Eleonóra
2 °C
6 °C

A hekkerek is beszálltak a karikatúracsatába

2006.02.08. 17:42
Majdnem ezer dán weboldalt törtek fel muzulmán hekkerek a Mohamedet ábrázoló karikatúrák miatt. A támadások összehangoltnak tűnnek, a weboldalak eredeti tartalma helyett az iszlámot támogató, és a karikatúrák közlését elítélő üzeneteket helyeztek el.

Összehangolt hekkertámadast hajtottak végre muzulmán hekkerek dán weboldalak mellett. Az online bűncselekményeket és hekkertámadásokat nyilvántartó Zone-H csoport véleménye szerint hekkercsoportok mellett magányos garázdálkodók is részt vettek a weboldalak feltörésében. Egy részük higgadt üzeneteket fogalmazott meg, míg többen erőszakos válaszreakcióra szólítják fel az internetezőket. Számos weboldal a dán termékek bojkottját népszerűsíti, de olyan is van, ahol Dánia biztonságát fenyegető üzeneteket helyeztek el, írja a BBC.

A dán weboldalak közül 900-at ért támadás, a többi nyugati ország oldalai közül pedig 1600-at törtek fel. A legtöbbet már rendbe is hozták, de bizonyos esetekben ez hónapokig is eltarthat.

„Még nem láttunk rá példát, hogy egy politikai indíttatású támadást ilyen rövid idő alatt valósítanak meg” – mondta el Roberto Preatoni, a Zone-H alapítója. „Az eset különlegessége, hogy a hekkerek rendkívül gyorsan közösségbe szerveződtek, és egységesen hajtották végre a támadásokat” – tette hozzá.

Készül a hekkertérkép

Preatoni megfigyelte a hekkerek csetelésre használt csatornáit is, melyekből kiderült, hogy a közösség tagjai Törökországból, Szaud-Arábiából, Ománból és Indonéziából származnak, támadásaikat a nagyobb hatékonyság miatt koordinálták. A résztvevő csoportok töredékének ismert csak a tevékenysége, többeket most kell majd feltérképezni. Érdekesség, hogy egy már visszavonult hekker is szerepet vállalt, így véleményének a népes publikum előtt adhatott hangot.

Preatoni szerint várható volt, hogy az internetre is átterjed a számos országot lázban tartó vita. Manapság nem igazán képzelhető el, hogy digitális platform használata nélkül vezényeljenek le egy ennyi nemzetet érintő nézeteltérést.

A megtámadott weboldalak egy előre elkészített listán szerepelhettek valószínűleg könnyű sebezhetőségük miatt, véli Preatoni. Legtöbbjük kis vállalatok és szervezetek tulajdonában van, akik nem fordítottak elég figyelmet biztonsági rendszereik kiépítésére.

UTAZÁS kiállítás

Március 2-5. között a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.