Orosz-grúz háború

2008.08.09. 18:02

Fontosabb részletek
  • Háború tört ki Oroszország és Grúzia között csütörtökről péntekre virradóra.
  • Az egyre több áldozatot követelő orosz támadás válasz arra, hogy Grúzia fegyvereseket küldött a grúzokat folyamatosan támadó, szakadár Dél-Oszétia tartományba az alkotmányos rend helyreállítására.
  • Az oroszok gyakorlatilag kiszorították a Grúzokat Dél-Oszétiából, de a harcok nem csak ott, hanem Grúziában is folytak. A halálos áldozatok száma több ezerre tehető.
  • Az oroszok azt kommunikálják, hogy nem akarják Grúziát elfoglalni, csupán a korábbi, 1992-es határokat szeretnék betartatni.
  • Abházia, egy szintén szakadár, Grúzia melletti tartomány is beszállt a harcokba, katonái kedd délelőttre bekerítették a Kodori-szorosban állomásozó grúz erőket.
  • Szaakasvili, grúz elnök nemzetközi segítséget kért, de eddig érdemi támogatást nem kapott.
  • A legfrissebb hírek szerint (az oroszok mondják ezt) kedden befejeződtek a hadműveletek.
  • Grúzia kilép a Független Államok Közösségéből.
  • Az orosz elnök kedd délután bejelentette, hogy Oroszország ki fogja vonni a Dél-Oszétiába küldött csapatait.
  • Oroszország ideiglenes fegyverszünetet hirdetett, mert Medvegyev orosz államfő szerint elérte a célját.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az összecsapások helyszínére utazott Vlagyimir Putyin orosz minszterelnök. A kormányfő egy menekülttábort is meglátogatott. (CNN)

  • Európai uniós, amerikai és NATO-tisztviselőkből álló delegáció utazik még szombaton Grúziába, hogy elősegítse tűzszünet kötését Dél-Oszétiában - jelentette be késő délután a brit védelmi miniszter. (MTI)

  • Közös nyilatkozatban ítélték el szombaton az orosz fegyveres erők fellépését "a szuverén és független grúz állam ellen" Lengyelország, Litvánia, Lettország és Észtország államfői. "Nyílt intervenció történt idegen területen" - mondta Lech Kaczynski lengyel elnök rendkívüli varsói sajtóértekezletén. Ezt a nemzetközi joggal összeegyeztethetetlen "agressziós cselekedetnek" minősítette. A négy államfő felszólította a NATO-t és az Európai Uniót, hogy szálljanak szembe "az imperialista és revizionista politika terjedésével Európa keleti részében". (MTI)

  • Grúzia partjainak közelében mozgósították az oroszok Fekete-tengeri flottáját. (CNN)

  • cikkünk a témában:

    Hatvan halott Goriban?

    Grúz források úgy nyilatkoztak, hatvanan vesztették életüket, amikor az orosz gépek a katonai létesítmények mellett lakóházakat is bombáztak Goriban. Az áldozatok többsége civil. (BBC)

  • cikkünk a témában:

    Grúzia visszaléphet az olimpiától

    A hazájukban kirobbant fegyveres összecsapások és a "szándékos agresszió" miatt a 35 fős küldöttség gondolkodik a visszalépésen. (MTI)
  • Dél-oszétiai fellépésével Grúzia bűncselekményt követett el tulajdon népe ellen, és halálos csapást mért saját területi integritására – jelentette ki szombaton az orosz miniszterelnök. Vlagyimir Putyin védelmébe vette a dél-oszétiai orosz beavatkozást. Az orosz kormányfő szerint "a kibontakozott agresszió számos áldozatot, "halottak tucatjait" és "sebesültek százait" követelte, és lényegében "valódi humanitárius katasztrófához vezetett". (MTI)
  • Oroszország NATO-nagykövete szerint hazája nem áll háborúban Grúziával. Addig azonban nem lesz tűzszünet, ameddig a grúz csapatok vissza nem térnek a dél-oszétiai offenzíva előtti állásaikba. Dmitrij Rogozin szombaton Brüsszelben kijelentette, hogy "Oroszország nem áll háborúban, csupán őrzi a békét, és segít békefenntartóinak és a polgári lakosságnak". Mihail Szaakasvili grúz elnök "el sem tudja képzelni, hogy milyen az, háborúban állni Oroszországgal" - tette hozzá. (MTI)

  • Az Európai Unió tagállamainak magas rangú külügyi tisztségviselői rendkívüli tanácskozásra ülnek össze hétfőn, hogy megvitassák a Dél-Oszétiában kialakult helyzetet - jelentette be szombaton a brit védelmi miniszter, Des Browne. Úgy fogalmazott, az EU állam- és kormányfői, valamint külügyminiszterei máris "intenzív eszmecseréket" folytatnak annak érdekében, hogy létrejöjjön a tűzszünet Dél-Oszétiában. A nemzetközi szervezetek keretén belül Nagy-Britannia kész humanitárius segítséget nyújtani a menekülteknek és a harcok károsultjainak - tette hozzá Browne. (MTI)

  • Az Európai Unió soros elnöki tisztét betöltő Franciaország felszólította szombaton Oroszországot, hogy fogadja el Grúziának a Dél-Oszétiára vonatkozó tűzszüneti javaslatát. "Az EU elnöksége azonnali tűzszünetet kér. Üdvözli Grúzia tűzszüneti javaslatát, és azt várja, hogy Oroszország azonnal fogadja el a tűzszünetet. Az Európai Unió kész bármilyen humanitárius segítségnyújtáshoz hozzájárulni a konfliktusban érintettek részére" - áll a EU francia elnöksége által kiadott közleményben. (MTI)
  • cikkünk a témában:

    Orosz hadihajók tartanak Grúzia felé?

    Orosz hadihajók tartanak Grúzia felé - mondta szombaton Jekatyerina Tkeselasvili grúz külügyminiszter, akinek az országa fegyveres konfliktusban áll Oroszországgal a szakadár grúziai terület, Dél-Oszétia miatt. "Megerősített orosz forrásból tudjuk, hogy az orosz hadiflotta közeledik a grúz partokhoz" - jelentette ki a miniszter asszony telefonos sajtótájékoztatóján. A fekete-tengeri orosz flotta sajtóosztálya nem kommentálta az értesülést. A CNN már a késő délutáni órákban hírt adott arról, hogy mozgósítoták a Fekete-tengeri flottát. (Index/MTI)
  • A szakadár grúziai területen, Dél-Oszétiában dúló harcok miatt Azerbajdzsán leállította a kőolaj és kőolajtermékek szállítását két grúziai kikötőből - jelentette be szombaton a Socar azerbajdzsán energiaipari vállalat. Péntek éjszaka óta Szuhumi és Kulevi kikötőjébe, sem onnan nem érkeztek szállítmányok - közölte Rovnag Abdullajev, a Socar vezetője az azeri televízióban. A SOCAR a két grúziai kikötőn keresztül exportál nyersolajat és kőolajipari termékeket. Abdullayev közölte: vasárnap a BP brit kőolajipari céggel együtt áttekintik a helyzetet. (MTI)
  • Oroszország szombat este ismét bombázta a Kodori-szorost, Abházia szakadár terület egyetlen grúz ellenőrzés alatt lévő részét, jelentette a grúz közszolgálati televízió. Előzőleg szombaton abház szeparatisták indítottak offenzívát, hogy kiszorítsák a grúz egységeket a Kodori-szoros térségéből - jelentették be Szuhumiban, Mihail Szaalasvili grúz elnök pedig azt közölte, hogy a grúz erők visszaverték a szakadárok támadását. (MTI)
  • Moszkvának tiszteletben kell tartania Grúzia határait - közölte az Európai Unió francia elnöksége szombat este. Az "Európai Unió határozottan kiáll Grúzia szuverenitása és területi épsége, valamint nemzetközileg elismert határai mellett, amelyeket Oroszországnak is tiszteletben kell tartania" - áll a közleményben. Az EU azt is hangsúlyozza, hogy a Grúzia elleni hadműveletek kihatással lehetnek az EU-orosz viszonyra is - áll a dokumentumban. (MTI)
  • Ismét összeült az ENSZ Biztonsági Tanácsa szombat este New Yorkban, hogy megpróbáljon kompromisszumos nyilatkozatot elfogadni a Dél-Oszétiában Oroszország és Grúzia között életbe léptetendő tűzszünetről. A BT tizenöt tagja várhatóan meghallgatja Edmond Mulet-nek, az ENSZ-főtitkár békefenntartó műveletekért felelős helyettesének tájékoztatóját a hivatalosan Grúziához tartozó szakadár területen kialakult helyzet legutóbbi fejleményeiről. Vitalij Csurkin, Oroszország állandó ENSZ-képviselője leszögezte: a tűzszünethez vezető minden kompromisszumos megoldás feltétele, hogy Grúzia vonja ki csapatait az Oroszország által támogatott Dél-Oszétiából. (MTI)
  • Oroszország "aránytalanul" nagy erőt alkalmaz Dél-Oszétiában a Grúziával szembeni konfliktusban, és azonnal el kell fogadnia Tbiliszi tűzszüneti javaslatát - közölte szombaton egy magas rangú amerikai illetékes újságírókkal egy washingtoni konferencián. "Azonnali tűzszünetet és valamennyi katona kivonását sürgetjük" - tette hozzá. (MTI)
  • Az ENSZ Biztonsági Tanácsának tagjai - immár harmadszor - eredmény nélkül távoztak szombaton a szakadár grúziai területről, Dél-Oszétiáról tartott ülésükről, amelynek célja nyilatkozat elfogadása lett volna a Grúzia és Oroszország között megkötendő fegyverszünetről. "Arra a következtetésre jutottunk, hogy nehéz, sőt lehetetlen közös alapot találni egy nyilatkozathoz - jelentette ki újságírók előtt a belga Jan Grauls, a BT soros elnöke. "Világos, hogy a konfliktus jelenleg Grúzia más régióira, elsősorban Abháziára is átterjed" - tette hozzá Grauls.
  • A grúz hadsereg által az "oszét nép ellen elkövetett egyfajta népirtás elemeinek" kivizsgálását sürgette Vlagyimir Putyin a Dmitrij Medvegyev orosz elnökkel tartott találkozóján, amelyet a Vesztyi-24 televízió élőben közvetített.

    "Természetesen adok ilyen utasítást" - válaszolta az elnök, biztosítva arról, hogy a felelősöket bíróság elé állítják.

    Putyin vasárnapra virradóra tért vissza Moszkvába, és azért találkozott Medvegyev elnökkel, hogy beszámoljon neki a Vlagyikavkázban, a Dél-Oszétiával szomszédos Észak-Oszétia orosz terület fővárosában tett látogatásáról. (MTI)

  • Három nagy robbanás rázta meg a grúz fővárost vasárnap hajnalban - jelentette a Reuters tudósítója. Sota Utiasvili, a grúz belügyminisztérium szóvivője szerint három orosz bomba a tbiliszi nemzetközi repülőterre hullott. Az MTI idézi Alekszandr Lomaját, a grúz nemzetbiztonsági tanács titkárát, aki szerint a nemzetközi repülőtér közelében lévő katonai reptér volt a célpont.
  • A grúziai harcok Dél-Oszétián túl a másik szakadár területre, Abháziára is kiterjednek - közölte az ENSZ-főtitkár békefenntartási műveletekért felelős helyettese helyi idő szerint szombaton. Edmond Mulet szerint az ENSZ katonai megfigyelői arról számoltak be, hogy az abház hatóságok hadműveletre készülnek a Kodori-szoros felső szakaszában, amelyet feltehetően vasárnap reggel hajtanak végre. Az abház hatóságok kérték, hogy vonják ki az ENSZ katonai megfigyelőit a szorosból, de a kérést nem indokolták. A megfigyelők jelenleg az abház fővárosban, Szuhumiban tartózkodnak. Alekszandr Lomaja, a grúz nemzetbiztonsági tanács titkára vasárnap hajnalban egy interjúban kijelentette, hogy orosz hadihajók érkeztek az abháziai Ocsamcsira kikötőjébe, a grúz-abház határtól 30 kilométerre. A francia hírügynökség tudósítója szombaton szemtanúja volt annak, amikor a Szevasztopolban állomásozó orosz fekete-tengeri flotta legalább egy hajója elhagyta az ukrajnai kikötőt. A flotta sajtószolgálata elzárkózott minden kommentártól. Egy amerikai külügyi illetékes szombaton szintén közölte, hogy Moszkva Abháziába tervezi küldeni a fekete-tengeri flotta több hajóját. (MTI)
  • Hangos robbanások hallatszottak vasárnap hajnalban a grúz fővárosban, a grúz belügyminisztérium szóvivője szerint az orosz gépek egy katonai üzemhez tartozó repülőteret bombáztak. Sota Utiasvili pontosította korábbi tájékoztatását, amely szerint az orosz gépek a tbiliszi nemzetközi repülőteret bombázták. A Tbilaviasztroj repülőgépgyárhoz tartozó katonai repülőtérre három bomba csapódott be, senki sem sérült meg. A gyár a szovjet idők óta Szuhoj Szu-25 típusú harci gépeket állít elő. (MTI)
  • Megöltek két újságírót Dél-Oszétia szakadár grúz területen, a grúz-orosz harcok színterén. A két férfi - Grigol Csihladze és Alekszandr Klimcsuk - a grúz hadsereggel együtt jutott be a szakadár területre. Csihladze az orosz Newsweek számára tudósított a konfliktusról, Klimcsuk pedig az ITAR-TASZSZ orosz hírügynökség fotóriportere volt - közölte a News Georgia grúz hírügynökség, amely szerint mindketten grúz állampolgárok voltak. (MTI)

    Sebesült ellátása a déloszét Chivaliban
  • Grúzia kivonta csapatait a szakadár Dél-Oszétiából, ahol az orosz erőkkel vívtak harcot azért, hogy ellenőrzés alá vonják a szeparatista terület fővárosát, Chinvalit - közölte vasárnap a grúz belügyminisztérium szóvivője. Sota Utiasvili elmondta, hogy teljes mértékben visszavonták erőiket a területről. (MTI)
  • cikkünk a témában:

    Azerbajdzsán leállítja az olajszállítást két grúziai kikötőből

    A Dél-Oszétiában dúló harcok miatt Azerbajdzsán leállította a kőolaj és kőolajtermékek szállítását két grúziai kikötőből - jelentette be szombaton a SOCAR azerbajdzsán energiaipari vállalat. Péntek éjszaka óta Szuhumi és Kulevi kikötőjébe nem megy, sem onnan nem érkeztek szállítmányok - közölte Rovnag Abdullayev, a SOCAR vezetője az azeri televízióban. A SOCAR a két grúziai kikötőn keresztül exportál nyersolajat és kőolajipari termékeket. Az azeri olajszállítás miatt, amely oroszországi területet elkerülve juttat a Nyugatnak kaszpi-tengeri olajat, Grúzia, mint tranzitország fontossá vált az utóbbi években. (MTI)

    Elemzésünkből kiderül, milyen szerepe van az azeri olajnak a konfliktusban.

  • cikkünk a témában:

    Izrael Moszkva bosszújától tart

    Az izraeli külügyminisztérium a Grúziának szánt izraeli fegyverek eladásának befagyasztását javasolta, mert tart az orosz reakciótól, ha esetleg folytatódna a fegyverexport - írta vasárnap a Háárec. A lap felelős beosztású személyeket idézve azt írta: a külügyi tárca attól tart, hogy ha Izrael folytatná a fegyvereladásokat Tbiliszinek, Moszkva légvédelmi fegyvereket adna el Iránnak és Szíriának. (MTI)

  • Orosz hadihajók érkeztek vasárnap Grúzia partjaihoz azzal a paranccsal, hogy akadályozzák meg fegyverszállítmányok bejutását a Fekete-tengeren a kaukázusi államba. Az Interfax hírügynökség híre orosz haditengerészeti forrásokra hivatkozik. Oroszország korábban azzal vádolta meg a Nyugatot és az egykori szovjet köztársaságot, Ukrajnát, hogy fegyvert szállított Grúziának.

  • Grúzia közvetítésre kérte fel az Egyesült Államokat az Oroszországgal kirobbant, a szakadár Dél-Oszétiával kapcsolatos konfliktusban - közölte vasárnap az AFP hírügynökséggel Kaka Lomaia, a grúz nemzetbiztonsági tanács titkára. (MTI)

  • A grúz kormány egy vasárnapi közleményében arról számolt be, hogy Oroszország további egységeket, mintegy tízezer katonát vezényelt Grúziába. Hatezer orosz katona érkezett az éjszaka a konfliktus övezetébe a szomszédos Észak-Oszétiából. A konvojban 90 harckocsi, 150 páncélozott szállítójármű, valamint 250 tüzérségi eszköz volt. Korábban négyezer katona szállt partra orosz hadihajókról Abháziában, a másik szeparatista orosz-barát területen - tartalmazta a közlemény. (MTI)

  • Vlagyimir Ivanov, a Dél-Oszétiában állomásozó orosz békefenntartók parancsnokának tanácsadója Chinvaliból telefonon az Interfax hírügynökségnek kijelentette: Grúzia nem vonta ki erőit Dél-Oszétiából. A békefenntartók állásaikból a grúz erők, a tüzérség és a fegyverek jelenlétét tapasztalják -írja az MTI. A grúzok pár órája azt jelentették be, hogy kivonták csapataikat a területről. Az oroszok nyilatkozatának hátterében az is állhat, hogy indokolják, miért vezényelnek egyre több katonát a térségbe.

  • Ukrajna fenntartja magának a jogot, hogy megtiltsa a visszatérést az ukrajnai bázisukról a grúz partokhoz vezényelt orosz hadihajók számára - közölte vasárnap az ukrán külügyminisztérium. Az orosz fekete-tengeri flotta bázisa az Ukrajnától bérelt szevasztopoli kikötőben van. (MTI)