Vilma
-8 °C
3 °C

Szaúd-Arábia felkészült a zarándoklatra

2003.02.07. 10:24
Több mint kétmillió zarándokot várnak Mekkába a szaúdi hatóságok. Az országban különleges biztonsági intézkedéseket vezettek be, mivel terrortámadásoktól tartanak.
Szaúd-Arábia rendkívüli biztonsági intézkedéseket vezetett, be miután hívők millióit várják a most kezdődő ötnapos ünnepségekre. Az iszlám előírásai szerint minden hívőnek életében legalább egyszer el kell látogatnia Mekkába a Kába kőhöz. A zarándoklatot hádzsnak nevezik. Ezen minden évben körülbelül kétmillió muzulmán vesz részt, és ennek során felkeresik az iszlám vallás két legszentebb helyét, Mekkát és Medinát.

Helikopterek Mekka felett

A szaúdi hatóságok azt ígérik, hogy keményen fellépnek minden rendzavarási-, vagy terrorkísérlet ellen. A különleges egységeken kívül háromezer fekete fejfedős katonát és rendőrt vezényeltek Mekka védelmére - jelentette a BBC. A környéken páncélautókat és vízágyukat is felvonultattak, hogy a hatóságok ezzel is felkészültségüket demonstrálhassák. A két város felett helikopterek járőröznek, a bejáratoknál pedig egyenként ellenőrzik a zarándokokat.

Több mint 400 halott

A hádzson az 1987-es tragikus események óta nem történt jelentősebb rendzavarás. Akkor főleg iráni síiták Egyesült Államok-ellenes zavargásokat robbantottak ki, és végül összecsaptak a rendfenntartó erőkkel. Az összecsapásokban 402 ember lelte halálát. Idén az esetleges Irak elleni háború miatt igen feszült a helyzet a térségben, és sokan attól tartanak, hogy az Egyesült Államok szövetségesének számító ország terrortámadások célpontjává válhat.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.