölte, hogy nem teszik le a fegyvert.

    Az ultimátum két órája lejárt.

    (MTI)
  • cikkünk a témában:

    A grúz elnök a finn-szovjet háborúról olvasott

    Szaakasvili három napig nem aludt és nem evett. Sszerinte Európa szabadságáért küzdenek a grúzok. Interjút adott és cikket is írt a Wall Street Journalnak.
  • Az orosz vezérkari főnök helyettese közzétette hadseregük eddigi veszteségeit. Eszerint 18 orosz katona elesett, 14 eltűnt és 52 megsebesült az eddigi harcokban. A katonai vezető szerint négy orosz repülőt lőtt ki a grúz légvédelem.
  • Carl Bildt svéd külügyminiszter a hitleri Németországhoz és a milosevicsi Jugoszláviához hasonlította Oroszországot. A svéd diplomata – aki az EU-t képviselte a daytoni béketárgyalásokon – szerint Moszkva álságos érvekkel lépett be a háborúra. Honlapján arról ír, hogy a nácik is a szudétanémetek megvédésével magyarázták Csehszlovákia megszállását és Jugoszlávia is a szerbek megvédésére hivatkozva indított háborúkat a Balkánon. Bildt szerint az oszétoknak azért adtak az oroszok állampolgárságot, hogy beavatkozhassanak a térség ügyeibe. (MTI)
  • Dmitrij Medvegyev orosz elnök szerint már a végéhez közeledik a Dél-Oszétiában végrehajtott katonai művelet, Chinvali teljes mértékben a megerősített orosz békefenntartó kontingens ellenőrzése alatt áll. (MTI)
  • "Emberveszteségünk zöme, áldozataink 90 százaléka civil" - mondta Mihail Szaakasvili hétfőn egy körkapcsolásos sajtóbeszélgetésen. Állítása szerint az orosz harckocsikat a grúziai Gori városától öt kilométerre visszaverték. "Öt kilométerre voltak Goritól. Visszaszorítottuk őket, most 20 kilométerre vannak" - jelentette ki. Gori és a déloszét főváros, Chinvali között körülbelül ötven kilométer a távolság. Goriban született Sztálin.
  • Anatolij Nogovicin, az orosz vezérkari főnök helyettese azt mondta, hogy az orosz csapatok az 1992-es grúz - dél-oszét határig nyomulnak előre, Grúzia belső területein nem terveznek hadműveleteket. Cáfolta, hogy Tbiliszi repülőterét, vagy más polgári célpontokat támadtak volna Grúzia belső részein.

    A grúz tűzszüneti felhívásra azért nem reagáltak, mert azt a grúz kormány csak a sajtóban vetette fel, hivatalos dokumentumot és pontos feltételeket nem adtak. Figyelmeztetett, hogy Abházia partjainál megsemmisítenek minden betörni készülő légi- vagy vízi járművet, és példaként hozta fel a vasárnap elsüllyesztett grúz hadihajót.

    Nogovicin információi szerint a grúzok oldalán külföldiek is harcolnak. (MTI)

  • Máris Gorihoz vezényelték az Irakból alig néhány órája kivont grúz katonákat. "Orosz vért fogunk inni" - ígérte egyikük a Times tudósítójának. A város lakóinak 80 százaléka, mintegy 40 ezer ember már elhagyta a települést. A várost az oroszok erősen bombázták, de hétfő délelőtt óta nyugalom van. Grúz közlés szerint a Goriba tartó orosz szárazföldi csapatokat megállították. (Times)
  • Több tucat orosz tank halad a háborús zónába. A páncélosok még orosz területen vannak és Dél-Oszétia felé közlekednek. A T72-esek mellett rakétavetők is tartoznak a konvojhoz. (Reuters)
  • Mondta az orosz támadásokra Jim Murphy, Nagy-Britannia Európa-ügyi minisztere. A brit kormány tagja szerint "Vannak területi és hatalmi viták Dél-Oszétiában és Abháziában, de semmi sem igazolja, hogy az oroszok ezeken a területeken kívül is bombákat szórjanak, vagy hogy a flottájukat a grúz partokhoz küldjék." Murphyhez hasonlóan nyilatkoztak amerikai politikusok is. Úgy tűnik, hogy a nyugat elfogadta, hogy a vitatott területeken az oroszok beavatkozzanak, de a totális háborút élesen ellenzik. A legutóbbi orosz nyilatkozatok szerint Moszkva sem akar tovább menni. (Times)
  • Lengyelország azt javasolta, hogy EU-s csapatok vonuljanak be Dél-Oszétiába és Abháziába békefenntartónak, mert az orosz békefenntartókban nem lehet megbízni. Varsó kész lenne csapatokat küldeni a térségbe. Lech Kaczynski lengyel elnök vasárnap nyújtott be egy rendezési tervet a grúziai válság megoldására Nicolas Sarkozynek, az Európai Unió soros elnöki tisztét betöltő Franciaország államfőjének. A terv kidolgozásában Lengyelország, a három balti állam és Ukrajna vett részt.

    Lengyelország, Litvánia, Lettország és Észtország államfői közös nyilatkozatban ítélték el szombaton az orosz fegyveres erők fellépését "a szuverén és független grúz állam ellen", és felszólították a NATO-t és az Európai Uniót, hogy "megfelelően reagáljanak", szálljanak szembe "az imperialista és revizionista politika terjedésével Európa keleti részében". (MTI)

  • cikkünk a témában:

    Oroszországnak nem kell Grúzia

    Az orosz vezérkari főnök helyettese szerint csapataik megállnak a határon. Az abháziai orosz ultimátum órákkal ezelőtt lejárt, de még nem történt semmi. Hétfő délelőtti összefoglaló.
    Klikk!
  • A grúz külügyminiszter-helyettes megvádolta Moszkvát, hogy újra létre akar hozni egy modern Szovjetuniót. "Meg kell akadályozni, hogy Oroszország elfoglalja Grúziát, egy európai országot. A XXI. század elején az oroszok újra létre akarnak hozni egy modern Szovjetuniót" - állította Giga Bokerija a Le Monde című francia újság hétfői számában megjelent interjúban. "Oroszország számára a tét egyáltalán nem Dél-Oszétia vagy Abházia, hanem sokkal inkább Grúzia, egy független és szuverén állam létezése a déli határánál" - tette hozzá.

    A grúz miniszterhelyettes visszautasította az etnikai tisztogatás vádját, amellyel Oroszország illette a tbiliszi kormányt a grúz katonai beavatkozás után a szakadár Dél-Oszétiában. "Ezek a vádak a propaganda körébe tartoznak. Kétségtelenül, sajnos, vannak civil áldozatai hadseregünk és a lázadók közötti tűzharcnak, de a pontos számukat nem ismerjük" - jelentette ki Bokerija. (MTI)

  • Minden tárgyalás lehetetlen a jelenlegi grúz kormánnyal, jelentette ki a szakadár abház köztársaság elnöke. Szergej Bagaps egy Párizsban megjelenő interjúban tette a kijelentést. Hozzátette, hogy még ha megváltozna is a grúz kormány, akkor sem lehetne szó tárgyalásról a Kodori-szoros problémájának megoldására indított abház katonai művelet befejezése előtt. A francia hírügynökség előzetest közölt hétfőn a nyilatkozatból, amelyet a Russia Intelligence című, független elemző és információs hírlevél francia változatának adott a szakadár terület elnöke.

    A Kodori-szoros a Kodori folyó völgye a Kaukázus hegyláncai között, Abházia területén, húsz kilométernyire a szakadár terület fővárosától, Szuhumitól. "A Kodori-szoros Abházia része, amelyet megszállva tartanak a grúz erők" - állította Bagaps az interjúban. (MTI)

  • cikkünk a témában:

    Putyin cinikusnak nevezte Amerikát

    Az orosz miniszterelnök szerint cinikus a nyugati politikusok magatartása, ahogy támogatni próbálják Grúziát, élesen bírálta az Egyesült Államokat, amiért Irakból jelentős grúz kontingenst szállítottak Dél-Oszétiába. Az orosz miniszterelnököt meglepte az a képesség, hogy a feketét fehérnek, az agresszort áldozatnak tüntetik fel.
  • A lengyel elnök hozzáférhetővé tette hivatalos honlapját a grúz kormány számára, hogy az információkat közölhessen az Oroszországgal Dél-Oszétia miatt kirobbant fegyveres konfliktusáról. Ezt Lech Kaczynski elnök jelentette be hétfőn internetes oldalán, hozzátéve, hogy grúz kollégája, Mihail Szaakasvili kérte a hozzáférést az angol nyelvű honlaphoz. Kaczynski bejegyzése szerint az Orosz Föderáció grúz portálokat blokkol. A honlapon már megjelentek grúz kormányközlemények és láthatók fotók a konfliktusról. (MTI)
  • A NATO brüsszeli székhelyére látogat kedden Jekatyerina Tkeselasvili grúz külügyminiszter, jelentette be az atlanti védelmi szervezet szóvivője. A diplomácia irányítója a tagországok nagyköveteinek tanácsával, illetve az azt irányító Jaap De Hoop Scheffer főtitkárral találkozik. A nemzetközi erőfeszítések fokozását jelzi az is, hogy az Európai Unió francia elnöksége megerősítette, szerdán ugyancsak Brüsszelben rendkívüli találkozót tartanak az EU-tagországok külügyminiszterei. Elképzelhető, hogy Tkeselasvili asszony arra a megbeszélésre is meghívást kap.

    Képek a háborúról

    Az EU és a NATO is megszólalt már a múlt héten Dél-Oszétiában kirobbant fegyveres konfliktus ügyében, azonnali fegyvernyugvásra és a tárgyalásos megoldás keresésére szólítva fel. De Hoop Scheffer NATO-főtitkár bírálta a katonai erő aránytalan mértékű használatát is. (MTI)

  • Oroszország soha nem lesz a kaukázusi helyzet passzív megfigyelője, figyelmeztetett hétfőn Dmitrij Medvegyev orosz elnök. Felszólította a Nyugatot, hogy ne kövesse el ismét a tragédiához vezető müncheni egyezmény hibáját azzal, hogy békülékenynek mutatkozik az agresszorral szemben.

    Medvegyev az 1938. szeptember 29-én aláírt német-olasz-francia-brit egyezményre utalt, amely lehetővé tette Csehszlovákia szudétanémetek lakta területeinek Németországhoz csatolását. A Hitlerrel szembeni békülékenységi politika miatt Franciaországot és Nagy-Britanniát marasztalták el.

    Oroszország mindent el fog követni, hogy normalizálja a helyzetet Dél-Oszétiában, tette hozzá az orosz elnök az egyik hazai televíziós állomáson elhangzott nyilatkozatában. Medvegyev pártolta azt az elképzelést is, hogy az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) missziót működtessen Dél-Oszétia területén. (MTI)

  • Tbiliszi csökkentette a grúz területen átmenő orosz földgáz szállítását a szomszédos Örményországba, közölte az örmény állami gázszolgáltató társaság, az ArmRosgazprom szóvivője hétfőn az AFP-vel. Médiajelentések szerint az előzetes bejelentés nélkül végrehajtott csökkentés harminc százalékos. (FH)
  • A magyar kormány a béke pártján áll és a tárgyalásos megoldást szorgalmazza a kaukázusi konfliktusban, közölte a kormányszóvivő hétfői tájékoztatóján, újságírói kérdésre válaszolva. Hozzátette, a kormány folyamatosan egyeztet az Európai Unióval, nincs eltérő álláspontja. (MTI)
  • Orosz csapatok Abházia felől benyomultak hétfőn csaknem 40 kilométer mélységben grúz területre, Szenaki városába, közölte a grúz belügyminisztérum szóvivője. Az orosz védelmi minisztérium azt közölte, hogy orosz haderők grúz területre léptek Szenaki közelében. A város azon a biztonsági sávon kívül fekszik, amely a szakadár Abházia és Grúzia többi része közti de facto határ mentén húzódik. (MTI)