Ferenc, Olívia
-4 °C
4 °C

Kiürítették a Downing Street környékét

2005.07.11. 14:47
Egy órára kiürítette London kormányzati negyedének főutcáját hétfőn a rendőrség. Protestáns testvérháborúban egy férfi meghalt, egy másik súlyosan megsebesült Belfastban.

Kiürítették hétfő délben a londoni kormányzati negyed főutcáját, miután egy emeletes buszon gyanús csomagot találtak. Lezárták a parlamenttől a Trafalgar-térig húzódó, másfél kilométeres Whitehallt, amelyet a legfőbb kormányhivatalok szegélyeznek. Itt áll többek közt a külügyminisztérium, a pénzügyminisztérium és a védelmi minisztérium épülete, és ide nyílik a miniszterelnöki hivatalnak otthont adó Downing Street is.

A széles, rendkívül forgalmas, általában turistákkal zsúfolt főútról mindenkit kitereltek, és az utca mindkét végét lezárták. A rendőrség nem közölte, hogy Tony Blair kormányfő a riasztás idején a Downing Street-i rezidencián tartózkodott-e.

A rendőrség a kiürítést azzal indokolta, hogy a Whitehallon közlekedő egyik doubledeckeren gyanús csomagot találtak. A hétfői riadót hozzávetőleg ötven perc után lefújták, és a forgalom ismét megindult a Whitehallon. A csomagról a Scotland Yard illetékese csak annyit közölt, hogy "nem tette indokolttá ellenőrzött robbantás végrehajtását".

A múlt csütörtöki merényletek egyikét egy jellegzetes piros emeletes buszon követték el a British Museumtól nem messze; ebben a robbantásban tizenhárman haltak meg.

Lövöldözések Belfastban

Egy férfi meghalt, egy másik súlyosan megsebesült két lövöldözésben az észak-ír főváros, Belfast protestáns részén hétfő hajnalban, közölte a rendőrség. Woodvale negyedben három férfi hatolt be egy házba, ahol többször tüzet nyitottak egy fiatalemberre, majd autóval elmenekültek. A meglőtt férfi kórházba szállítás közben meghalt. Éjfél körül egy közeli utcában egy másik férfire lőttek rá, aki súlyosan megsebesült.

Lord Nelson McCausland protestáns képviselő szerint a lövöldözés a különböző protestáns csoportok közötti újabb testvérgyilkos háború megnyilvánulása. A múlt héten egy 19 éves férfit lőttek le otthonában Belfast egyik protestáns negyedében hasonló indíttatásból.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.