Dömötör
11 °C
14 °C

72 órás háború készül?

2003.03.09. 14:24
Három nap alatt térdre kényszerítheti a bagdadi rezsimet az a villámháborús terv, amelynek központi eleme az iraki főváros nemzetközi repülőterének elfoglalása. A konzervatív The Sunday Telegraph az általa látott haditervek alapján azt írta, hogy a szövetséges hadvezetés a támadás első óráiban, csaknem ötven éve nem látott légi rajtaütéssel el akarja foglalni a Bagdad mellett lévő Szaddám Nemzetközi Repülőteret, amelyet azután hídfőként használna az iraki főváros belterülete ellen indítandó támadáshoz.
A The Sunday Times szerint Irak egész légiflottát próbál beszerezni vegyi vagy biológiai fegyverek célba juttatására alkalmas kis, pilóta nélküli repülőkből.

A lapnak egy magas rangú katonai parancsnok elmondta: a légi indítású hadműveletek mindig nagyon kockázatosak, s a legutóbbi alkalom, amikor brit katonák így indultak akcióba, az 1956-os szuezi válság volt. Az értesülés szerint a feladatra két légi szállítású amerikai hadosztályt és egy légi szállítású brit dandárt szemeltek ki. Ezek mindegyikének "szakterülete" repülőterek gyors elfoglalása.

Menetrend

Ahogy a bagdadi repülőteret megszállták, hatalmas amerikai-brit páncélos erő indulna a levegőből ledobott inváziós erő felmentésére. Ebben a támadásban egy páncélosokkal megerősített amerikai gyalogos hadosztály és egy brit páncélos dandár venne részt - írta a The Sunday Telegraph.

Az előredobott légi szállítású erőknek az lesz a feladata, hogy a páncélosok megérkezéséig tartsák a repülőteret. Ez előzetes számítások szerint gyenge ellenállás esetén is 72 órába telhet, de ha az amerikai-brit páncélos oszlop erős iraki tűzbe kerül, esetleg vegyi vagy biológiai támadás éri, az érkezés jelentősen késhet - áll a brit lap által felvázolt háborús menetrendben.

A The Sunday Times visszatér azoknak a pilóta nélküli repülőgépeknek az ügyére, amelyekkel ilyen támadást végre lehet hajtani. Már a szombati The Times feltárta, hogy Hans Blix fegyverzeti főellenőr pénteki szóbeli ismertetőjéből kimaradt a beszámoló egy nemrég felfedezett, távirányítású iraki repülőgépről, amely vegyi vagy biológiai hatóanyagokat tud szétszórni.

Blix taktikázik?

A vezető londoni lap szerint Blix a 7,45 méter szárnyfesztávolságú eszköz létét egy másik, a hivatalos pénteki beszámoló után terjeszteni kezdett 173 oldalas jelentés mélyére rejtette.

A The Sunday Times ezt azzal a saját értesüléssel egészítette ki, hogy Irak 300 ilyen repülőgépet próbált beszerezni az utóbbi időben, hozzájuk pedig légi használatra átalakított, a mezőgazdaságban használatos szórófejeket. A vasárnapi brit lap által idézett katonai szakértők szerint az ilyen légi eszközök súlyos veszélyt jelentenek az Irakban harcoló szövetséges erőkre.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!