Hajnalka
0 °C
14 °C

Nagyszabású haderő-átcsoportosítást jelentett be Bush

2004.08.16. 19:26
A hidegháború óta a legnagyobb ameirkao haderő-átcsoportosítást jelentette be George W. Bush, aki ezzel a lépéssel megtakarításokat és szavazatokat remél.
Az amerikai haderők nagyszabású átcsoportosítását jelentette be George Bush amerikai elnök hétfőn; mintegy hatvan-hetvenezer amerikai katonát vonnak ki és vezényelnek haza a következő tíz évben Európából és Ázsiából. "Hatvan-hetvenezer egyenruhás katonát szándékozunk hazahozni, továbbá mintegy százezer civilt, a katonák hozzátartozóit és a hadsereg polgári alkalmazottait" - közölte Bush egy amerikai veteránszervezet tagjai előtt mondott beszédében az Ohio állambeli Cincinnatiben.

Nagyarányú átcsoportosítás

Az Egyesült Államok ezzel a hidegháború vége óta a legnagyobb haderő-átcsoportosítást végzi el. Bizonyos létszámot kelet-európai állomáshelyekre vezényelnek, de egyelőre nem egyértelmű, hogy a külföldön állomásozó amerikai katonák összlétszáma csökken-e, mondták el név nélkül nyilatkozó fehér házi tisztségviselők.

A nagyarányú átcsoportosítást több évvel ezelőtt kezdték előkészíteni. Mindvégig vita volt arról, milyen csapatelosztással lehetne a leghatékonyabban felvenni a harcot az új típusú fenyegetésekkel, mint például a terrorizmussal vagy a közel-keleti bizonytalansággal szemben.

Többet lesznek otthon

A bejelentéssel Bush szavazatokat nyerhet a hazatelepítendő katonacsaládok tagjai körében, de nem lesz könnyebb annak a mintegy 150 ezer katonának, aki továbbra is háborús övezetben szolgál. "A világ sokat változott, s ehhez igazodnunk kell a katonacsaládok és az adófizetők érdekében, továbbá ezáltal hatékonyabban tudjuk kifejteni erőnket, szabadságot és békét teremteni a világban. Katonáink többet lesznek otthon, kiszámíthatóbb lesz a szolgálatuk, kevesebbet fognak költözni" - mondta az elnök, aki hozzátette, hogy ezzel a takarékossági lépéssel továbbra is fenntarthatók lesznek a külföldi amerikai támaszpontok.

A Németországban állomásozó amerikai erők egyik tisztségviselője Bush beszédével egy időben elmondta, hogy a jelentős arányú európai és ázsiai csapatkivonás több évet vesz majd igénybe, és az Egyesült Államoknak tárgyalnia kell még erről az érintett országokkal is. A kivonást gyakorlatilag valamikor 2006 és 2011 között lehet majd végrehajtani, mondta a név nélkül nyilatkozó illető, aki jártas az átcsoportosításokban.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Egzotikus körutazások!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.