Árpád
-1 °C
9 °C

Gyógyszerhackre buzdítanak a szegény országok

2001.02.12. 13:24
Kapcsolódó cikkek (1)
A nemzetközi gyógyszergyártó cégek romba döntik a szegény országokat mesterségesen magasan tartott áraikkal - áll egy segélyszervezet jelentésében. Az Oxfam a gyógyszerszabadalmak eltörlésére, és a készítmények másolására, helyi gyártására szólít fel. A módszer már bevált, Braziliában felére esett vissza az AIDS-ben elhalálozottak száma.

A nemzetközi gyógyszergyártó vállalatok és a fejlett országok kormányai ,,hadat viselnek" a harmadik világ országai ellen - áll az Oxfam nevű segélyszervezet február 12-i nyilatkozatában. Az Oxfam hétfőn nyilvánosságra hozott két jelentésével kívánja felhívni a figyelmet arra, hogy a gyógyszergyártók által mesterségesen magasan tartott árak miatt a világ legszegényebb országai nem tudnak hozzáférni a szükséges gyógyszerekhez, így az AIDS ellen használt készítményekhez sem.

Megfizethetetlenek az AIDS-gyógyszerek

A gyógyszergyártók által mesterségesen magasan tartott árak miatt a világ legszegényebb országai nem tudnak hozzáférni a szükséges gyógyszerekhez
Az AIDS ellen ugyan nincsen tökéletes gyógyszer, bizonyos, úgynevezett antiretrovirális szerek szedésével a szervezetben visszaszorítható a HIV vírus, így a beteg - a gyógyszer helyes szedése esetén - nem hal meg. A ,,hármas koktél" - ahogy nevezik - azonban nagyon drága, egy embernek 10-15 ezer dollárba kerül évente. Ezt a szegény, a betegségtől legjobban fenyegetett országok nem tudják megfizetni.

A probléma persze nem csak az AIDS-gyógyszerekre vonatkozik. Az Oxfam becslése szerint évente 11 millió ember hal meg amúgy gyógyítható betegségekben szerte a világon, mert nem tud hozzáférni a megfelelő készítményekhez. A jelenlegi világkereskedelmi szabályozás értelmében a gyógyszergyártók 20 évre szabadalmat kapnak az általuk kidolgozott gyógyszerekre. Ez alatt az idő alatt gyakorlatilag annyiért árulhatják a szert, amennyiért akarják.

Másolt gyógyszerekkel próbálnak magukon segíteni

Egyes szegény országok a népességüket fenyegető katasztrófát úgy próbálják elhárítani, hogy vagy a szabályozásban rejlő kiskapukat kihasználva, vagy a szabadalmat megszegve lemásolják, és helyileg gyártják a szükséges gyógyszereket. Indiában a szabadalmazott verzió árának nyolcadába kerül a helyileg előállított verzió.

AIDS Afrikában
Az ENSZ felmérése szerint a Szaharától délre eső területeken több mint 25 millió ember HIV-fertőzött. Botswana lakosságának például a harmada fertőzött. Csak 2000-ben 3,8 millió ember fertőződött meg. A betegség terjedése olyan mérvű, hogy gazdasági összeomlást vetít előre. Az ENSZ szerint ezeknek az országoknak legalább évi másfél milliárd dollárra volna szükségük, hogy hatékony megelőzőintézkedéseket foganatosítsanak.
Braziliában a kormány által készített antiretrovirális szerek minden AIDS-beteg számára ingyen hozzáférhetőek. Az AIDS-ben meghaltak aránya azóta felére (!) csökkent a latin-amerikai országban. Február 7-én pedig egy indiai gyógyszergyártó - ami szintén másolja a szereket - afrikai országoknak évi 350 dollár személyenkénti áron kínálta fel az AIDS-gyógyszert. India ugyanis 2005-ig nem ismeri el a gyógyszerszabadalmakat.

Az Oxfam azt javasolja, hogy tegyék lehetővé a szabadalmazott szerek helyi, olcsó gyártását. Egy ötmilliárd dolláros alap felállítását is javasolják, új szerek kifejlesztésére, és a szegény országok gyógyszerellátásának támogatására. ,,A Világkereskedelmi Szervezetnek meg kell változtatnia a játékszabályokat, amelyek lehetővé teszik, hogy a gyógyszergyártók eltapossák az olcsó, helyi termelőket." - mondja Justin Forsyth, az Oxfam igazgatója.

A gyógyszergyárak bíróságon próbálják megakadályozni a szabadalomtörést

Az Oxfam becslése szerint évente 11 millió ember hal meg amúgy gyógyítható betegségekben szerte a világon, mert nem tud hozzáférni a megfelelő készítményekhez
A gyógyszergyárak a Világkereskedelmi Szervezetnél és egyéb bíróságokon jelentik fel a szabadalmat megszegőket. Jelenleg több mint 15 országot fenyegetnek a szabadalom megsértése miatt bírósági eljárások vagy kereskedelmi szankciók, köztük Indiát, Dél-Afrikát, a Dominikai Köztársaságot, és Thaiföldet.

Az egyik legnagyobb gyógyszergyártó, a GlaxoSmithKline nyilatkozatában közölte: az Oxfam túlegyszerűsíti a dolgot. Szerintük a katasztrofális afrikai egészségügyi állapotok javítására sokkal alapvetőbb szociális problémákat kell megoldani, nem csak a szabadalmak kérdését. Az Oxfam elismeri, hogy a legsúlyosabb probléma a szegénység.

A GlaxoSmithKlein hozzáteszi: a gyógyszergyártók több afrikai ország számára speciális árengedményt adnak. A tárgyalások azonban lassan haladnak, eddig csak Ugandával, Szenegállal, és Ruandával sikerült megegyezni. A társaságok nem hozták nyilvánosságra a részleteket, de egy szenegáli tisztviselő azt nyilatkozta az International Herald Tribune-nek, hogy a készítmények ára évente ezer dollár per fő lenne. Azok országok, ahol a gyógyszereket másolnak, nem kaptak ajánlatot.

A gyártók a fejlett országokon keresnek

A gyártók szerint a gyógyszermásolás más gondokhoz is vezethet. A HIV-ellenes antiretrovirális szerek szedésének ugyanis nagyon szigorú rendje van, amelynek elrontása esetén a vírus mutál, és a gyógyszer használhatatlanná válik. A cégek szerint a készítmények ára pont azért ilyen magas, mert a mutáció miatt folyamatosan új drogokat kell kifejleszteni. Egy, a New York Times által idézett felmérés azonban rámutat: a gyártók bevételének mindössze néhány százaléka származik a szegény országokból, itt tehát nyugodtan lehetne spórolni.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.