Vendel
7 °C
11 °C

Menekültek két tűz között

2001.02.16. 16:06
Guinea és Sierra Leone kormánya után Charles Taylor libériai elnök is támogatja azt az elképzelést, hogy humanitárius ,,folyosók" kialakításával biztosítsák a menekültek biztonságos hazajutását. Kedden Libéria fővárosába érkezett Ruud Lubbers, az ENSZ menekültügyi bizottságának vezetője, hogy megteremtse a menekültek biztonságát. A két országot korábban negyed millióan hagyták el a polgárháborúk miatt.

Dél-Afrikai körutazását megszakítva, a héten a libériai fővárosba, Monroviába érkezett Ruud Lubbers ENSZ főtisztviselő, hogy a térség égető menekültügyi problémáira megoldást keressen. Lubbers már korábban is kilátásba helyezett bizonyos szankciókat Libériával szemben, akit Guinea azzal vádol, hogy támadásokat indított a közös határon. A határharcokban százak haltak meg és ezrek vesztették el otthonukat. Lubbers azonban tisztázta: a szankcionálásról az ENSZ Biztonsági Tanácsa dönt.

Lubbers kedden a libériai miniszterelnökkel, Charles Taylorral is találkozott, kivel a fegyvertelen menekültáradat kérdéseit igyekeztek tisztázni. Megfigyelők szerint Taylor azért egyezett bele a menekültek helyzetén javító intézkedésbe, mert tartott tőle, hogy a világszervezet kereskedelmi embargót rendel el Libéria ellen. Egy decemberi ENSZ-jelentés ugyanis Taylort hibáztatta a guineai polgárháború elhúzódásáért, mert gyémánt fejében fegyvert szállít az ottani kormányellenes erőknek.

A most hazafelé tartó menekültek korábban azért hagyták el hazájukat, Sierra Leonét és Libériát, hogy az országukban dúló polgárháborúk elől meneküljenek. Később azonban a biztonságosnak remélt Guineában is kitört a polgárháború. A ,,két polgárháború közé szorult" menekültek most úgy vélik, a két rossz közül az otthoni rosszat választják, azaz ,,haza-emigrálnak".

Lubbers: biztos útvonal kell!

Általánosságban Lubbers javaslata egy, a menekültekkel foglalkozó, regionális összefogással létrehozott program volt. Az intézkedéssorozat lényege több, erőszakmentes civil ,,folyosó", menekülő-útvonal kialakítása, melyeket használva a mintegy kétszázezer, otthonától megfosztott guineai szabadon és főképpen biztonságban hagyhatja el a veszélyeztetett övezeteket. Ezeket a folyosókat tervezik használni a humanitárius segélyek biztonságos célba juttatására is.

A szerdai napon Lubbers tárgyalt a lázadó, sierra leone-i Egyesült Forradalmi Front (RUF) vezetőivel a civil folyosók kialakításáról. Gabril Massakoi, a RUF szóvivője elmondta: üdvözlik az elképzelést, de hozzátette, már eddig is ebben a szellemben intézkedtek. A menekültek eddig is áthaladtak a RUF fennhatósága alá eső területeken. Massakoi viszont azzal vádolta a kormányerőket, hogy szisztematikusan lezárják a hozzájuk vezető útvonalakat, megnehezítve így a menekültek szabad távozását, valamint a civil szervezetek segélyeinek célbajutását.

Eddig mintegy kétszázötvenezer menekült hagyta el végleg, minden külső, nemzetközi segítség nélkül azokat a területeket, ahol a guineai kormányerők a RUF csapatai ellen harcol.

A folyosók

A menekültügyi főbiztos két biztonságos útvonal kialakítását szorgalmazza. Az egyik a guineai és Libéria határ Sierra Leonéhez közel eső szakaszán, a helyiek által a ,,papagáj csőrének" nevezett területen vezetne át. Ezen az útvonalon tervezik a menekültek többségét szárazföldön, majd vízen kijuttatni a veszélyeztetett területekről. A másik folyosó a nyugat-guineai Forecariah (ahol már eddig is mintegy húszezer menekült jutott biztonságba) és a sierra leone-i Kambia között húzódik.

Ahmad Tejan Kabbah, Sierra Leone-i miniszterelnök javaslata szerint azonban a folyosó egyenesen a RUF által felügyelt területeken vezetne át. A Dél-Afrikai békefenntartók felügyelnék a folyosót a guineai határig, ahonnan már a RUF ügye lenne a menekültek biztonságának biztosítása.

A felmerülő problémák

A RUF oldaláról elfogadhatatlan, hogy békefenntartók felügyeljék a guineai oldalt, tekintve a terv így őket implicite nagy területek feladására kényszerítené. A lázadók vezetője hétfőn elmondta: addig nem demobilizálják csapataikat, míg Kabbah elnök van hatalmon.

Másik lehetőség lenne az, ha a békefenntartó csapatokat a sierra leone-i oldalon vetnék be, a menekültek érdekében. Szakértő ENSZ tisztviselők szerint azonban ez mindaddig lehetetlen, ameddig több és jobban felszerelt csapatok nem érkeznek. E vélemények szerint az ENSZ csapatok nem elég erősek ahhoz, hogy lázadók kezén levő területeken vessék be őket.

A határharcok szeptemberi kezdése óta több menekült is panaszkodott a guineai biztonsági erők zaklatásaira. ,,Ahogyan az harcok idején lenni szokott, nagy a civil lakosság ellen elkövetett erőszakos cselekedetek száma. Máris több mint harmincezren tértek haza Guineából és további ezrek állnak sorba hasonló céllal" - mondta el az Indexnek Lorenzo Pasquiali, az ENSZ Menekültügyi Bizottságának budapesti képviselője.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Hétvége Sopronban!

Tómalom Fürdő, Tűztorony, Karmelita kolostor, és még számos látnivaló várja Sopronban.