Salamon
7 °C
13 °C

'A hazámért küzdök, nem Szaddámért'

2003.11.21. 10:26
Az amerikai titkosszolgálatok újkeletű feltételezéseivel szemben az iraki merényletekért felelős "ellenállók" tagadják, hogy Huszein utasításaira cselekednének. A diktatúrában uralkodó Baath párt lojális hívei szerint az amerikaiak csak az irakiak olaját akarják.
Nem Szaddám Huszein áll az amerikaiak elleni iraki támadások mögött - jelentette ki az AP riportereinek egy, állítása szerint az "ellenállásban" részt vevő egykori iraki tábornok. A hírügynökségnek két másik, a tábornok csoportjától független gerillaharcos is nyilatkozott, szintén tagadva, hogy a diktátornak bármi köze lenne a folyamatos támadásokhoz.

A merényletek célja nem Szaddám újbóli hatalomra segítése. Az "ellenállók" célja állításuk szerint az amerikaiak hatalmának megtörése, Irak visszaadása az irakiaknak. "A hazámért harcolok, nem Szaddámért" - nyilatkozta az egyik gerilla az AP-nek. Véleménye szerint a bukott diktátorért "nagyon kevesen harcolnak, a háború után lemondtak róla".

Bár Bush kormánya nemrég hangzatos és radikális stratégiaváltást jelentett be, a merénylők nem hiszik, hogy az amerikaiak valóban átadják a hatalmat 2004 júliusáig. Véleményük szerint az amerikaiak csak az irakiak olaját akarják ellopni.

A harcosok, bár állításuk szerint nem Huszein utasítására és nem Huszeinért küzdenek, valamennyien a hatalmat a diktatúra idején birtokló Baath párt lojális hívei. Állításukat, hogy részt vesznek a gerillaháborúban az AP független forrásból nem tudta megerősíteni, több körülmény is arra utal, hogy igazat beszélnek. Részletek közlése nélkül tájékoztatták például a hírügynökséget egy készülő merényletről, mely később valóban bekövetkezett.

Az amerikai vezetés - főleg a magabiztos védelmi minisztérium - kezdetekben kizártnak tartotta, hogy Huszein állna az iraki támadások mögött. Október közepe óta azonban egyre komolyabban veszik az erre utaló jeleket. A CIA újra átvizsgálja azokat a korábban hamisnak tartott dokumentumokat, melyek erre utalhatnak, az amerikai vezetés pedig tízmillió dolláros váltságdíjat tűzött ki al-Duri tábornok, Szaddám egykori helyettese és a gerillaháború feltételezett vezetője fejére.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.