Ágnes
-11 °C
-4 °C

Szimbolikus halálbüntetésre ítélné Huszeint a prímás

2003.12.22. 13:40
Belgium prímása úgy véli "szimbolikus szempontból fontos" a halálos ítéletek meghozatala s magának a halálbüntetésnek a fenntartása például olyan esetekre, mint Szaddám Huszeiné.
Belgium prímása, a pápa egyik lehetséges utódaként számontartott Godfried Danneels bíboros nem ellenzi a halálbüntetés kiszabását, ha azt nem hajtják végre, mondta a főpap egy tévéműsorban. A bíboros szerint "szimbolikus szempontból fontos" a halálos ítéletek meghozatala s magának a halálbüntetésnek a fenntartása, például olyan esetekre, mint Szaddám Huszein volt iraki elnöké. Ugyanakkor ő maga sem tartaná helyesnek, ha a halálos ítéletet végre is hajtanák.

A főpap egyben óva intett attól, hogy a menedékjogot kérők templomokat szálljanak meg követeléseik kikényszerítésére. "Az ilyen esetekben a templomok nem menedékként szolgálnak számukra, hanem egyszerűen az épületek elfoglalásáról van szó" - mondta, utalva arra, hogy az elmúlt hónapokban több ilyen eset is történt Belgiumban.

Trónesélyes

Az immár hetvenéves Danneels bíboros II. János Pál pápa egyik lehetséges utódjának számít, sőt, a The Boston Globe című amerikai napilap egyenesen a három legesélyesebb "trónkövetelő" közé sorolta nemrég közölt összeállításában. (A másik két potenciális utód az általában jól értesült lap szerint a brazil Claudio Hummes és az argentin Jorge Mario Bergoflio lenne.)

A belga főpap mellett szól, hogy konszenzuskereső típus, aki figyel mások véleményére, ellen viszont, hogy Európa északi részéről jönne, ahol a katolikus egyház válságos időszakot él át, miközben Dél-Amerikában soha nem volt annyi katolikus hívő, mint manapság. Emellett sokan a szemére hányják, hogy túl liberális, és mostani nyilatkozatának talán épp az volt a célja, hogy módosítson ezen a képen.

Belgiumban érvényben van a halálbüntetés, de nem élnek vele a jogalkalmazók. A bíboros kijelentése azért is figyelemreméltó, mert Belgiumban az utóbbi évek - katolikus papokat is érintő - pedofilbotrányai miatt felerősödtek a halálbüntetést pártoló hangok, mialatt az Európai Unió külügyminisztereinek idáig nem sikerült közös nevezőre jutni a halálbüntetés globális eltörlését előirányzó, az ENSZ-nek szánt javaslattal kapcsolatban. Uniós szinten eddig csupán egy jelentést fogadott el az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének igazságügyi és emberi jogi bizottsága.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Európai körutazások

Izlandi csillagtúra, Skócia felfedezése, a csodás Szicília, és a bajor kastélyok világa.