Ferenc, Olívia
-4 °C
4 °C

Abszolút többséget szerezhetett a Hamasz

2006.01.26. 12:56
Egyre több jel utal a Hamasz elsöprő győzelmére a palesztin választásokon. A terrorista csoportból lett párt vezetői mellett immár a Fatah tisztviselői is arról beszélnek, hogy a Hamasz hetven helyet szerzett a 132 tagú törvényhozásban. Az exit-pollok még a Fatah győzelmét sejtették, bár már akkor is világos volt, hogy a párt elvesztette abszolút többségét.
A Hamasz története
#alt#

A Hamasz radikális iszlám szervezet fegyveres tevékenységének célja Palesztina "felszabadítása" és egy iszlám állam létrehozása. A Hamasz szervezeti és ideológiai gyökerei a húszas években, Egyiptomban alapított Muzulmán Testvériség mozgalomhoz vezetnek vissza. A hatvanas-hetvenes években a mozgalom megújult, és fokozta aktivitását az arab világban, elsősorban Jordániában és Egyiptomban.

A Muzulmán Testvériség (MT) a Gázai övezetben és a Jordán nyugati partján folytatott aktív tevékenységet. A MT mozgatórugója az alapvető szociális tevékenységekre épülő, Da'vahnak nevezett rendszer. Az intifáda előtti 20 évben figyelemre méltó szociális, vallási, oktatási és kulturális infrastruktúrát építettek ki, amivel jelentős politikai erővé vált a Gázai övezetben és a Jordán folyó nyugati partján is. A mozgalom annak ellenére sikeres volt, hogy nem támogatta a fegyveres nacionalista politikát.

Az Ahmed Jaszin sejk vezette Hamaszt hivatalosan iszlám egyesületként jegyezték be Izraelben, 1978-ban. Az egyesületi formára azért volt szükség, hogy bővíteni tudják támogatói bázisukat vallási propagandával, szociális munkával. 1988-ban a Hamasz megjelentette ideológiai elvrendszerét, ebben megfogalmazta Izrael és a Palesztin Felszabadítási Szervezet elleni politikáját is. Üzeneteit a mecsetekben terjesztette. Jaszin sejk a Muzulmán Testvériséghez hasonlóan földalatti mozgalmat szervezett, aktivistái kódolt üzenetekkel tartják a kapcsolatot.

Népszerűségét az első intifáda idején szerezte meg. Aktív részt vállalt az utcai harcokban és likvidálásokban, és hamar a szent háború központi szereplőjévé vált. A Hamaszt terrorista és egyéb pusztító tevékenységei miatt 1989-ben törvényen kívül helyezték. Az öbölháború után a Hamasz vált a terrorcselekmények egyes számú elkövetőjévé a palesztin területeken és Izraelben. Jelenleg is a Hamasz számit a közel-keleti békefolyamat legnagyobb ellenzőjének, 1996 márciusában izraeli civilek ellen követett el öngyilkos merényletekkel majdnem teljesen leállította a békefolyamatot.

A szervezet pénzügyi támogatása stabil, riválisai szerint ennek köszönheti erejét. Pénzügyi forrásai többek közt Szaud-Arábiában, az öböl menti államokban és Iránban vannak. A források a szervezet különböző csoportjai között oszlanak meg, a pénz egy része jótékonysági és társadalmi célokra megy, a többit a terrortevékenységekkel foglalkozó szervezetek kapják.

A Fatah és a Hamasz is saját győzelmét ünnepli a szerdai palesztin választások után, bár az eredményekről eddig semmilyen hivatalos adatot nem adtak ki. Az exit-poll felmérések adatai alapján azonban valószínűsíthető, hogy a Fatah, bár eddigi abszolút többségét elvesztette, továbbra is a legnagyobb palesztin párt maradt.

Az exit-pollok szerint a Fatah 58, a Hamasz 53 helyet szerzett a 132 tagú törvényhozásban. A Hamasz vezetői szerint a párt 70 mandátumot, azaz abszolút többséget szerzett. Értesüléseiket név nélkül nyilatkozó Fatah-tisztviselők is megerősítették. A választás hivatalos eredményeit leghamarabb csütörtök este tehetik közzé.

Abszolút többség

A Hamasz a hírek szerint egyéniben tarolt. A 132 tagú parlament helyeinek fele egyéni körzetekben dől el, a hírek szerint a Fatah mindössze 12 egyéni képviselőt juttatott a parlamentbe.

Ha a Hamasz vezetői és a Fatah tisztviselői nem tévednek, a terrorista csoportból alakult politikai párt abszolút többséget szerzett a palesztin parlamentben. Egyikük, Szaeb Erakat, a palesztnok fő béketárgyalója, Jerikóban szerzett mandátumot.

A mérsékeltnek tartott Fatah hívei Gázában lövöldözéssel ünnepelték a párt győzelmét. A fegyvereseket körülvevő tömeg pedig örömében táncolt és dalra fakadt, illetve autókon körözött a környéken.

A Fatah vezette palesztin kormány csütörtökön már be is nyújtotta lemondását. Ez részben formális lépés volt, de meglepő, hogy már a választások hivatalos eredményének kihirdetése előtt megtörtént.

Kormányzásra készülnek

A Hamasz listavezetője, Iszmáil Hanije szerint nem kell komolyan venni a Fatah győzelmét mutató exit-pollokat, hiszen azok csak közvélemény-kutatások. A Hamasz-vezér bejelentette, hogy pártja kész kormányt alakítani.

A Fatah ugyancsak bejelentette kormányzati szándékát. Mivel azonban abszolút többségét bizonyosan elvesztette a parlamentben, gondban lehet. Egyetlen valós lehetősége a koalíció a Hamasszal, tekintve, hogy a két párton kívül a Fatahból ilyen-olyan okokból kiváltak jutottak még be, ráadásul a párt önmagában is megosztott.

A Fatah egyik neve elhallgatását kérő vezetője szerint pártja nem kíván csatlakozni egy Hamasz vezette koalícióhoz. Abasz palesztin elnök - egyben a Fatah vezére - ugyanakkor mindenkit felszólított a választások eredményének tiszteletben tartására. Egy névtelenül nyilatkozó Fatah-tisztségviselő közölte tudósítókkal, hogy Abbász a Hamászt fogja felkérni kormányalakításra.

Nem tekintik partnernek a terroristákat

Mahmud Abasz palesztin elnök, a Fatah vezére ezt felmérve már arról beszélt, hogy még akkor is kész a béketárgyalások megkezdésére Izraellel, ha kormányába a Hamaszt is be kell vonnia. Ehud Olmert, Izrael ügyvezető kormányfője viszont még az exit-pollok ismertetése előtt úgy nyilatkozott, hogy a Hamaszt jelenlegi formájában nem tudja tárgyalópartnerként elfogadni.

Hasonlóan nyilatkozott George W. Bush amerikai elnök is. "Egy életképes politikai pártnak a béke pártján kell állnia" - jelentette ki a Wall Street Journalnak. Szóvivője, Scot McClellan egyértelműbb volt. "Nem tárgyalununk a Hamasszal. A Hamasz egy terrorcsoport. Ez a mostani körülmények között sem változott" - mondta.

Mindazonáltal a Hamasz előretörése nem feltétlenül annyira negatív fejlemény, mint aminek látszik. A pártként működő Hamasz választási programjában már nem utalt Izrael mindenáron való elpusztítására. Ráadásul kormányzati pozícióba jutva kénytelen lesz megfékezni terrorista akciókat végrehajtó fegyveres szárnyát is, ami összességében egy észak-ír típusú rendezési folyamatot is eredményezhet, ld. elemzésünket.

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.