Ágnes
-13 °C
0 °C

Hajtóvadászatot indítanak az uzsorások ellen Szlovákiában

2004.02.26. 14:29
Stabilizálódott a helyzet Szlovákiában, a hatóságok viszont hajtóvadászatot indítottak a roma uzsorások ellen, akik nehéz helyzetben lévő társaikat sanyargatják. A szlovák kormány szerint ugyanis ez áll az utóbbi napok éhséglázadása hátterében, az államfő szerint viszont a kialakult helyzetért a kormányzat is felelős.
Boris Azaltovic, a szlovák belügyminiszter szóvivője a helyzet stabilizálódásáról tájékoztatta a sajtót csütörtökön. Tájékoztatása szerint szerda este óta nem volt semmiféle rendbontás Szlovákiában és egyetlen újabb üzletet sem fosztottak ki a megcsappant szociális támogatásokra hivatkozva. A nyugalom a szóvivő szerint azóta tapasztalható, hogy a problematikus körzetekben megerősített rendőrségi és a katonai járőrök teljesítenek szolgálatot. Mindössze egy kisebb incidens történt, abban két rendőr könnyebben megsérült.

Az uzsorások minden baj okozói

A rendőrség hajtóvadászatot indított a roma uzsorások ellen, mert úgy ítéli meg, hogy a romák rendbontásainak hátterében épp azok állnak, akik folyamatosan és ijesztő uzsorakamatokkal nyomorítják meg rászorult társaikat.

Miután a Révkomáromhoz közeli Szentpéteren egy roma anya a fia nyakába varrt uzsorakamat miatt elszánta magát és polgármesterhez fordulva - talán elsőként az országban - nevén nevezte az uzsorást, a polgármester feljelentést tett a rendőrségen. A rendőrség csütörtökön országos körözést rendelt el két helyi lakos, apa és fia ellen, akik évek óta százszázalékos kamat fejében, két-három hetes "futamidőre" adtak kölcsön pénzt a rászorultaknak. Uzsoráskodásért és zsarolásért emelhetnek ellenük vádat.

Folytatódó büntetőeljárások

Időközben folytatódott a korábban fosztogatás, garázdaság, rendbontás és egyéb gyanú okán őrizetbe vett személyek kihallgatása, és újabb vádemeléseket tettek. Kedden délig másfélszáz személyt helyeztek vád alá, és a bíróság 37 embert küldött fogdába.

Schuster: A kormány is felelős

Rudolf Schuster államfő, aki hétfőn éles hangú bírálatban részesítette a kormányt a szociális megszorítások és azok következményei miatt, csütörtökön elégedetten szólt arról, hogy a kabinet elszánta magát, és megoldást próbál keresni. Ezzel együtt Schuster nem titkolta: szerinte a kormány intézkedései legfeljebb rövid, átmeneti ideig csillapítják a kedélyeket. Úgy véli, nem az uzsorakamatok, hanem ennél szélesebb összefüggésekben megközelítendő szociálpolitikai okok állnak a történések hátterében, és csak az állam szociálpolitikájának újragondolása és módosítása ígérhet megnyugtató megoldást.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.