Miklós
-7 °C
4 °C

Leszerelik a kongói gyermekkatonákat

2001.12.19. 13:18
Kongó Demokratikus Köztársaságának kormánya a béketárgyalások részeként úgy döntött, átad egy csoport gyermekkatonát az ENSZ-nek. Szakértők szerint a világon közel harmincezer gyermeket kényszerítenek harcra, mert könnyen kezelhetőnek és szófogadónak bizonyulnak.

Kongó Demokratikus Köztársaságának kormánya kedden jelentette be, hogy 235 15-19 év közötti gyermekkatonát az ENSZ gondozásába ad. A fiatalok három-öt évet harcoltak a kongói hadseregben. A Joseph Kabila államfő által bejelentett gesztus a kongói háború befejezéséről szóló béketárgyalások része. Kongóban 1998 óta kisebb-nagyobb szünetekkel folynak a harcok: akkor Ruanda és Uganda támogatásával egy lázadás tört ki, melynek célja a néhai Laurent Kabila kongói vezér félreállítása. A fegyveres konfliktusba öt szomszédos ország avatkozott bele.

Hatezer gyermek harcol Kongóban

Konferencia a gyermekprostitúcióról Japánban
Jelentős nemzetközi konferencia kezdődött hétfőn Japánban a több milliárd dolláros gyermekszex-kereskedelemről és arról, hogy hogyan védjék meg az áldozatokat. Az egyhetes yokohama-i találkozón áttekintik az első, öt évvel ezelőtt Stockholmban megtartott konferencia óta elért eredményeket. A rendezvény egybeesik az UNICEF által a múlt héten nyilvánosságra hozott tanulmánnyal, amely szerint több mint egymillió lányt és fiút adnak el évente szexuális kizsákmányolás céljából. A találkozón várhatóan szigorúbb gyermekvédelmi törvények elfogadására szólítanak majd fel.
Carole Baudouin, az UNICEF szóvivője szerint Kongóban közel hatezer gyermeket használnak katonaként. A szervezet képviselője reméli, hogy őket is hamarosan leszereli a kongói kormány, és sorsuk irányítását az ENSZ gyermekvédelmi szervezete veheti át.

Az első csoport gyermek már leadta fegyverét és egyenruháját egy kinshashai katonai bázisnál. A leszerelt gyermekeket az UNICEF különböző szakmákra taníttatja ki, mielőtt visszatérnek majd a civil életbe.

Sokukat ellopják

A Human Rights Watch internetes oldalain található adatok szerint közel harmincezer gyermeket kényszerítenek katonáskodásra harminc országban. A legtöbb gyermeket ugyanis ellopják, és a halálos fenyegetéssel kényszerítik őket harcra. Sokukat pedig a szegénység kényszeríti egyenruhába. A háború dúlta területeken, a szüleiket, hozzátartozójukat elvesztett gyermekek megmentőjüknek tartják a hadsereget.

A fiatal katonák mindenféle feladatot elvállalnak: nehéz fegyvereket hurcolnak, öngyilkos küldetésekben vesznek részt, utánpótlást szállítanak, kémkednek, de sokszor az aknák élő felderítőiként használják őket. A felnőttek kedvelik a gyermek katonákat: könnyen megfélemlíthetőek, szófogadóak, és végrehajtják a parancsot.

Felkelők feleségei a lánykatonák

Számos hadseregben a lánykatonák is vannak - írja a Human Rights Watch. A harci feladatok mellett a lányokat szexuálisan is kihasználják, az angolai, Sierra Leone-i és ugandai felkelők "feleségként" tartják őket. Egy, a Human Rights Watch által megkérdezett lánykatona tanúvallomása szerint egy ugandai felkelővezér teherbe ejtette, majd szülés után arra kényszeríttette, hogy gyermekével a hátán harcoljon a biztonsági erők ellen.

Tapasztalatlanságuk miatt a gyermekek között több az áldozat. Katonai küldetésük megakadályozza abban, hogy iskolába járjanak, nem tanulnak szakmát, így a háború befejezésekor sokszor nem tudnak mihez kezdeni. A háborúban tapasztaltak pedig mély lelki sebeket hagynak bennük.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.