Irén, Írisz
6 °C
15 °C

Szíriát tartja felelősnek Hariri haláláért az ENSZ

2005.03.25. 12:37
Durván beavatkozott a libanoni belügyekbe Szíria, állapította meg az ENSZ tényfeltáró bizottsága. A vizsgálók jelentése szerint egyértelműen Szíriát terheli a felelősség a Rafik Hariri exkormányfő meggyilkolásához vezető politikai megosztottságért.

Szíriát teszi felelőssé a Rafik Hariri volt libanoni kormányfő meggyilkolásához vezető eseményekért az ENSZ tényfeltáró csapata. A Kofi Annan ENSZ-főtitkár felkérésére indított vizsgálat megállapításai szerint Szíria kormánya durván beavatkozott a libanoni belügyekbe. A tényfeltárók szerint ez a beavatkozás volt a libanoni politikai megosztottság fő oka.

Gyilkos légkör

"Nyilvánvaló, hogy ez a légkör teremtett hátteret Hariri meggyilkolásához", áll a CNN birtokába jutott jelentésben. A Libanont egy évtizeden át irányító Hariri tavaly azután mondott le a kormányfőségről, hogy nem sikerült elérnie a szír csapatok kivonását. Miután tavaly az ENSZ 1559. számú határozatában szólította fel Szíriát a csapatkivonásra, a milliárdos üzletemberként Libanon újjáépítéséért is sokat tevő kormányfő az ellenzék oldalára állt.

Az életét kioltó február 14-i merényletet a legtöbb független elemző Szíria művének vélte. A libanoni ellenzék az ENSZ tényfeltáróinak jelentése után nemzetközi nyomozócsoport felállítását kérte a tisztázatlan hátterű gyilkosság felderítésére. "Az ENSZ jelentése összecseng az ellenzék véleményével. A biztonsági szolgálatok hanyagul végezték munkájukat, felmerült a bűnrészességük is", nyilatkozta a CNN-nek Gatasz Kuri, Hariri pártjának egyik vezetője.

Nem árultak el részleteket

A biztonsági szolgálatok érintettségéről szóló feltételezéseket alátámaszthatja, hogy a szír hadsereg a libanoni titkosszolgálatokat is "megszállta". A szír kormány Hariri meggyilkolása után nem sokkal engedett a nemzetközi nyomásnak, és elkezdte titkosügynökei és hadserege kivonását az országból.

Az ENSZ tényfeltárói a gyilkosok bíróság elé állításáig nem kívánják nyilvánosságra hozni a merénylet okairól szerzett értesüléseiket. "Annyi mindenesetre világos, hogy a gyilkosság a szíriai befolyással összefüggő akkut politikai megosztottság miatt következett be, és szerepe volt benne annak is, hogy Libanon nem tudja garantálni polgárai biztonságát.