Mária
-7 °C
3 °C

Haider visszavonul?

2001.03.28. 12:54
Bécsi lapértesülések szerint Jörg Haider visszavonulhat a politikai életből, miután a hétvégi bécsi választásokon pártja, a szélsőjobboldali Szabadságpárt (FPÖ) csúnya vereséget szenvedett. A párton belül egyébként megindult a morgolódás, aminek oka a választási kudarcok sorozata.
A dpa hírügynökség úgy tudja, hogy a keddi FPÖ-válságtanácskozáson a radikális-populista politikus nem is jelent meg, hivatalos indoklás szerint influenza miatt. A bécsi lapok azonban azt gyanítják, hogy Haider nem akart nyilvánosan megjelenni a megalázóként értékelt vereség után. Mint arról az Index is beszámolt, a Szabadságpárt támogatottságának majd' 8 százalékát elvesztette a bécsi tartományi választásokon. A politikus teljes erővel a kampányba vetette magát, állítólagos antiszemita kijelentésevel pedig nem kis vihart kavart.

Hatalmi harc a Szabadságpártban?

Jörg Haider
fotó EPA
A Die Presse arról számolt be, hogy az FPÖ-ben hatalmi harc dúl Haider és a párt pénzügyminisztere, Karl-Hainz Grasser hívei közt. A konzervatív lap értesülései szerint Haider - aki hivatalosan nem bír tisztséggel a pártban - azt követelte, a vereségért szabadságpárti kormánytagoknak is feleljenek. Grasser és a párt elnöke, az egyben kancellárhelyettes Susanne Ries-Passer azonban máshogy gondolják.

Ries-Passer egyébként hevesen tagadta, hogy Haider elhagyná a közéletet. Közölte: felháborítónak tartja, hogy Haider betegségét politikai spekulációk tárgyává teszik. Azt azonban nem tartja elképzelhetetlennek Ries-Passer, hogy a bécsi vereségnek személyi következményei lesznek. Sőt: a párt elnöke - mint az MTI közölte - "radikális változtatásokat" helyezett kilátásba.

Bajban van a párt

A liberális Kurier úgy vélekedett: Susanne Riess-Passer pártelnöknek sürgősen ki kell találnia valamit, mert a pártban kezdetét vette a morgolódás. Ez annál indokoltabb, mert az FPÖ-nek nem ez az első választási kudarca, amióta kormányon van: a tartományi képviselőújításokon rendre rosszul szerepel. Elemzők szerint ennek főként az az oka, hogy a párt radikális hangneme, balhépolitizálása kevésbé érvényesül kormányzati pozícióban. A Haider által ígért "tejjel-mézzel folyó Kánaán" sem érkezett el, hisz az ÖVP-FPÖ koalíció költségvetési szigort és megszorításokat valósított meg. A sikerekért az ÖVP viszi el a pálmát, az FPÖ viszont sem méltóságteljes kormánypártként, sem ellenzékként nem tud jól szerepelni. Kezdenek közben magukra találni a szociáldemokraták is.

Komoly változás a Kurier szerint csak akkor várható, ha az FPÖ végre új irányba indul el, lemond a Haider féle "műbalhékról", és mérsékelt, konstruktív kormánypárttá alakul. Ám nagy kérdés, hogy erre a fordulatra Riess-Passer képes-e - írja a liberális újság.

A Haider távozásáról szóló híreket egyébként szóvivője is abszurdnak minősítette.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.