Gyöngyi
2 °C
13 °C

Vérgyémánt betiltva

2000.07.13. 14:25
A világ legnagyobb gyémántkereskedő cége, a De Beers felhagyott a gyémántpiacon 1930 óta betöltött gondnoki szerepével.A Londonban szerdán tartott találkozón felkérte legfontosabb ügyfeleit,hogy kezeskedjenek egy eladásra felkínált gyémánt eredetéért. A holland cég Afrika konfliktus-zónáiból származó, betiltott ,,vérgyémánt"-kereskedést próbálja megfékezni.
A De Beers a nyersgyémántok piacának 60-70 stázalékát birtokolja
A De Beers a nyersgyémántok piacának 60-70 százalékát birtokolja, és a gyémántár fölötti gondnokságot 1930-ban vállalta önkéntesen. A gazdasági világválság miatti alacsony gyémántárak veszélybe sodorták a drágakővel kereskedő cégeket, a De Beers akkori vezetője, Sir Ernest Oppenheimer, pedig úgy döntött: az ár fenntartása érdekében a piaci többletet felvásárolja.

Londoni találkozóján a cég ismertette: 5 milliárd dollárra értékelt gyémánttartalékát is fokozatosan csökkenteni fogja. Árvédő szerepének felhagyásával és nagyértékű tartalékának fokozatos elhasználásával párhuzamosan a cég agresszív marketingkampányt indít, melynek végső célja a nyersgyémánt reális értékének fenntartása. A gyémántipar jelenlegi bevételeinek csupán 1 százalékát költi reklámcélokra, összehasonlításképp egy luxuscikkeket árusító cég általában 6-10 százalékot költ ugyanerre a célra.

Az afrikai konfliktusokat pénzelő gyéméntkereskedelem visszaszorítása céljából a De Beers felkérte ügyfeleit: kezeskedjenek az általuk megvételre felkínált nyersgyémántok eredetéért, cserébe értékes marketinginformációt kapnak.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa július 5-i határozatában megtiltotta a Sierra Leone-i lázadók ellenőrzése alatt álló területen kitermelt gyémántok adásvételét, addig, amíg az elismert kormány eredetüket igazolni nem tudja. A Foday Sankoh vezette lázadók Forradalmi Egységfrontja (RUF) - amely májusban túszul ejtette a világszervezet közel 500 békefenntartóját - Sierra Leone gyémántbányáit ellenőrzése alatt tartja, a drágakő illegális eladásából pedig a fegyverkészletét gyarapítja.

A diamond is forever
A De Beers fenti jelmondata az internetet is meghódította. A pénzt nem sajnálók már a adiamondisforever.com címen online megalkothatják minden menyasszony álmát: a személyre szabott gyémánttal díszített eljegyzési gyűrűt. De aki nem engedheti meg magának a többkarátos gyémántékszert, egy online képeslappal kell beérnie.
Sierra Leone vélhetően Libéria hathatós támogatásával tudja a nemzetközi piacra juttani csiszolatlan drágaköveit. Az elmúlt években Libéria nemzetközi szakértők véleménye szerint termeléséhez képest hatszor több nyersgyémántot adott el.

Franciaország javaslatára - az Irakra vonatkozó, korlátlan idejű tilalomhoz hasonló helyzetet elkerülendő - a tilalom 18 hónap múlva megszűnik, amennyiben külön döntéssel nem hosszabbítják meg.

Az angolai Unita felkelőkkel szemben is hasonló szankciókat hozott az ENSZ, ám a döntést, az afrikai államfők ,,segítsége" miatt, nem sikerült betartatni.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!