Orosz-grúz háború

2008.08.12. 09:30

Fontosabb részletek
  • Háború tört ki Oroszország és Grúzia között csütörtökről péntekre virradóra.
  • Az egyre több áldozatot követelő orosz támadás válasz arra, hogy Grúzia fegyvereseket küldött a grúzokat folyamatosan támadó, szakadár Dél-Oszétia tartományba az alkotmányos rend helyreállítására.
  • Az oroszok gyakorlatilag kiszorították a Grúzokat Dél-Oszétiából, de a harcok nem csak ott, hanem Grúziában is folytak. A halálos áldozatok száma több ezerre tehető.
  • Az oroszok azt kommunikálják, hogy nem akarják Grúziát elfoglalni, csupán a korábbi, 1992-es határokat szeretnék betartatni.
  • Abházia, egy szintén szakadár, Grúzia melletti tartomány is beszállt a harcokba, katonái kedd délelőttre bekerítették a Kodori-szorosban állomásozó grúz erőket.
  • Szaakasvili, grúz elnök nemzetközi segítséget kért, de eddig érdemi támogatást nem kapott.
  • A legfrissebb hírek szerint (az oroszok mondják ezt) kedden befejeződtek a hadműveletek.
  • Grúzia kilép a Független Államok Közösségéből.
  • Az orosz elnök kedd délután bejelentette, hogy Oroszország ki fogja vonni a Dél-Oszétiába küldött csapatait.
  • Oroszország ideiglenes fegyverszünetet hirdetett, mert Medvegyev orosz államfő szerint elérte a célját.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Légitámadást intéztek kedden orosz repülőgépek Gori grúz város ellen, számos civil megsérült.

    A Reuters tudósítója a bombázást követően számos sérültet látott Goriban egy olyan utcán, amely a korábban támadott grúz katonai célpontok közelében húzódik.

    (MTI)

  • Az orosz katonák Dél-Oszétiában kizárólag a béke helyreállításán, a helyzet normalizálásán, az agresszió megismétlődésének megakadályozásán fáradoznak, mondta kedden Szergej Lavrov.

    Az orosz külügyminiszter erről finn kollégáját, Alexander Stubbot biztosította Moszkvában.

    (MTI)

  • A grúziai szakadár terület, Abházia fegyveres erői keddre virradóra támadást intéztek a grúz erők ellen, hogy kiszorítsák őket a Kodori-szorosból, jelentette az ITAR-TASZSZ orosz hírügynökség.

    Az abház fegyveres erők később közölték: bekerítették a szorosban a grúz erőket, akik azonban továbbra is lövik őket.

    Az abház védelmi minisztérium tájékoztatása szerint az offenzíva éjfélkor kezdődött és 250 katona vesz részt benne.

    (MTI)

  • Dmitrij Medvegyev parancsot adott "a Grúziát békére kényszerítő hadművelet" befejezésére, mivel az elérte célját, vált ismertté kedden Moszkvában.

    Az orosz államfő - s egyben a hadsereg főparancsnoka - arra is utasítást adott, hogy ha kialakulnának az erőszak fészkei a konfliktusövezetben, az orosz katonák semmisítsék meg az ellenállást tanúsítókat.

    (MTI)

  • Nem kerül sor Eka (Jekatyerina) Tkeselasvili grúz külügyminiszter és a NATO-tagországok nagyköveteinek találkozójára kedden Brüsszelben, miután az országában uralkodó helyzet miatt a grúz diplomácia vezetője nem tudta elhagyni Tbiliszit, jelentették be kedden Grúzia brüsszeli nagykövetségén.

  • A NATO jelezte: elmarad a szövetség és Oroszország között - nagyköveti szinten - szintén keddre tervezett találkozó. Carmen Romero szóvivő mindazonáltal elmondta, hogy csak időpontváltozásról van szó, mert az ülést kellőképpen elő kell készíteni.

    Brüsszeli források szerint az orosz kérésre tervezett találkozót amerikai ellenzés miatt kellett elhalasztani.

    (MTI)

  • Erős robbanás hallatszott kedden délelőtt a grúz főváros, Tbiliszi központjából, jelentette a francia hírügynökség helyi tudósítója.

    A grúz biztonsági tanács titkára közölte: próbálják kideríteni, mi okozta a robbanást.

    A robaj annak a robbanásnak a hangjához hasonlított, amely vasárnapról hétfőre virradóra rázta meg a várost, és amelyről a grúz hatóságok azt állították, hogy orosz légitámadás okozta.

  • Azonnal nyereségbe csaptak át kedden a moszkvai értéktőzsdék mutatói az addigi veszteségből arra a hírre, hogy Dmitrij Medvegyev orosz államfő az orosz hírügynökség közlése szerint elrendelte a grúziai hadműveletek leállítását.

    Az elnöki parancs ismertetése után a dollárban kereskedő RTS index és a rubel elszámolású MICEX mutató egyaránt közel 2 százalékos nyereségbe került az addigi mintegy 2 százalékos veszteségből.

    (MTI)

  • Szergej Lavrov kedden megerősítette: az orosz állampolgárok ellen "bűnöket" elkövető Mihail Szaakasvili grúz elnök nem lehet partner a majdani béketárgyalásokon, és legjobb lenne, ha távozna.

    Az orosz külügyminiszter erről kedden Moszkvában beszélt az Alexander Stubb finn külügyminiszterrel tartott megbeszélése után.

    Lavrov biztosította finn kollégáját: az orosz katonák Dél-Oszétiában kizárólag a béke helyreállításán, a helyzet normalizálásán, az agresszió megismétlődésének megakadályozásán fáradoznak.

    (MTI)

  • Meghalt egy holland újságíró kedden a Gori grúz város elleni orosz bombázásban, erősítette meg az áldozat munkaadója, az RTL tévétársaság.

    Stan Storimans az RTL operatőre volt. Az RTL holland nyelvű hírportálján, az RTL Nieuws-on olvasható közlemény szerint az operatőrrel együtt öt halálos áldozata volt a légitámadásnak. Egy másik holland RTL-riporter megsérült Gori bombázása alatt.

    Vele együtt legkevesebb három újságíró vesztette életét a grúz-orosz összecsapások öt napja alatt.

  • Nicolas Sarkozy francia elnök szerint "normális dolog, hogy Oroszország meg akarja védeni határain belül állampolgárai és a határain túl az orosz anyanyelvű emberek érdekeit, de az is érthető, hogy a nemzetközi közösségnek érdekében áll Grúzia szuverenitásának, területi épségének és biztonságának megőrzése".

    Sarkozy ezt az orosz kollégájával, Dmitrij Medvegyevvel kedden tartott moszkvai találkozóján mondta.

  • Maxime Verhagen holland külügyminiszter behívatta kedden a külügyminisztériumba Oroszország hágai nagykövetét, hogy magyarázatot kérjen a holland újságíró halálának körülményeiről.
  • cikkünk a témában:

    Daróczi: aránytalan az orosz fegyveres fellépés

    A magyar kormány szerdán dönt az azonnali humanitárius segítségnyújtásról.
  • Grúzia kilép a Független Államok Közösségéből, jelentette be kedden Tbilisziben Mihail Szaakasvili grúz elnök. Az államfő a fővárosban összegyűlt mintegy 70 ezer híve előtt közölte a grúz távozási szándékot a FÁK-ból, vagyis abból az államközösségből, amely a három balti ország kivételével a volt szovjet tagköztársaságokat tömöríti. Szaakasvili a bejelentést azt követően tette, hogy orosz csapatok grúz területre léptek, miután ellentámadást indítottak a grúz erők ellen, amelyek megkísérelték visszaszerezni az ellenőrzést az oroszbarát grúziai szakadár tartomány, Dél-Oszétia fölött. Szaakasvili beszédében azt is közölte, hogy Tbiliszi a kilépésre biztatja Ukrajnát és más FÁK-tagországokat is.
  • A NATO-tagországok kedden megerősítették azt az álláspontjukat, hogy Grúzia területi egységének fenn kell maradnia - jelentette be Jaap de Hoop Scheffer főtitkár azt követően, hogy a szövetség döntéshozó, nagyköveti tanácsa meghallgatta Szalom Szamadasvili grúz nagykövetet az orosz-grúz fegyveres konfliktusról. Brüsszeli sajtótájékoztatóján a holland politikus azt is hangoztatta, hogy a volt szovjet köztársaságban vissza kell állítani a harcok kezdete előtti, azaz augusztus eleji állapotot. Ami Grúzia majdani NATO-tagságát illeti, De Hoop Scheffer úgy fogalmazott, hogy az annak perspektíváját is tartalmazó tavaszi kormányfői NATO-nyilatkozat még érvényben van. (MTI)
  • Grúzia magyarországi nagykövete aktív lépéseket vár a nemzetközi közösségtől az orosz agresszió ellen. Constantine Zhgenti erről azután nyilatkozott újságíróknak, hogy tárgyalt Németh Zsolttal, a Fidesz külügyi kabinetvezetőjével, aki pártja nevében mélységesen elítélte az orosz katonai támadásokat. A nagykövet hangsúlyozta: várják az Európai Unió külügyminisztereinek szerdai rendkívüli ülését, és a keddi brüsszeli NATO tanácskozás eredményeit is. Szerinte, ha nemzetközi közösség "nyugodt marad" és csak a nyilatkozatok szintjén nyilvánul meg, akkor a helyzet akár évekig eltarthat. Ezért - folytatta - azt remélik, hogy a nemzetközi közösség aktívabb lépéseket tesz, nem Grúzia támogatására, hanem az orosz agresszió ellen, így a helyzet változhat a korábbi befagyott állapothoz képest. Németh Zsolt a Fidesz nevében elítélte az orosz agressziót, és azt kérte a kormánytól, hogy az Európai Unió külügyminisztereinek szerdai rendkívüli ülésén kezdeményezze az EU és Oroszország közötti intézményes párbeszéd szüneteltetését, amíg fennáll az orosz katonai agresszió, és Grúzia területi integritásának sérelme. (MTI)
  • Pozitív fejlemény az a moszkvai döntés, hogy leállítják az orosz haderők grúziai hadműveleteit - jelentette ki kedden Zalmay Khalilzad amerikai ENSZ-nagykövet. "Amit ma (kedden) bejelentettek, természetesen pozitív fejlemény ahhoz képest, amit tegnap hallottunk" - mondta Khalilzad az NPR amerikai közszolgálati rádióban. Dmitrij Medvegyev orosz elnök kedden jelentette be a hadműveletek beszüntetését - bár Tbiliszi szerint az orosz csapatok tartják megszerzett állásaikat, és grúziai célpontokat bombáznak. Az Európai Unió (EU) is üdvözölte az orosz döntést, és segítséget ajánlott a szakadár Dél-Oszétiával kapcsolatosan kirobbant válság megoldásában. Medvegyev telefonon beszélt Javier Solanával, az EU kül- és biztonságpolitikai főmegbízottjával, s az orosz elnök megerősítette, hogy parancsot adott a hadműveletek leállítására - közölte Solana szóvivője, Cristina Gallach. "Solana üdvözölte e döntést. Utalt a béke és stabilitás fontosságára a térségben, s kifejezte az EU készségét arra, hogy tevékenyen hozzájáruljon a válság megoldásához" - mondta a szóvivőnő. Az unió külügyminiszterei szerdán Brüsszelben rendkívüli ülésen foglalkoznak a kérdéssel. Abdullah Gül török államfő szintén elégedetten szólt a moszkvai bejelentésről, és reményét fejezte ki, hogy az hamarosan tűzszünetet eredményez, amit mindkét fél megerősít. Törökország nagy jelentőséget tulajdonít Grúzia területi épségének - tette hozzá. Megjegyezte, hogy a harcokban nem sérült meg az olajat Azerbajdzsánból a földközi-tengeri török partokig vezető Baku-Tbiliszi-Ceyhan vezeték. (MTI)
  • Orosz közlés szerint a grúz egységek időnként még mindig lövik az orosz erőket, noha Moszkvában kedden bejelentették a hadműveletek leállítását. A grúz kormány közleménye szerint az orosz harci repülőgépek két grúz települést is bombáztak az ország belsejében kedd délután. Moszkva az ilyen állításokat szándékos félrevezetésnek minősítette, és azt állította, hogy a grúz fél fényképeket és videófelvételeket hamisít. Szemtanúk szerint nagy orosz katonai oszlop vág át grúz területen át Zugdidi irányából a Kodori-hágó felé, amely grúz kézen van. Ez a hágó a szakadár abház területen fekszik. A 135 járműből álló konvojban harckocsik és páncélozott csapatszállítók és tüzérségi ütegek is vannak. (MTI)
  • Oroszország ellen tüntetett a grúziai események kapcsán kedden délben mintegy 300 személy a prágai orosz nagykövetség előtt. A tüntetők - többnyire Csehországban élő grúzok és néhány cseh aktivista - azt állították, hogy az új kaukázusi háború kirobbanásáért Moszkva a felelős, mert megtámadta Grúziát. Csehország eddig nagyon óvatosan reagált a grúziai eseményekre. Az egyetlen hivatalosnak minősíthető nyilatkozat a külügyminiszter szájából hangzott el. "Csehország támogatja Grúziát, s nagyon sajnálja, hogy a grúziai orosz beavatkozásra Csehszlovákia 1968 augusztusi megszállása 40. évfordulójának napjaiban került sor" - jelentette ki kedden Karel Schwarzenberg. (MTI)
  • Az orosz elnök kedd délután bejelentette, hogy Oroszország ki fogja vonni a Dél-Oszétiába küldött csapatait. (MTI)
  • Grúzia úgy döntött, hogy felmondja az orosz békefenntartók abháziai jelenlétről 1994-ben kötött szerződést - jelentette be kedden Tbilisziben Miheil Szakasvili grúz elnök. A grúz törvényhozás előtt tartott nagygyűlés 50-70 ezresre becsült hallgatósága előtt az államfő egyben kijelentette: az abháziai orosz csapatokat Grúzia megszálló haderőnek tekinti. Szaakasvili azt is közölte: a tbiliszi vezetés döntéséről tájékoztatta az Egyesült Államok elnökét és a világ más vezető országainak képviselőit. Grúzia mostantól Abháziát és Dél-Oszétiát Oroszország által megszállt területnek tekinti - fűzte hozzá. (MTI)
  • Kivonultak a grúz erők a szakadár Abházia területén lévő, de eddig grúz ellenőrzés alatti Kodori-szorosból - közölte kedden Sota Utiasvili grúz belügyminisztériumi szóvivő a francia hírügynökséggel. Az abház fegyveres erők keddre virradóra támadást intéztek a grúz erők ellen, hogy kiszorítsák őket a Kodori-szorosból - jelentette reggel az ITAR-TASZSZ orosz hírügynökség. Az abház erők később azt közölték, hogy bekerítették a szorosban a grúz erőket, akik azonban továbbra is lövik őket. Az abház védelmi minisztérium tájékoztatása szerint az offenzíva éjfélkor kezdődött, és 250 katona vett részt benne. (MTI)
  • Oroszország befejezte grúziai békefenntartó hadműveletét, s egyben ideiglenes fegyverszünetet hirdet, mert elérte minden célját és megvalósította a békefenntartó misszió mandátumát: helyreállította a status quot, megvédte a rendet és a Dél-Oszétiában élő orosz állampolgárokat, mondta kedden Dmitrij Medvegyev orosz államfő a Nicolas Sarkozy francia elnökkel tartott megbeszélés után. Medvegyev közölte az is, hogy a rendezést illetően hat alapelvben állapodott meg Sarkozyvel. (MTI)
  • cikkünk a témában:

    A NATO szerint Medvegyev kijelentése kevés

    Az orosz döntés, amellyel leállították a katonai előrenyomulást Grúziában, nem elég, mondta a NATO főtitkára, Jaap de Hoop Scheffer kedden.
  • cikkünk a témában:

    Medvegyev: a grúz elnök holdkóros hazudozó

    Az orosz elnök szerint Grúzia nem tartja be a tűzszünetet.
  • A stabilitás biztosítása érdekében Dél-Oszétiában és Abháziában maradnak az orosz békefenntartó erők - közölte kedden Moszkvában Dmitrij Medevgyev. Az orosz elnök Nicolas Sarkozy francia államfővel közösen tartott sajtóértekezletén leszögezte: "békefenntartóink továbbra is teljesítik kötelességüket, és teljesíteni fogják kötelességeiket, mert kulcsszerepet játszanak a kaukázusi biztonság megvédelmezésben" - fogalmazott Medvegyev. (MTI)
  • Oroszország újabb intézkedésekre kényszerül, ha Grúzia nem fogadja el a francia és az orosz elnök által kidolgozott béketervet - jelentette ki kedden Szergej Lavrov orosz külügyminiszter. "Ebben az esetben rákényszerülünk, hogy újabb intézkedéseket tegyünk, és elejét vegyük, hogy a legkisebb lehetősége is legyen a grúz agresszió okozta helyzet megismétlődésének" - mondta a tudósítóknak. "A grúz fegyveres erőknek vissza kell vonulniuk laktanyáikba, mert különben minden más elveszti a jelentőségét" - tette hozzá. Nicolas Sarkozy francia elnök Moszkvából Tbiliszibe utazott kedd délután, hogy bemutassa a hatpontos tervet Miheil Szaakasvili grúz elnöknek.
  • Amerikai katonai szakértők voltak Grúziában a háború kirobbanásakor, állította az orosz NATO-követ kedden Brüsszelben. Dmitrij Rogozin szerint az egyesült államokbeli katonai szakértők tartottak kiképzéseket Grúziában közvetlenül a háború kirobbanása előtt. Az oroszok szerint az amerikaiak legkevesebb 127-en voltak. Rogozin abban ugyan nem volt biztos, hogy a harcok kezdetén is Grúziában voltak-e még, csak annyit állapított meg, hogy néhány grúz halott "sötétbőrű" volt. "Ha DNS-teszteket kell végrehajtanunk, akkor azt tesszük" - mondta Rogozin.
  • A grúz hadsereg súlyos veszteségeket szenvedett, és megsemmisítették fegyverzetének nagy részét, beleértve három hadihajót - közölte kedden Alekszandr Lomaja, a grúz nemzetvédelmi bizottság titkára. "Csapataink súlyos veszteségeket szenvedtek. Felszerelésük és fegyverzetük jelentős részét megsemmisítették a túlerőben lévő oroszok" - mondta. Külön kiemelte, hogy Poti kikötőjében kedden a parti őrség három hadihajóját rombolták szét. "Mégis sikerül megőrizni haderőnk szívét, és átcsoportosítani a főváros védelmére" - tette hozzá. Lomaja ismét azzal vádolta az ellenfelet, hogy folytatja a bombázásokat, amelyek már legalább 14 civil halálát követelték, noha Dmitrij Medvegyev orosz elnök elrendelte a hadműveletek leállítását. (MTI)
  • Az amerikai külügyminiszter üdvözölte kedden, hogy Moszkva utasítást adott a grúziai hadműveletek leállítására, de kérte, hogy tartsák is be az ígéretet. Condoleezza Rice tájékoztatta George Bush elnököt, majd kiállt az újságírók elé a Fehér Ház kocsibehajtójára. Kijelentette: a hadműveletet le kell állítani, és az Egyesült Államok folytatja a diplomáciai megoldás keresését. Rice nagyon fontosnak minősítette, hogy az összes fél szüntesse be a tüzelést. "A grúzok beleegyeztek a tűzszünetbe. Az oroszoknak meg kell állítaniuk a katonai műveleteket, ahogy mondták. De a hadműveleteknek most már tényleg le kell állniuk". A külügyminiszter külön hangsúlyozta, hogy Washington támogatja a demokratikusan megválasztott grúz kormányt, Grúzia területi egységét és szuverenitását. (MTI)