Judit
-2 °C
8 °C

Robbanás húsz halottal Haifán

2003.10.04. 15:51
Az utóbbi három év legvéresebb merénylete történt egy haifai étteremben. Izrael szerint meg kell szabadulni Arafattól.
A Haifában elkövetett palesztin öngyilkos merénylet alkalmat teremt az izraeli kormány azon döntésének megvalósítására, hogy "meg kell szabadulni" Jasszer Arafat palesztin elnöktől - jelentette ki Dan Naveh izraeli egészségügyi miniszter az izraeli közszolgálati televízióban. - Mindannyiunk számára világos, hogy ez a személy (Arafat) jelenti a legfőbb akadályt a jobb jövő előtt... Meg kell valósítani ezt a döntést - fejtegette Naveh, akit a kormányzó jobboldali Likud tömörülés "héjái" között tartanak számon.

Az izraeli kormány két nappal azután hozott elvi döntést Arafat "elmozdításáról", hogy szeptember 9-én kettős merényletet hajtottak végre palesztin szélsőségesek, 15 izraeli halálát okozva ezzel. Az "elmozdítás" jelentheti Arafat likvidálását vagy kitoloncolását is; Arafat 2001 decembere óta gyakorlatilag rámalláhi főhadiszállásának foglya, ha elhagyja az izraeliek által körbezárt Rámalláhot, többé nem térhet oda vissza.

Három év óta a legvéresebb

Az utóbbi három év egyik legvéresebb merénylete történt szombat délután, helyi idő szerint két óra körül az észak-izraeli Haifában, az arab-izraeli vegyes tulajdonban álló Maxim étteremben: a legfrissebb adatok szerint az elkövetőn kívül 19 ember vesztette életét, több mint ötvenen pedig megsebesültek, amikor a merénylő működésbe hozta a testére szerelt, mintegy tíz kilogramm robbanóanyagot tartalmazó pokolgépet. A halottak között öt gyermek van, és a sebesültek között is jelentős számú a gyermek. Gil Kleiman rendőrségi szóvivő az AFP-vel közölte, hogy nő volt az öngyilkos merénylő. Az étterem teljes egészében megrongálódott.

Izraeli sajtójelentések szerint az Iszlám Dzsihád palesztin szélsőséges szervezet vállalta a felelősséget a merényletért, de más forrásból nem erősítették meg ezt a hírt. A Hamász szélsőséges szervezet egyik bejrúti képviselője üdvözölte az öngyilkos támadást, de nem utalt arra, hogy a Hamásznak bármi köze lenne az esethez.

Jonathan Peled, az izraeli külügyminisztérium szóvivője közölte, hogy Izrael akciókat és nem szavakat vár a Palesztin Hatóságtól. "Túl kevés és túl késő" - így kommentálta Peled a CNN amerikai hírtelevíziónak Ahmed Korei kijelölt palesztin miniszterelnök nyilatkozatát. Korei élesen elítélte az Izrael-ellenes merényletet, és a polgári személyek elleni támadások leállítására szólította fel a palesztin fegyveres szervezeteket.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.