Mária
-7 °C
3 °C

Kalapáccsal állapíthatják meg a pápa halálát

2005.04.01. 13:11
A vatikáni szertartási rend szerint meglehetősen lassan terjedne a pápa halálhíre. A hagyományos értesítési láncban a közvélemény csak a negyedik lépcsőben értesülne a halálról. A halál beálltát egy ezüstkalapács segítségével ellenőrzik.

Bonyolult szertartási rend során állapítják meg a pápa halálát a Vatikánban, jelentette a Reuters. Thomas Reese atya, az amerikai katolikus hetilap főszerkesztője, illetve az Inside the Vatican című mű szerzője szerint a pápa halálát háztartásának prefektusa, James Harvey bíboros állapítja meg, aki értesíti erről a pápa kamarását, Eduardo Martinez Solanót.

Beelőz a média

Solano hitelesíti a halál beálltát, majd értesíti Piero Maini érseket, az Apostoli Szék titkárát. A titkár értesíti Camillo Ruini érseket, Róma vikáriusát, aki aztán tájékoztatja a közvéleményt.

Ezzel egyidőben a pápai háztartás prefektusa tájékoztatja a pápaválasztó konklávé dékánját, Joseph Ratzinger bíborost, aki aztán értesíti a konklávé tagjait, illetve a világ országainak a Vatikánba delegált nagyköveteit.

A pápa halálhíre a közvéleményhez ennél gyorsabban jut el a médiának köszönhetően, vélte Reese.

Ezüstkalapáccsal hitelesítik

Az amerikai tiszteletes elmondta, hogy a pápa halálát sajátos módszerrel szokták megállapítani, egy ezüstkalapáccsal megkocogtatják az egyházfő homlokát. A módszert egészen biztosan alkalmazták XIII. Leó pápa 1903-ban bekövetkezett halálakor, és egyes források szerint az 1963-ban elhunyt XXIII. János halálát is így állapították meg.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.