Orosz-grúz háború

2008.08.11. 16:38

Fontosabb részletek
  • Háború tört ki Oroszország és Grúzia között csütörtökről péntekre virradóra.
  • Az egyre több áldozatot követelő orosz támadás válasz arra, hogy Grúzia fegyvereseket küldött a grúzokat folyamatosan támadó, szakadár Dél-Oszétia tartományba az alkotmányos rend helyreállítására.
  • Az oroszok gyakorlatilag kiszorították a Grúzokat Dél-Oszétiából, de a harcok nem csak ott, hanem Grúziában is folytak. A halálos áldozatok száma több ezerre tehető.
  • Az oroszok azt kommunikálják, hogy nem akarják Grúziát elfoglalni, csupán a korábbi, 1992-es határokat szeretnék betartatni.
  • Abházia, egy szintén szakadár, Grúzia melletti tartomány is beszállt a harcokba, katonái kedd délelőttre bekerítették a Kodori-szorosban állomásozó grúz erőket.
  • Szaakasvili, grúz elnök nemzetközi segítséget kért, de eddig érdemi támogatást nem kapott.
  • A legfrissebb hírek szerint (az oroszok mondják ezt) kedden befejeződtek a hadműveletek.
  • Grúzia kilép a Független Államok Közösségéből.
  • Az orosz elnök kedd délután bejelentette, hogy Oroszország ki fogja vonni a Dél-Oszétiába küldött csapatait.
  • Oroszország ideiglenes fegyverszünetet hirdetett, mert Medvegyev orosz államfő szerint elérte a célját.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A hét legfejlettebb ipari ország (G7) külügyminiszterei hétfőn sürgették, hogy Moszkva fogadja el az azonnali tűzszünetet, amelyet Grúzia kért, illetve tartsa tiszteletben a kaukázusi ország területi integritását, közölte az amerikai külügyminisztérium. A tárca szóvivője elmondta, hogy a miniszterek telefonkonferencia útján megvitatták a grúziai, illetve a déloszét helyzetet és támogatásukról biztosították a francia és a finn diplomácia irányítójának közvetítési erőfeszítéseit.

    A G7-ek külügyminiszterei egyben aggodalommal szóltak a polgári áldozatokról, illetve a polgári célpontok ellen folytatódó támadásokról. A G-7-ek tagjai az Egyesült Államok, Franciaország, Japán, Kanada, Nagy-Britannia, Németország és Olaszország. (MTI)

  • Az orosz védelmi minisztérium közölte, azért hatoltak be Grúzia területére, hogy megakadályozzák a grúz csapatok orosz erők elleni támadásait Dél-Oszétiában. (BBC)
  • Eloltották a tüzet a Baku-Tbiliszi-Ceyhan olajvezetéken, jelentette be hétfőn a British Petroleum egyik illetékese, de hozzátette, hogy a helyreállítás hetekbe is telhet. A vezetéken azeri olaj érkezik Ceyhan földközi-tengeri török kikötőbe, de kurd gerillák a múlt héten felrobbantották egy szakaszát. Jelenleg azért sem nem folyik benne olaj, mert a dél-oszétiai fegyveres konfliktus miatt Azerbajdzsán a grúz kikötőkbe leágazó oldalvezetékekbe sem enged szállítmányokat.

    A tűz kialvása után meg kell várni, hogy a vezeték lehűljön, utána fel kell mérni a kárt, és csak ezt követően kezdődhet meg az újjáépítés. A vezeték elméleti kapacitása napi egymillió hordó olaj, vagyis a világexport több mint egy százaléka szállítására képes. Kiiktatása növelte a kőolaj világpiaci árát. (MTI)

  • Mihail Szaakasvili grúz elnök hétfőn bejelentette, támogatja az európai közvetítő által javasolt tervet, hogy Dél-Oszétiában a felek térjenek vissza a konfliktus előtti állásokba, legyen közös békefenntartó erő és EBESZ-ellenőrzés. Az államfő Bernard Kouchner francia külügyminiszterrel folytatott megbeszélése után Tbilisziben közölte, hogy aláírta azt a tervet, amely a konfliktus előtti helyzet visszaállítását célozza. Az EBESZ ellenőrzése alatt, közös békefenntartó erő mellett, szerződést kötnének, hogy nem folyamodnának erőhöz a konfliktus rendezésében, és véget vetnének az erőszaknak. Ezekkel az elvekkel ő egyetért, mondta.

    Szavainak ellentmond a Reuters hírügynökségnek az a jelentése, amely szerint hat grúz helikopter déloszét célpontokat támadott hétfő délután. (MTI)

  • Oroszország rigai nagykövete figyelmeztette hétfőn Lengyelországot és a három balti államot, hogy megfizetnek azokért az éles bírálatokért, amelyekkel Oroszországot illették Grúziával támadt konfliktusában, jelentette a BNS balti hírügynökség. "Nem ajánlatos az elhamarkodottság ilyen komoly témákban, mert súlyos hibákat lehet elkövetni, amelyek árát azután sokáig kell fizetni" - idézte Alekszandr Vesnyakov nagykövet szavait a BPS.

    A négy államfő - Lengyelország, Észtország, Lettország és Litvánia elnöke - szombaton igen kemény hangú nyilatkozatot tett közzé, felszólítva az Európai Uniót és a NATO-t, hogy szálljanak szembe Oroszország imperialista politikájával. (MTI)

  • Gordon Brown brit kormányfő szerint igazolhatatlan Oroszország katonai fellépése Grúziában, és veszélybe sodorja az egész térség stabilitását. Az orosz akció emberi katasztrófát is okozhat, tette hozzá. A brit miniszterelnök a harcok haladéktalan leállítására és minden katonai erő kivonására szólított fel Dél-Oszétiából. A grúz kormány tűzszünetet javasolt; felszólítom az oroszokat, hogy halogatás nélkül tegyék ugyanezt! A konfliktus gyors lezárásáért az orosz kormányra hárul a felelősség, mondta. (MTI)
  • Elhárította az Európai Uniónak a Grúziával kötendő, Dél-Oszétiára vonatkozó tűzszüneti javaslatait Szergej Ivanov orosz miniszterelnök-helyettes hétfőn a CNN amerikai hírtelevízióban. A politikus a műsorban úgy vélekedett, hogy Tbiliszinek közvetlenül kellene tárgyalnia a konfliktusban érintett régiókkal. Szerinte a Grúzia elleni orosz támadás válasz volt a nyugati irányzatú grúz kormány etnikai tisztogatására, valamint arra, hogy az ENSZ képtelen volt cselekedni. "Dél-Oszétia kis létszámú lakossága elleni etnikai tisztogatással vádolom a grúz vezetőket". Az ENSZ-hez intézett kérések nem jártak eredménnyel. "Addig kellett sürgősen az emberek segítségére sietni, amíg életben voltak. Nem volt más választás" - tette hozzá.

    Állítása szerint a grúzok most próbálták meg harmadszor kiűzni a helyi lakosokat, és kétezer embert öltek meg Dél-Oszétiában. Orosz tisztviselők azt mondták, hogy a halálos áldozatok többsége orosz útlevéllel rendelkező oszét volt. (MTI)

  • Tbiliszi békekezdeményezéseinek ellentmond a Reuters hírügynökségnek az a helyszíni jelentése, amely szerint hat grúz helikopter a déloszét főváros, Chinvalit körzetét támadta hétfő délután. A brit távirati iroda tudósítója közölte, hat grúz helikopter repült át a déloszét határvonalon Chinvali körzetébe és ott különböző célpontokat támadott. A térségben sűrűs füst gomolyog az idézett szemtanúk szerint.

    Marat Kulahmetov, a kaukázusi orosz békefenntartó erők parancsnoka kijelentette, Chinvali különböző pontjain rakéta- és tüzérségi lövegek becsapódásának moraja hallatszik. A várost a grúz tüzérség és a légierő is támadta - tette hozzá Kulahmetov. (MTI)

  • Az orosz erők hétfőn helyi idő szerint kora este elfoglalták Gorit, a Dél-Oszétiához legközelebb eső grúz nagyvárost, közölte egy grúz illetékes a francia hírügynökséggel. (MTI)

  • Gori elfoglalása után a grúz katonaság a főváros védelmére készül, mondta Alexander Lomaia, a grúz nemzetbiztonsági tanács egy munkatársa. Az orosz sereg éppen elfoglalja Gori városát, a grúz katonák pedig parancsot kaptak, hogy hagyják el a települést, és készüljenek a grúz főváros védelmére, mondta a tisztviselő. A grúz fegyveresek megerősítik pozíciójukat Mcheta városánál, tette hozzá. Mcheta grúz város 24 kilométerre van a fővárostól, Tbiliszitől. (FH)
  • cikkünk a témában:

    Egy héten belül vége lehet a háborúnak

    Grúzia nem tudja felvenni a küzdelmet az orosz csapatokkal, így a háború akár egy héten belül is véget érhet, mondta Póti László elemző, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem főmunkatársa. Szerinte a háború után határmenti incidensek várhatóak, és az oroszok légi csapásokat hajthatnak végre.
  • Az orosz katonai titkosszolgálatok információi szerint amerikai katonai szakértők irányítása alatt csaknem 2500-3000 zsoldos is harcol a grúz katonák oldalán az orosz békefenntartók ellen. Ezt a szolgálatok egy magas rangú képviselője mondta el hétfőn a RIA Novosztyinak. Szerinte ezzel az Egyesült Államok is felelősséget visel a dél-oszétiai vérontásért.

    A katonai felderítés szerint a zsoldosok főleg Ukrajnából, a balti államokból és a kaukázusi térségből valók, Grúziában ugyanakkor csaknem 1000 amerikai katonai szakértő van. Az utóbbiak csak irányítják a zsoldosokat, de a harci cselekményekben nem vesznek részt. A nyilatkozó elmondta, az orosz különleges egységek már több zsoldoscsoportot megsemmisítettek és néhány zsoldost foglyul ejtettek, a foglyokat nyomozók hallgatják ki. (MTI)

  • Grúziába indul keddre virradóra az Egyesült Arab Emírségekből az első segélyszállító repülőgép, fedélzetén az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNCHR) adományával, közölte a szervezet. A szállítmánnyal megerősítik az UNHCR készleteit a kaukázusi térségben. A második gép már Koppenhágából startol szerdán. A két gépen 30 ezer embernek elegendő adomány érkezik majd a térségbe.

    A szervezet csaknem kétmillió dollárt szabadít fel sürgősségi készleteiből erre a célra. Később kisegítő személyzet küldését is tervezik. Németország egymillió euró segélyt adományoz az orosz és a grúz hadsereg közötti harcok elől elmenekült emberek támogatására, közölték hétfőn Berlinben a külügyminisztériumban. A pénzt Németország az UNHCR és a Nemzetközi Vöröskereszt rendelkezésére bocsátotta. Ebből sátrat, gyógyszert és más tárgyak vételét finanszírozzák. Az Európai Unió hasonló összeget szabadított fel, hogy Grúziában segélyezze a lakhelyét kényszerből elhagyó embereket.

  • Ismét Grad típusú sorozatvetőkből kilőtt rakétákkal vették tűz alá hétfő este a déloszét fővárost, Chinvalit, közölte Dél-Oszétia védelmi minisztériumának képviselője. "Embereinknek sikerült bemérni a tűzpontokat, amelyeket megsemmisítünk" - tette hozzá.

    Az orosz légierő a grúziai Szenaki légitámaszpontján a felszállópályán megsemmisített két helikoptert, egy Mi-8-as és egy Mi-24-es típusút, jelentette be hétfőn Alekszandr Novickij, a Független Államok Közössége kollektív békefenntartó csapatainak a parancsnokhelyettese. (MTI)

  • Az orosz erők hétfőn helyi idő szerint kora este elfoglalták Gorit, a Dél-Oszétiához legközelebb eső grúz nagyvárost, közölte egy grúz illetékes, az orosz védelmi minisztérium viszont cáfolja ezt. "A grúz erők parancsot kaptak Gori elhagyására és arra, hogy állásaikat Mcheta közelében erősítsék meg a főváros védelme érdekében" - hangzik az Alekszandr Lomaja, a grúz nemzetbiztonsági tanács titkára által kiadott közlemény.

    Az orosz védelmi minisztérium szóvivője cáfolta, hogy orosz katonák bevonultak volna a Dél-Oszétiához közeli Goriba, ami 60 kilométerre van a fővárostól. A francia hírügynökség fotósának tanúsága szerint grúz katonák százai hagyták el Gorit, tartva újabb orosz tüzérségi és légitámadásoktól, az utcák kiürültek. Harckocsik és más katonai járművek oszlopai távoztak a városból. A város 50 ezer lakójának közel 80 százaléka elmenekült most az orosz bombázások elől, közölte hétfőn az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának szóvivője. (MTI)

  • Grúzia beavatkozásra szólította fel a nemzetközi közösséget hétfőn, és visszahívta haderejét a főváros védelmére, miután az orosz csapatok a Nyugat tűzszüneti felhívását nem vették figyelembe, és egyre jobban nyomultak befelé a grúz területekre. "A grúz hadsereg visszavonul a főváros védelmére. A kormány nemzetközi beavatkozásra szólít fel, hogy megakadályozza Grúzia elestét" - olvasható a grúz közleményben. (Reuters)
  • A nemzetközi vöröskereszt képviselői felkereshették hétfőn azt a két sebesült orosz pilótát, aki grúz fogságba esett, miután gépüket lelőtték. A két fogoly üzenetet küldött a családjának, amit továbbítani fognak, mondta a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának genfi szóvivője. A humanitárius szervezet arra is készül, hogy hazaszállíthassa egy elesett orosz pilóta holttestét. Emlékeztetett, hogy tilos rosszul bánni azokkal, akik nem vesznek részt közvetlenül a harcokban, mert megadták magukat, sebesülés vagy betegség miatt képtelenek rá, vagy fogságba estek.

    A norvég vöröskereszt tábori kórházat küld Grúziába, és ha lehetséges, egy másikat Chinvaliba, a déloszét fővárosba, közölték Oslóban. (MTI)

  • Független forrásként az ENSZ katonai megfigyelői megerősítették hétfőn este, hogy az orosz hadsereg egyes alakulatai a szakadár területről benyomultak Grúzia belsejébe. Az ENSZ-főtitkár békefenntartásért felelős helyettese, Edmond Mulet közölte, hogy az Abháziában tartózkodó kéksisakosok visszaigazolták, hogy orosz erők léptek Grúzia belső területére. Ezek nem békefenntartók, hanem orosz katonák, mondta. A tényről rövidesen tájékoztatja a Biztonsági Tanácsot, közölte a diplomata. A testület még hétfőn újabb rendkívüli ülést tart Grúzia kérésére.

    A BT-ben francia és amerikai illetékesek brit támogatással Oroszország katonai akcióját elítélő, tűzszünetre felszólító határozatot terveznek, amelyet legkésőbb kedden reggel a tanács összes tagjának eljuttatnak megfontolásra. Elfogadására csak akkor lenne esély, ha a vétójoggal bíró Oroszország nem utasítaná el.

  • Oroszország elfoglalta a stratégiailag kiemelten fontos Gori városát, páncélozott járműveivel egyre beljebb nyomul Grúziába nyugati irányban. Elfoglaltak egy katonai bázist és több várost, második frontot nyitottak. Mihail Szaakasvili grúz államfő azt mondta, az orosz csapatok kettévágták Grúziát. (AP)
  • Az orosz erők már a grúz terület nagyobb részét tartják megszállva, mondta Mihail Szaakasvili grúz államfő. A televízió által közvetített beszédében az elnök sürgette a Nyugatot, hogy segítsen szembeszállni Oroszországgal. "Eddig erkölcsi támogatást és humanitárius segítséget kaptunk. Ez persze fontos, de ennél többre van szükségünk ahhoz, hogy megállíthassuk a barbár agressziót" - mondta Szaakasvili. Szaakasvili felszólította a főváros lakóit, hogy őrizzék meg nyugalmukat, és biztosította őket, hogy keddig semmi veszély nem fenyegeti Tbiliszit, pánikra semmi ok.

    Orosz egységek Gori mellett

    Az orosz védelmi minisztérium egy képviselője azt hangoztatta hétfő este, hogy az orosz erőknek "sohasem állt szándékukban Tbiliszi felé vonulni". Az Interfax orosz hírügynökségnek név nélkül nyilatkozó személyiség hozzátette, hogy láthatóan pánik uralkodik a grúz vezetés legfelső szintjén. Az orosz védelmi minisztérium eközben bejelentette, hogy az orosz erők kivonultak Szenaki városából, ahová a nap folyamán hatoltak be. (MTI)

  • Az Egyesült Államok 170 amerikai állampolgárt, azok családtagjait és diplomatáinak rokonait evakuálta Grúziából, közölte az amerikai külügyminisztérium. A szomszédos Örményországba vitték az amerikaiakat. (AFP)

  • A Külügyminisztériumhoz érkezett bejelentések szerint mégis vannak magyar magánszemélyek a háború sújtotta Grúziában. A tárca arra kéri az állampolgárokat, hogy értesítsék a minisztériumot, ha rokonuk, ismerősük tartózkodik a kaukázusi országban - mondta Kohári Lajos, a Külügyminisztérium helyettes szóvivője.

    Mivel Magyarországnak nincs diplomáciai képviselete Grúziában, a Külügyminisztérium azt tanácsolja a kint lévő magyaroknak, hogy baj esetén keressék fel valamelyik uniós tagország nagykövetségét vagy konzulátusát. A legjobb, ha a német követséget keresik a magyarok - tette hozzá. (MTI)

  • George Bush amerikai elnök hétfő este a grúziai hadművelet befejezésére szólította fel Oroszországot, egy szuverén állam elleni elfogadhatatlan inváziónak nevezve a kisebb országba való behatolást.

    Oroszország behatolt egy szuverén szomszédos államba, és a nép által demokratikusan megválasztott demokratikus kormányt fenyegeti. Ez a cselekedet elfogadhatatlan a XXI. században - tette hozzá.

    Bizonyíték van arra, hogy Oroszország rövidesen megkezdheti a főváros polgári repülőterének bombázását. Ha a jelentés pontos, ezek az orosz lépések a grúziai konfliktus drámai és brutális kiszélesedését jelentenék - hangsúlyozta újságírók előtt a Fehér Házban George Bush, miután Kínából visszatért Washingtonba. (MTI)

  • Az ENSZ Biztonsági Tanácsa New Yorkban helyi idő szerint hétfő délután összeült, hogy megvitassa azt a nyugati ENSZ-diplomaták által kidolgozott határozattervezetet, amely azonnali tűzszünetre szólítja Grúziát és Oroszországot.

    A BT amerikai és európai tagjai egyetértettek a szövegben, amelyet benyújtottak a tanács 15 tagjának - közölte egy nevének elhallgatását kérő diplomata. A Biztonsági Tanács 15 tagja többek között a tervek szerint meghallgatja Edmond Mulet-nek, az ENSZ-főtitkár békefenntartó műveletekért felelős helyettesének beszámolóját a grúz-orosz konfliktusról. (MTI)

  • Híradások szerint az orosz erők ellenőrzik az ország főbb hídjait és útvonalatit, így a főváros, Tbiliszi elszigetelődött. (BBC)

    Irakból hazatérő grúzok
  • Az Egyesült Államok súlyos bakit követett el, amikor elhitette Grúziával, hogy kockázat nélkül hajthat végre hadműveletet Dél-Oszétiában - írta Mihail Gorbacsov volt szovjet elnök a The Washington Post kedden megjelenő számának fórum rovatában.

    Oroszország nem területileg kíván terjeszkedni, de legitim érdekei vannak ebben a térségben" - tette hozzá az orosz politikus. (MTI)

  • Nicolas Sarkozy, az Európai Unió soros elnöki tisztét betöltő Franciaország elnöke kedden Moszkvában találkozik Dmitrij Medvegyev orosz államfővel, majd Tbiliszibe utazik, jelentette be hétfő este a francia elnöki hivatal.

    Nicolas Sarkozy hétfőn ismét hosszasan tárgyalt két alkalommal is telefonon Dmitrij Medvegyev orosz elnökkel, Silvio Berlusconi olasz kormányfővel, Angela Merkel német kancellárral. A megbeszélések célja az volt, hogy késlekedés nélkül megszülessen a megállapodás, amely megnyitja az utat az Oroszország és Grúzia közötti ellenségeskedések haladéktalan beszüntetése előtt - közölte a francia elnöki hivatal.

    (MTI)

  • Az ENSZ Biztonsági Tanácsa összeült New Yorkban helyi idő szerint hétfő délután, hogy megvitassa azt a nyugati ENSZ-diplomaták által kidolgozott határozattervezetet, amely azonnali tűzszünetre szólítja fel Grúziát és Oroszországot.

    Vitalij Csurkin, Oroszország állandó ENSZ-képviselője a tanácskozás után közölte: Oroszország nem szavazza meg a határozattervezetet.

    Orosz rakétatámadás Gori mellett

    "Reméljük, hogy részt veszünk egy új határozattervezet kidolgozásában, sajnos a jelenlegi nélkülünk készült" - mondta az orosz ENSZ-diplomata a Biztonsági Tanács zárt ajtók mögött tartott tanácskozása után, amelyen a Franciaország által javasolt béketerven alapuló dokumentumtervezetet vitatták meg.

  • Abházia grúziai szakadár terület fegyveres erői támadást intéztek a grúz erők ellen, hogy kiszorítsák őket a Kodori-szorosból - jelentette az Interfax orosz hírügynökség.

    A hírügynökség az abház védelmi minisztériumra hivatkozva azt jelentette, hogy az offenzíva éjfélkor kezdődött, de további részleteket nem közölt.

    (MTI)

  • Grúzia ENSZ-békefenntartókat kér a grúz-orosz konfliktus megállítására - közölte egy grúz diplomata.

    "A közlemények és a jó szándék kinyilvánítása nem működik. Nagyon határozott lépésre van szükségünk" - közölte Giorgi Badridze, a londoni grúz nagykövetség ideiglenes ügyvivője egy interjúban arra a kérdésre válaszolva, mit kellene Grúzia szerint az Európai Uniónak tennie a Dél-Oszétia miatt kialakult válság megoldására.